Vesti
Ratni zločini

Suđenje u slučaju ’’Tači i ostali’’ počinje tokom marta

Suđenje u slučaju bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hašima Tačija, Kadrija Vesljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija trebalo bi da počne tokom marta, zaključeno je danas na konferenciji za pripremu ispred Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

Suđenje u slučaju ’’Tači i ostali’’ počinje tokom marta
Hašim Tači (Foto EPA-EFE/Jerry Lampen)

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi su obuhvaćeni istom otpužnicom a na teret im se stavljaju ratni zločini i zločini protiv čovečnosti.

U pritvoru u Hagu se nalaze od hapšenja novembra 2020. godine i sva četvorica su se izjasnila da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

Na konferenciji za pripremu suđenja se raspravlja o ostalim tehničkim pitanjima uoči početka suđenja, kao što je privođenje kraju obelodanjivanja dokaznog materijala, uvodna izlaganja tužilaštva i odbrane kao i raspored izvođenja svedoka.

Specijalni sud, sa sedištem u Hagu, ima za cilj da istraži navodne zločine koje su počinili bivši pripadnici OVK nad etničkim manjinama i političkim protivnicima u periodu od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Ove tvrdnje su prvi put pomenute u izveštaju Saveta Evrope, koji je sastavio tadašnji švajcarski senator Dik Marti. Ovaj izveštaj je, zapravo, otvorio put formiranju Specijalnog suda odlukom Skupštine Kosova 2015. godine.

Za šta su optuženi Tači i ostali?

U optužnici Specijalizovanog tužilaštva se navodi se da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi, individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

Navodi se i da su od marta 1998. do septembra 1999. bili članovi "udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem sticanja i vršenja kontrole nad celim Kosovom koristeći razna sredstva, uključujući zastrašivanje, zlostavljanje, nasilje i eliminaciju onih koji su ih smatrali protivnicima".

Pored ostalog, piše da su na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izvršili krivična dela nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima.

Precizira se dalje da su se među žrtvama našli Srbi, Romi i Aškalije, civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima. Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili su bili povezani sa tom partijom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK.

Sredinom maja 2022. je dopunjena optužnica sa navodnim zločinima u dva pritvorska centra u Suvoj Reci i pritvorskom centru u Gnjilanu, odnosno da su tu počinjeni zločini progona, zatvaranja i druga nehumana dela, nehumano postupanje, mučenje, protivzakonito ubistvo i prisilni nestanak.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023