Vesti
Ratni zločini

Suđenje Saljihu Mustafi u Hagu počinje 15. septembra

Pretresni panel Specijalizovanih veća Kosova odlučio je da će pretresni postupak u predmetu protiv bivšeg oficira nekadašnje OVK Saljiha Mustafe, početi 15. septembra ove godine.
Suđenje Saljihu Mustafi u Hagu počinje 15. septembra
Saljih Mustafa (Foto N1)

Specijalizovani tužilac će, kako je saopšteno, imati tri sata za uvodno izlaganje, a zastupnik žrtava dobio je jedan i po sat vremena za svoje uvodno izlaganje.

Pretresni panel odlučilo je i da će prva dva svedoka Specijalizovanog tužioca biti saslušavana od 20. septembra do 28. septembra ove godine, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća Kosova.

U saopštenju se podseća javnost da je predmet protiv Mustafe prvi čiji pretresni postupak počinje pred Specijalizovanim većima Kosova.

Saljih Mustafa je kao bivši oficir nekadašnje OVK optužen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u četiri tačke: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Prema optužnici, zločini za koje se Mustafa tereti počinjeni su nad najmanje šest osoba „na imanju u mestu Zlaš na Kosovu, koje je služilo kao zatvor“, od 1. aprila do 19. aprila 1999. godine.

Jedan zarobljenik je bio ubijen, a iz optužnice proizilazi da su žrtve bili Albanci nelojalni nekadašnjoj OVK.

Saljih Mustafa jedini je optuženik Haškog suda za Kosovo, čiji slučaj je u fazi pripreme početka suđenja.

Naredni proces koji bi trebalo da počne biće suđenje nekadašnjim funkcionerima Udruženja veterana OVK - Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za podrivanje rada suda i odavanje tajnih dokumenata.

Sudija za prethodni postupak odredio je da se spisi predmeta prebace pretresnom veću do kraja ovog meseca, što znači da će narednih dana biti imenovane i sudije pretresnog veća koje će taj proces voditi.

Sva četiri procesa, koliko ih trenutno ima u Haškom sudu za Kosovo, zvanično se i dalje nalaze u fazi takozvanog „prethodnog postupka“, koji predstavlja uvod u pripremu suđenja.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021