Vesti
Ratni zločini

Suđenje Saljihu Mustafi u Hagu počinje 15. septembra

Pretresni panel Specijalizovanih veća Kosova odlučio je da će pretresni postupak u predmetu protiv bivšeg oficira nekadašnje OVK Saljiha Mustafe, početi 15. septembra ove godine.
Suđenje Saljihu Mustafi u Hagu počinje 15. septembra
Saljih Mustafa (Foto N1)

Specijalizovani tužilac će, kako je saopšteno, imati tri sata za uvodno izlaganje, a zastupnik žrtava dobio je jedan i po sat vremena za svoje uvodno izlaganje.

Pretresni panel odlučilo je i da će prva dva svedoka Specijalizovanog tužioca biti saslušavana od 20. septembra do 28. septembra ove godine, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća Kosova.

U saopštenju se podseća javnost da je predmet protiv Mustafe prvi čiji pretresni postupak počinje pred Specijalizovanim većima Kosova.

Saljih Mustafa je kao bivši oficir nekadašnje OVK optužen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u četiri tačke: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Prema optužnici, zločini za koje se Mustafa tereti počinjeni su nad najmanje šest osoba „na imanju u mestu Zlaš na Kosovu, koje je služilo kao zatvor“, od 1. aprila do 19. aprila 1999. godine.

Jedan zarobljenik je bio ubijen, a iz optužnice proizilazi da su žrtve bili Albanci nelojalni nekadašnjoj OVK.

Saljih Mustafa jedini je optuženik Haškog suda za Kosovo, čiji slučaj je u fazi pripreme početka suđenja.

Naredni proces koji bi trebalo da počne biće suđenje nekadašnjim funkcionerima Udruženja veterana OVK - Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za podrivanje rada suda i odavanje tajnih dokumenata.

Sudija za prethodni postupak odredio je da se spisi predmeta prebace pretresnom veću do kraja ovog meseca, što znači da će narednih dana biti imenovane i sudije pretresnog veća koje će taj proces voditi.

Sva četiri procesa, koliko ih trenutno ima u Haškom sudu za Kosovo, zvanično se i dalje nalaze u fazi takozvanog „prethodnog postupka“, koji predstavlja uvod u pripremu suđenja.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022