Vesti
Ratni zločini

Suđenje Saljihu Mustafi u Hagu počinje 15. septembra

Pretresni panel Specijalizovanih veća Kosova odlučio je da će pretresni postupak u predmetu protiv bivšeg oficira nekadašnje OVK Saljiha Mustafe, početi 15. septembra ove godine.
Suđenje Saljihu Mustafi u Hagu počinje 15. septembra
Saljih Mustafa (Foto N1)

Specijalizovani tužilac će, kako je saopšteno, imati tri sata za uvodno izlaganje, a zastupnik žrtava dobio je jedan i po sat vremena za svoje uvodno izlaganje.

Pretresni panel odlučilo je i da će prva dva svedoka Specijalizovanog tužioca biti saslušavana od 20. septembra do 28. septembra ove godine, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća Kosova.

U saopštenju se podseća javnost da je predmet protiv Mustafe prvi čiji pretresni postupak počinje pred Specijalizovanim većima Kosova.

Saljih Mustafa je kao bivši oficir nekadašnje OVK optužen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u četiri tačke: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Prema optužnici, zločini za koje se Mustafa tereti počinjeni su nad najmanje šest osoba „na imanju u mestu Zlaš na Kosovu, koje je služilo kao zatvor“, od 1. aprila do 19. aprila 1999. godine.

Jedan zarobljenik je bio ubijen, a iz optužnice proizilazi da su žrtve bili Albanci nelojalni nekadašnjoj OVK.

Saljih Mustafa jedini je optuženik Haškog suda za Kosovo, čiji slučaj je u fazi pripreme početka suđenja.

Naredni proces koji bi trebalo da počne biće suđenje nekadašnjim funkcionerima Udruženja veterana OVK - Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za podrivanje rada suda i odavanje tajnih dokumenata.

Sudija za prethodni postupak odredio je da se spisi predmeta prebace pretresnom veću do kraja ovog meseca, što znači da će narednih dana biti imenovane i sudije pretresnog veća koje će taj proces voditi.

Sva četiri procesa, koliko ih trenutno ima u Haškom sudu za Kosovo, zvanično se i dalje nalaze u fazi takozvanog „prethodnog postupka“, koji predstavlja uvod u pripremu suđenja.Ostale vesti

Letnja pauza u Hagu, sud neće raditi do sredine avgusta
Specijalizovano tužilaštvo i Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu od danas su na letnjoj pauzi, koja se završava 13. avgusta.
  • 26.07.2021
Produžen pritvor Saljihu Mustafi za još dva meseca
Specijalizovana veća Kosova produžila su za još dva meseca pritvor nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine.
  • 26.07.2021
Hoti: Nema sporazuma bez razjašnjavanja sudbine nestalih osoba
Novoimenovani šef Komisije Vlade Kosova za nestale osobe Andin Hoti izjavio je da je spreman da se suoči sa srpskom stranom u pronalaženju nestalih, među kojima je i njegov otac Ukšin Hoti.
  • 24.07.2021
Tačiju produžen pritvor za još dva meseca

Specijalni sud produžio je pritvor bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, a odluku je doneo pretpretresni sudija Nikolas Giju.

  • 24.07.2021
Za puštanje Tačija iz pritvora u Hagu dve države dale garancije

Garancije sudu za zločine OVK u Hagu za puštanje iz pritvora bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998. i 1999. godine, dale su dve države.

  • 23.07.2021
Sudija naložio izmenu optužnice protiv Tačija do septembra
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu naložio je Specijalizovanom tužiocu da dostavi izmenjenu optužnicu protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i ostalih, koja isključuje prošireni oblik odgovornosti udruženog zločinačkog poduhvata "na zločine sa posebnom namerom", prenosi Tanjug.
  • 23.07.2021