Vesti
Ratni zločini

Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine

Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Saljih Mustafa (Foto N1)

U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas bi trebalo da bude održana sedma statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu.
 
Ova konferencija poslužiće da se proveri dokle se stiglo sa pripremom suđenja. Naime, tužilaštvo treba da obelodani kompletnu dokumentaciju odbrani do 27. septembra i sud zanima dokle su stigli sa tim poslom, ali i da li su završili sve svoje istražne radnje, kako je to bilo najavljeno.
 
Tužilaštvo je ranije govorilo da će biti spremno za suđenje u junu 2021. godine, ali je odbrana rekla, da, u junu, ali 2022. godine.
 
U međuvremenu i dalje stoji poziv žrtvama da se jave i one će to moći da učine i dobiju taj status sve do kraja iznošenja postupka od strane tužilaštva. Koliko će to trajati, u ovom trenutku nije poznato. Poznato je da je tužilaštvo za sada pripremilo oko 300 svedoka koji bi trebalo da budu ispitani tokom ovog procesa.
 
Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi, Jakup Krasnići optuženi su za ubistvo, mučenje, teror i druga krivična dela iz korpusa ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti protiv više od stotinu Srba, Roma, Aškala i Albanaca u periodu od ’98 do ’99 godine na teritoriji Kosova i na severu Albanije.
 
Sva četvorica optuženih negirala su da su počinila ova krivična dela i više puta tražila da budu puštena na slobodu, kako bi iz Prištine, odnosno gradova u kojima borave pripremali ovo suđenje, ali to nikada sud nije dozvolio.
 
Pretpostavlja se da je osnovni razlog opasnost od uticaja na svedoke, ali i podrivanje rada suda, zbog čega je tužilaštvo pribeglo jednom neuobičajenom postupku, a to je da obelodani nepravosnažnu optužnicu, upravo zbog toga što su strahovali da može doći do problema i optužili su tada Tačija i ostale da podrivaju rad suda.
 
Očekuje se da će i na ovoj pripremnoj konferenciji odbrana zatražiti da Tači i ostali budu pušteni, a o tome će sud odlučivati u narednom periodu.
 
Naredna statusna konferencija kao priprema suđenja trebalo bi da bude održana 29. oktobra, a samo suđenje verovatno neće početi pre sledeće godine.Ostale vesti

Svedok W03593: Prebijani smo svakodnevno
U nastavku suđenja Saljihu Mustafi pred sudom za zločine OVK u Hagu, zaštićeni svedok optužbe potvrdio da ga je Mustafa, u proleće 1999, tukao u pritvoru OVK.
  • 21.09.2021
Svedok prepoznao Mustafu kao glavnog u logoru u Zlašu
U nastavku svedočenja, zaštićeni svedok označen brojem 3.593 prepoznao je Saljiha Mustafu kao glavnog u logoru na imanju u selu Zlaš. Planirano je da bude saslušano ukupno 16 svedoka protiv Mustafe.
  • 20.09.2021
Nastavlja se suđenje Saljihu Mustafi
Nakon što je započeto 15. septembra, suđenje bivšem pripadniku OVK, Saljihu Mustafi, koji se tereti za ratne zločine, nastavljeno je danas pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 20.09.2021
Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021