Vesti
Ratni zločini

Suđenje Gucatiju i Haradinaju počinje 7. oktobra

Suđenje bivšim najvišim zvaničnicima Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju počeće 7. oktobra, a ceo postupak pred Specijalnim sudom u Hagu, trebalo bi da se završi dva meseca kasnije.
Suđenje Gucatiju i Haradinaju počinje 7. oktobra
Hisni Gucati (Foto Printskrin)


Danas je u Hagu održano drugo pripremno ročište u slučaju koji se vodi protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, a koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva. Odlučeno je i da se za sutra zakazano ročište odloži za sutra.

Iz Specijalnog tužilaštva naveli su da je tokom rasprave veće donelo niz usmenih odluka kojim je, između ostalog, naloženo da suđenje u ovom predmetu započne 7. oktobra.

Suđenje će početi uvodnim izlaganjem Specijalizovanog tužilaštva.

U saopštenju Specijalnog suda se navodi da će izvođenje dokaza Specijalnog tužilaštva početi 18. oktobra.

„Tužilaštvo će pozvati tri svedoka i imaće četiri dana za saslušanje“, precizira se u saopštenju.

Sud je ujedno utvrdio okvirni datum za završetak suđenja.

„Ciljni datum za okončanje predmeta STK i suđenja u celosti trenutno je 9. novembar, odnosno 17. decembar“, dodaje se u saopštenju.

Kako prenosi prištinska Koha, na današnjoj pripremnoj konferenciji, odbrana je zatražila da se na suđenju optužnica pročita u potpunosti – javno, dok je tužilaštvo kazalo da predviđa da će im trebati dve do tri sednice za uvodnu reč, sa oko četiri sata audio i vizualnog materijala.

Predsedavajući sudija je ujedno naložio tužilaštvu da odbrani dostavi spisak materijalnih dokaza u roku od 24 sata od otvaranja predmeta, uključujući video zapise koje je tužilaštvo planira da koristi kao materijalne dokaze, prenela je Koha.Ostale vesti

Svedok W03593: Prebijani smo svakodnevno
U nastavku suđenja Saljihu Mustafi pred sudom za zločine OVK u Hagu, zaštićeni svedok optužbe potvrdio da ga je Mustafa, u proleće 1999, tukao u pritvoru OVK.
  • 21.09.2021
Svedok prepoznao Mustafu kao glavnog u logoru u Zlašu
U nastavku svedočenja, zaštićeni svedok označen brojem 3.593 prepoznao je Saljiha Mustafu kao glavnog u logoru na imanju u selu Zlaš. Planirano je da bude saslušano ukupno 16 svedoka protiv Mustafe.
  • 20.09.2021
Nastavlja se suđenje Saljihu Mustafi
Nakon što je započeto 15. septembra, suđenje bivšem pripadniku OVK, Saljihu Mustafi, koji se tereti za ratne zločine, nastavljeno je danas pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 20.09.2021
Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021