Vesti
Ratni zločini

Suđenje Gucatiju i Haradinaju moglo bi da bude na jesen

Suđenje liderima Udruženja boraca OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravde i zastrašivanje svedoka, moglo bi pred sudom za zločine OVK u Hagu početi na jesen.To je zajednički zaključak zastupnika optužbe i odbrane sa današnje rasprave o stanju u ovom postupku.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju moglo bi da bude na jesen
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju najavio je da će u petak, 16. jula, predmet proslediti raspravnom veću koje će suditi Gucatiju i Haradinaju.

Tužilac Džejms Paće rekao je da će tužilaštvo biti spremno za sudjenje kada god to naloži raspravno veće.

„Iz našeg iskustva, sada izgleda da će sudjenje moći da bude otvoreno početkom novembra“, naznačio je tužilac Paće.

Džonatan Ris, branilac prvooptuženog Gucatija, rekao je da će „odbrana biti spremna za sudjenje odmah posle 30. avgusta“.

Tobi Kedman, zastupnik odbrane drugooptuženog Haradinaja, izrazio je zabrinutost da bi ceo dokazni postupak tužilaštva mogao proteći iza zatvorenih vrata i zatražio je da tok procesa zbog toga prati Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Tužilac Paće uzvratio je da ne zna šta je uzrok te zabrinutosti, budući da će dva svedoka optužbe imati zaštitne mere, ali to ne znači da će svedočiti iza zatvorenih vrata, niti da će ceo proces biti nedostupan javnosti.

Branilac Haradinaja rekao je i da, tokom svoje istrage, namerava da „sasluša neke svedoke u Srbiji“. Izražavajući sumnju da će vlasti Srbije saradjivati s odbranom i omogućiti saslušanje tih svedoka, zato što „veruju da su i dalje u ratnom stanju s Kosovom“, britanski advokat nagovestio je da će u vezi s tim verovatno morati da zatraži pomoć suda.

Optužnica Gucatija (53), predsednika Udruženja boraca OVK, i Haradinaja (57), potpredsednika tog udruženja, u šest tačaka, tereti za „krivična dela protiv pravosudja – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Krajem septembra 2020. Gucatija i Haradinaja su uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag. Od tada su u pritvoru u Sheveningenu.

Haradinaj je pred sudiju za prethodni postupak Gijua bio izveden 18. decembra prošle godine, ali je tada iskoristio pravo da odloži izjašnjavanje o krivici.

Istog dana, Gucati je izjavio da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Kada je, 8. januara, ponovo bio izveden pred sudiju, Haradinaj je odbio da se izjasni o krivici. Sudija Giju je, po pravilima, potom u spis uveo da se optuženi ne oseća krivim.

 Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022