Vesti
Ratni zločini

Suđenje Gucatiju i Haradinaju moglo bi da bude na jesen

Suđenje liderima Udruženja boraca OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravde i zastrašivanje svedoka, moglo bi pred sudom za zločine OVK u Hagu početi na jesen.To je zajednički zaključak zastupnika optužbe i odbrane sa današnje rasprave o stanju u ovom postupku.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju moglo bi da bude na jesen
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju najavio je da će u petak, 16. jula, predmet proslediti raspravnom veću koje će suditi Gucatiju i Haradinaju.

Tužilac Džejms Paće rekao je da će tužilaštvo biti spremno za sudjenje kada god to naloži raspravno veće.

„Iz našeg iskustva, sada izgleda da će sudjenje moći da bude otvoreno početkom novembra“, naznačio je tužilac Paće.

Džonatan Ris, branilac prvooptuženog Gucatija, rekao je da će „odbrana biti spremna za sudjenje odmah posle 30. avgusta“.

Tobi Kedman, zastupnik odbrane drugooptuženog Haradinaja, izrazio je zabrinutost da bi ceo dokazni postupak tužilaštva mogao proteći iza zatvorenih vrata i zatražio je da tok procesa zbog toga prati Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Tužilac Paće uzvratio je da ne zna šta je uzrok te zabrinutosti, budući da će dva svedoka optužbe imati zaštitne mere, ali to ne znači da će svedočiti iza zatvorenih vrata, niti da će ceo proces biti nedostupan javnosti.

Branilac Haradinaja rekao je i da, tokom svoje istrage, namerava da „sasluša neke svedoke u Srbiji“. Izražavajući sumnju da će vlasti Srbije saradjivati s odbranom i omogućiti saslušanje tih svedoka, zato što „veruju da su i dalje u ratnom stanju s Kosovom“, britanski advokat nagovestio je da će u vezi s tim verovatno morati da zatraži pomoć suda.

Optužnica Gucatija (53), predsednika Udruženja boraca OVK, i Haradinaja (57), potpredsednika tog udruženja, u šest tačaka, tereti za „krivična dela protiv pravosudja – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Krajem septembra 2020. Gucatija i Haradinaja su uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag. Od tada su u pritvoru u Sheveningenu.

Haradinaj je pred sudiju za prethodni postupak Gijua bio izveden 18. decembra prošle godine, ali je tada iskoristio pravo da odloži izjašnjavanje o krivici.

Istog dana, Gucati je izjavio da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Kada je, 8. januara, ponovo bio izveden pred sudiju, Haradinaj je odbio da se izjasni o krivici. Sudija Giju je, po pravilima, potom u spis uveo da se optuženi ne oseća krivim.

 Ostale vesti

Letnja pauza u Hagu, sud neće raditi do sredine avgusta
Specijalizovano tužilaštvo i Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu od danas su na letnjoj pauzi, koja se završava 13. avgusta.
  • 26.07.2021
Produžen pritvor Saljihu Mustafi za još dva meseca
Specijalizovana veća Kosova produžila su za još dva meseca pritvor nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine.
  • 26.07.2021
Hoti: Nema sporazuma bez razjašnjavanja sudbine nestalih osoba
Novoimenovani šef Komisije Vlade Kosova za nestale osobe Andin Hoti izjavio je da je spreman da se suoči sa srpskom stranom u pronalaženju nestalih, među kojima je i njegov otac Ukšin Hoti.
  • 24.07.2021
Tačiju produžen pritvor za još dva meseca

Specijalni sud produžio je pritvor bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, a odluku je doneo pretpretresni sudija Nikolas Giju.

  • 24.07.2021
Za puštanje Tačija iz pritvora u Hagu dve države dale garancije

Garancije sudu za zločine OVK u Hagu za puštanje iz pritvora bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998. i 1999. godine, dale su dve države.

  • 23.07.2021
Sudija naložio izmenu optužnice protiv Tačija do septembra
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu naložio je Specijalizovanom tužiocu da dostavi izmenjenu optužnicu protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i ostalih, koja isključuje prošireni oblik odgovornosti udruženog zločinačkog poduhvata "na zločine sa posebnom namerom", prenosi Tanjug.
  • 23.07.2021