Vesti
Ratni zločini

Suđenja Pjetru Šalji počinje 21. februara

Suđenje Pjetru Šalji pred Specijalizovanim većima Kosova počeće 21. februara 2023. godine. Uvodna izlaganja zakazana su za 21. i 22. februar, s početkom u 9:30 časova, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

Suđenja Pjetru Šalji počinje 21. februara
Pjeter Šalja (Foto prnt.scr Specijalizovana veća Kosova)

Prvobitna optužnica protiv Pjetra Šalje potvrđena je 12. juna 2020, a korigovana potvrđena optužnica zavedena je 1. novembra 2021.

Iz Specijalizovanih veća podsećaju da se Šalja po osnovu individualne krivične odgovornosti tereti u četiri tačke optužnice za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Prema optužnici, ta krivična dela izvršena su približno između 17. maja i 5. juna 1999. protiv lica zatvorenih u mestu Kukeš u Albaniji u fabrici metala, koju je koristila Oslobodilačka vojska Kosova (OVK).

"Dana 21. februara, predsedavajući sudija će otvoriti suđenje, zatražiti da se optužbe pročitaju optuženom, obavestiće optuženog o određenim pravima i obavezama i pitati da li je razumeo optužnicu i da li želi da
potvrdi svoje ranije izjašnjenje da nije kriv. Nakon toga, Specijalizovano tužilaštvo, zastupnik žrtava i branilac optuženog imaće po dva sata za uvodna izlaganja. Odbrana je najavila da Šalja namerava da nakon uvodnog izlaganja svog branioca dâ kratku izjavu od oko pet minuta bez polaganja zakletve", dodaje se u saopštenju.

Sednice će moći da se prate na internet stranici Specijalizovanih veća sa odloženim emitovanjem od 45 minuta, na tri zvanična jezika suda – albanskom, srpskom i engleskom.

"Za sada je u ovom predmetu osam lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku. Prijavljivanje za dobijanje statusa žrtve koja učestvuje u postupku i dalje je u toku. Lica koja mogu da dokažu da su pretrpela nematerijalnu ili materijalnu štetu kao neposrednu posledicu krivičnog dela navedenog u korigovanoj potvrđenoj optužnici još mogu da se prijave za učešće u postupku. To mogu da budu lica koja su neposredno pretrpela štetu, kao i lica koja su pretrpela štetu posredno jer su, na primer, bila u bliskom odnosu sa direktnom žrtvom koja je lišena života ili je pretrpela povredu", naveli su iz Specijalizovanih veća Kosova.

Pretresni panel je najavio da će izvođenje dokaza sa ispitivanjem svedoka početi 27. marta 2023. Panel je u odluci utvrdio datume sednica u periodu od marta do jula, koji će se po potrebi menjati.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023