Vesti
Ratni zločini

Sudija odbio usmenu raspravu o puštanju na slobodu vođa OVK

Tužioci suda za zločine OVK u Hagu su najavili da će u septembru iduće godine biti spremni da počnu suđenje bivšem zapovedniku OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. Branioci četvorice optuženih to su, međutim, ponovo nazvali "smešnim", insistirajući da im je za pripremu za proces potrebno "minimum" 18 meseci do dve godine i da, stoga, suđenje može početi najranije "na leto 2022", prenosi N1.

Sudija odbio usmenu raspravu o puštanju na slobodu vođa OVK
Specijalizovana veća u Hagu (Foto Printskrin Specijalizovana veća)

Tokom rasprave o stanju u postupku, zastupnici odbrane su kazali da su pisanim podnescima zatražili puštanje optuženih na slobodu do početka suđenja, ali da je sudija za prethodni postupak Nikola Giju odbio njihov zahtev da se o tome vodi usmena rasprava, što znači da će sudija doneti odluku u pisanom obliku.

Tužilac Alan Tiger rekao je, na današnjoj raspravi, da će tužilaštvo u julu 2021. podneti svoj pretprocesni podnesak, odnosno plan za izvođenje dokaza tokom sudjenja.

Zastupnik optužbe je kazao da bi suđenje, potom, moglo početi u septembru iduće godine.

Tiger je rekao i da tužilaštvo još sprovodi istragu protiv optuženih, ali da to neće odložiti početak suđenja. Sugerisao je da se tužiocima sada javljaju svedoci koji su pre hapšenja optuženih oklevali da svedoče, kao i da tužilaštvo otkriva nove dokumente.

Branilac drugooptuženog Kadrija Veseljija, Ben Emerson, uzvratio je da plan za početak suđenja u septembru zvuči kao "šala" i ponovio da je odbrani potrebno "najmanje između 18 meseci i dve godine" da se pripremi za proces.

"To je osnovno, minimalno pravo odbrane", podvukao je Emerson, tvrdeći da su pripreme za suđenja pred Haškim tribunalom u proseku trajale tri godine.

Veseljijev advokat je kao realan termin za početak suđenja označio "jul 2022, a još verovatnije kraj 2022"

Tačijev branilac Dejvid Huper ponovo je naglasio da je "realan termin za početak suđenja u leto 2022", složivši se sa Emersonom da je rok od 18 meseci "minimum" za pripremu odbrane.

"Da li tužilac Tiger ozbiljno govori o početku suđenja na leto i u isto vreme priča o pravičnom procesu?", upitao je Huper, nazivajući reči tužioca "smešnom".

I Tačijev i Veseljijev advokat najavili su da će uložiti prigovore na nadležnost suda i na samu optužnicu.

Branioci trećeoptuženog Redžepa Seljimija, Dejvid Jang, i Jakupa Krasnićija, Venkantešvari Alagendra, složili su se sa Tačijevom i Veseljijevom odbranom.

Tužiteljka Kler Loson prethodno je precizirala da je tužilaštvo do sada braniocima obelodanilo 1.700 dokaza koji podupiru optužbu i izjave optuženih, kao i 1.300 dokumenata koji potencijalno idu u korist odbrane.

Branioci su izložili prigovore na tok obelodanjivanja, tvrdeći da tužioci ne ispunjavaju svoje obaveze da propisno označe dokumente koje obelodanjuju.

Pratili raspravu preko video-veze

Svi optuženi pratili raspravu preko video-veze iz pritvora u Ševeningenu. U sudnici u Hagu bio je prisutan samo Seljimijev branilac Jang u sudnici, dok su ostali branioci govorili posredstvom video veze iz Velike Britanije i Malezije.

Raspravi je u sudnici prisustvovao i glavni tužilac Džek Smit, ali nije uzimao reč.

Sudija Giju najavio je da će sledeća rasprava o stanju u postpuku biti održana sredinom januara 2021.

Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) optuženi su za zlodela počinjena u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija i ostale u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021