Vesti
Ratni zločini

Sudija odbio usmenu raspravu o puštanju na slobodu vođa OVK

Tužioci suda za zločine OVK u Hagu su najavili da će u septembru iduće godine biti spremni da počnu suđenje bivšem zapovedniku OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. Branioci četvorice optuženih to su, međutim, ponovo nazvali "smešnim", insistirajući da im je za pripremu za proces potrebno "minimum" 18 meseci do dve godine i da, stoga, suđenje može početi najranije "na leto 2022", prenosi N1.

Sudija odbio usmenu raspravu o puštanju na slobodu vođa OVK
Specijalizovana veća u Hagu (Foto Printskrin Specijalizovana veća)

Tokom rasprave o stanju u postupku, zastupnici odbrane su kazali da su pisanim podnescima zatražili puštanje optuženih na slobodu do početka suđenja, ali da je sudija za prethodni postupak Nikola Giju odbio njihov zahtev da se o tome vodi usmena rasprava, što znači da će sudija doneti odluku u pisanom obliku.

Tužilac Alan Tiger rekao je, na današnjoj raspravi, da će tužilaštvo u julu 2021. podneti svoj pretprocesni podnesak, odnosno plan za izvođenje dokaza tokom sudjenja.

Zastupnik optužbe je kazao da bi suđenje, potom, moglo početi u septembru iduće godine.

Tiger je rekao i da tužilaštvo još sprovodi istragu protiv optuženih, ali da to neće odložiti početak suđenja. Sugerisao je da se tužiocima sada javljaju svedoci koji su pre hapšenja optuženih oklevali da svedoče, kao i da tužilaštvo otkriva nove dokumente.

Branilac drugooptuženog Kadrija Veseljija, Ben Emerson, uzvratio je da plan za početak suđenja u septembru zvuči kao "šala" i ponovio da je odbrani potrebno "najmanje između 18 meseci i dve godine" da se pripremi za proces.

"To je osnovno, minimalno pravo odbrane", podvukao je Emerson, tvrdeći da su pripreme za suđenja pred Haškim tribunalom u proseku trajale tri godine.

Veseljijev advokat je kao realan termin za početak suđenja označio "jul 2022, a još verovatnije kraj 2022"

Tačijev branilac Dejvid Huper ponovo je naglasio da je "realan termin za početak suđenja u leto 2022", složivši se sa Emersonom da je rok od 18 meseci "minimum" za pripremu odbrane.

"Da li tužilac Tiger ozbiljno govori o početku suđenja na leto i u isto vreme priča o pravičnom procesu?", upitao je Huper, nazivajući reči tužioca "smešnom".

I Tačijev i Veseljijev advokat najavili su da će uložiti prigovore na nadležnost suda i na samu optužnicu.

Branioci trećeoptuženog Redžepa Seljimija, Dejvid Jang, i Jakupa Krasnićija, Venkantešvari Alagendra, složili su se sa Tačijevom i Veseljijevom odbranom.

Tužiteljka Kler Loson prethodno je precizirala da je tužilaštvo do sada braniocima obelodanilo 1.700 dokaza koji podupiru optužbu i izjave optuženih, kao i 1.300 dokumenata koji potencijalno idu u korist odbrane.

Branioci su izložili prigovore na tok obelodanjivanja, tvrdeći da tužioci ne ispunjavaju svoje obaveze da propisno označe dokumente koje obelodanjuju.

Pratili raspravu preko video-veze

Svi optuženi pratili raspravu preko video-veze iz pritvora u Ševeningenu. U sudnici u Hagu bio je prisutan samo Seljimijev branilac Jang u sudnici, dok su ostali branioci govorili posredstvom video veze iz Velike Britanije i Malezije.

Raspravi je u sudnici prisustvovao i glavni tužilac Džek Smit, ali nije uzimao reč.

Sudija Giju najavio je da će sledeća rasprava o stanju u postpuku biti održana sredinom januara 2021.

Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) optuženi su za zlodela počinjena u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija i ostale u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022