Vesti
Ratni zločini

Sudija odbio usmenu raspravu o puštanju na slobodu vođa OVK

Tužioci suda za zločine OVK u Hagu su najavili da će u septembru iduće godine biti spremni da počnu suđenje bivšem zapovedniku OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. Branioci četvorice optuženih to su, međutim, ponovo nazvali "smešnim", insistirajući da im je za pripremu za proces potrebno "minimum" 18 meseci do dve godine i da, stoga, suđenje može početi najranije "na leto 2022", prenosi N1.

Sudija odbio usmenu raspravu o puštanju na slobodu vođa OVK
Specijalizovana veća u Hagu (Foto Printskrin Specijalizovana veća)

Tokom rasprave o stanju u postupku, zastupnici odbrane su kazali da su pisanim podnescima zatražili puštanje optuženih na slobodu do početka suđenja, ali da je sudija za prethodni postupak Nikola Giju odbio njihov zahtev da se o tome vodi usmena rasprava, što znači da će sudija doneti odluku u pisanom obliku.

Tužilac Alan Tiger rekao je, na današnjoj raspravi, da će tužilaštvo u julu 2021. podneti svoj pretprocesni podnesak, odnosno plan za izvođenje dokaza tokom sudjenja.

Zastupnik optužbe je kazao da bi suđenje, potom, moglo početi u septembru iduće godine.

Tiger je rekao i da tužilaštvo još sprovodi istragu protiv optuženih, ali da to neće odložiti početak suđenja. Sugerisao je da se tužiocima sada javljaju svedoci koji su pre hapšenja optuženih oklevali da svedoče, kao i da tužilaštvo otkriva nove dokumente.

Branilac drugooptuženog Kadrija Veseljija, Ben Emerson, uzvratio je da plan za početak suđenja u septembru zvuči kao "šala" i ponovio da je odbrani potrebno "najmanje između 18 meseci i dve godine" da se pripremi za proces.

"To je osnovno, minimalno pravo odbrane", podvukao je Emerson, tvrdeći da su pripreme za suđenja pred Haškim tribunalom u proseku trajale tri godine.

Veseljijev advokat je kao realan termin za početak suđenja označio "jul 2022, a još verovatnije kraj 2022"

Tačijev branilac Dejvid Huper ponovo je naglasio da je "realan termin za početak suđenja u leto 2022", složivši se sa Emersonom da je rok od 18 meseci "minimum" za pripremu odbrane.

"Da li tužilac Tiger ozbiljno govori o početku suđenja na leto i u isto vreme priča o pravičnom procesu?", upitao je Huper, nazivajući reči tužioca "smešnom".

I Tačijev i Veseljijev advokat najavili su da će uložiti prigovore na nadležnost suda i na samu optužnicu.

Branioci trećeoptuženog Redžepa Seljimija, Dejvid Jang, i Jakupa Krasnićija, Venkantešvari Alagendra, složili su se sa Tačijevom i Veseljijevom odbranom.

Tužiteljka Kler Loson prethodno je precizirala da je tužilaštvo do sada braniocima obelodanilo 1.700 dokaza koji podupiru optužbu i izjave optuženih, kao i 1.300 dokumenata koji potencijalno idu u korist odbrane.

Branioci su izložili prigovore na tok obelodanjivanja, tvrdeći da tužioci ne ispunjavaju svoje obaveze da propisno označe dokumente koje obelodanjuju.

Pratili raspravu preko video-veze

Svi optuženi pratili raspravu preko video-veze iz pritvora u Ševeningenu. U sudnici u Hagu bio je prisutan samo Seljimijev branilac Jang u sudnici, dok su ostali branioci govorili posredstvom video veze iz Velike Britanije i Malezije.

Raspravi je u sudnici prisustvovao i glavni tužilac Džek Smit, ali nije uzimao reč.

Sudija Giju najavio je da će sledeća rasprava o stanju u postpuku biti održana sredinom januara 2021.

Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) optuženi su za zlodela počinjena u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija i ostale u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao i bivšu pripadnicu OVK

Specijalni sud pozvao je bivšu pripadnicu OVK Sadetu Doda Šotu i ona će biti saslušana 26. januara u Euleksovim prostorijama u Kosovu Polju, saopštila je Ganimete Musljiu iz Demokratske partije Kosova, preneo je RTK 2.

  • 24.01.2021
Odbijen Veseljijev zahtev za privremeno puštanje na slobodu
Sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o ovom zahtevu.
  • 23.01.2021
Produžen pritvor Bačeviću za još dva meseca
Sudija Aljbina Šabani Rama ispred posebnog odeljenje Osnovnog suda u Prištini produžila je danas na još dva meseca pritvor Svetomiru Bačeviću iz Gornjeg Milanovca, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 22.01.2021
Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na Kosovu 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru, prenosi Tanjug.
  • 21.01.2021
Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021