Vesti
Ratni zločini

Sud za zločine OVK do sada odobrio učešće 53 žrtve na sudjenju Tačiju i saoptuženima

Sud za zločine boraca Oslobodilačke vojske Kosova u Hagu do sada je odobrio učešće 53 žrtve na predstojećem sudjenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine.

Sud za zločine OVK do sada odobrio učešće 53 žrtve na sudjenju Tačiju i saoptuženima
Zgrada Specijalizovanih veća Kosova u Hagu (Foto RSE)

Prema sudskim dokumentima, to su, u velikoj većini, bliski rodjaci Albanaca, Srba i Roma koje je OVK, prema optužnici, nezakonito lišila slobode, pritvorila, mučila i ubila ili su nestali u jednom od pritvora te albanske paravojske.

U procesu će, medjutim, učestvovati i najmanje sedam žrtava koje su preživele okrutno postupanje i torturu u rukama pripadnika OVK.

Broj žrtava na sudjenju Tačiju i saoptuženima biće sasvim sigurno znatno veći, budući da je pred sudijama odlučivanje o brojnim nerešenim zahtevima za učešće, a proces prijavljivanja oštećenih je još otvoren.

Žrtve će, prema odluci suda, tokom procesa zastupati britanski advokat Dejvid Loz.

Prema pravilima suda, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, žrtve su ravnopravna strana u postupku, uz tužilaštvo i odbranu.

Ako optuženi budu proglašeni krivim, žrtve imaju pravo da od osudjenih dobiju odštetu u iznosu koji će odrediti sud.

Svim žrtvama koje učestvuju u procesu sud će zaštititi identitet zbog, kako je naznačio u odlukama, "opšte klime zastrašivanja svedoka na Kosovu, naročito na sudjenjima pripadnicima OVK".

Poslednjom do sada objavljenom odlukom, sud je odbio 20 zahteva za učešće, uz obrazloženje da zločini nad tim žrtvama nisu obuhvaćeni optužnicom.

Odbijene žrtve imaju pravo na žalbu, a zastupaće ih, odlukom suda, advokati Jelena Cakić i Gregori Taunzend.

Prema planu raspravnog veća, sudjenje Tačiju i saoptuženima trebalo bi da počne 1. marta. Pripremna ročišta biće održana 18.januara i u februaru. Zajedno sa Tačijem, optuženi su i Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke). Ta krivična dela su u šest tačaka kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, prema optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. U periodu obuhvaćenom optužnicom, svi su bili članovi Glavnog štaba OVK, Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999. godine, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020. godine, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra iste godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023