Vesti
Ratni zločini

’’Sud u Hagu oštar prema bivšim vođama OVK’’

Specijalizovana veća Kosova u Hagu oštrija su nego što bi trebalo da budu u odnosu na nastavak mere pritvora bivšim vođama OVK, ocena je Kosovskog instituta za pravosuđe.
’’Sud u Hagu oštar prema bivšim vođama OVK’’
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Iz ovog instituta ukazuju da bi na osnovu činjenica sudski proces protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija mogao da počne od septembra sledeće godine.

“Mera pritvora se određuje pod određenim uslovima, kada postoji osnovana sumnja da lica koja se nalaze u pritvoru mogu uticati na svedoke, ili se u drugim okolnostima ne mogu odazvati pozivu suda za suđenje”, rekao je za Radio Kosovo direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj, dodajući da je  Specijalni sud oštar prema bivšim liderima OVK.

On je naglasio i da se sudski proces odvija veoma sporo, te da ove godine nije moguće da počne suđenje.

Profesor ustavnog prava Arsim Bajrami rekao je za Radio Kosovo da se može izvršiti politički pritisak na sudske organe da poštuju zakonska pravila, a posebno da omoguće brzo, pravično i nepristrasno suđenje.Ostale vesti

Odbijena žalba Redžepa Seljimija na odluku o pritvoru

Žalbeno veće Specijalnog suda u Hagu odbilo je žalbu bivšeg poslanika Samoopredeljenja Redžepa Seljimija na produženje pritvora, prenosi Ekonomija onlajn.

  • 05.08.2022
Tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise
Specijalizovana veća Kosova u Hagu saopštila su da su tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise u ovom predmetu.
  • 27.07.2022
Produžen pritvor Veseljiu
Sud u Hagu produžio je pritvor jednom od vođa nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Kadriju Veseljiju zbog opasnosti od bekstva i ometanja postupka pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 26.07.2022
Saljihu Mustafi produžen pritvor

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su pritvor Saljihu Mustafi, nekadašnjem pripadniku OVK. Sud će o ponovo odlučivati o njegovom pritvoru u septembru, iako je postupak protiv njega u završnoj fazi.

  • 21.07.2022
U sredu rasprava o sažimanju procesa Tačiju i saoptuženima

Rasprava o stanju u postupku protiv bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojice saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, biće održana u sredu 13. jula pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu.

  • 11.07.2022
Specijalno tužilaštvo traži produženja pritvora za Saljiha Mustafu
Specijalizovano tužilaštvo zatražilo je od suda u Hagu, nastavak mere pritvora Saljihu Mustafi, kojem se sudi za ratne zločine jer je po njihovim rečima ta mera neophodna zbog rizika ometanja svedoka i rizika od bekstva.
  • 07.07.2022