Vesti
Ratni zločini

’’Sud u Hagu oštar prema bivšim vođama OVK’’

Specijalizovana veća Kosova u Hagu oštrija su nego što bi trebalo da budu u odnosu na nastavak mere pritvora bivšim vođama OVK, ocena je Kosovskog instituta za pravosuđe.
’’Sud u Hagu oštar prema bivšim vođama OVK’’
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Iz ovog instituta ukazuju da bi na osnovu činjenica sudski proces protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija mogao da počne od septembra sledeće godine.

“Mera pritvora se određuje pod određenim uslovima, kada postoji osnovana sumnja da lica koja se nalaze u pritvoru mogu uticati na svedoke, ili se u drugim okolnostima ne mogu odazvati pozivu suda za suđenje”, rekao je za Radio Kosovo direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj, dodajući da je  Specijalni sud oštar prema bivšim liderima OVK.

On je naglasio i da se sudski proces odvija veoma sporo, te da ove godine nije moguće da počne suđenje.

Profesor ustavnog prava Arsim Bajrami rekao je za Radio Kosovo da se može izvršiti politički pritisak na sudske organe da poštuju zakonska pravila, a posebno da omoguće brzo, pravično i nepristrasno suđenje.Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022