Vesti
Ratni zločini

Sud u Hagu odbio zahtev o puštenju Gucatija iz pritvora

Sud u Hagu odbio je zahtev odbrane Hisnija Gucatija da on bude pušten iz pritvora. Odluka je donešena još 27. oktobra, a na nju je odbrana uložila žalbu.
Sud u Hagu odbio zahtev o puštenju Gucatija iz pritvora
Sud u Hagu (Foto RSE)

Za odluku suda da odbaci zahtev podnesen 29. septembra kada je Gucati prvi put pristupio sudu, saznalo se nakon što su specijalizovana veća objavila žalbu odbrane.

Žalbu su potpisali advokati odbrane, Džonatan Elistan Ris (Jonathan Elystan Rees) i Hju Bouden (Hew Bowden).

Na više strana obrazložili su i sada razloge za zahtev da se njihov branjenik pusti. Navode da optužnica 27. oktobra, kada je sudija odbio zahtev, nije bila podignuta, a pretpretresni sudija je dobio mogućnost da izda nalog za hapšenje uprkos tome što je Kancelarija specijalizovanog tužilaštva javno iznela svoju nameru da podigne optužnicu do 31. oktobra, te da ostaje nepoznato Gucatiju da li je optužnica podneta do danas.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u prostorijama „Udruženja veterana OVK“ kojom su rukovodili, odnosno na putu ka jednoj televiziji. Uhapšeni su zbog kršenja tajnosti postupka i istog dana prebačeni u Hag.

Hapšenje je usledilo nakon tronedeljnog curenja sada već izvesno, dokumenata iz haških predmeta, koje su oni objavljivali, a čemu se u međuvremenu priključila i albanska TV stanica Top Channel.

Terete se za krivična dela protiv pravosuđa i to zbog postojanja osnovane sumnje da su tokom konferencija stavljali na raspolaganje medijima „poverljive i tajne informacije i dokumenta koja se odnose na rad Kancelarije Specijalnog tužilaštva“.

Posle prvog pristupanja sudu početkom oktobra, još uvek su samo osumnjičeni, ne i okrivljeni, budući da protiv njih još uvek ne postoji optužnica. Tada je odbrana zatražila takođe Gucatijevo puštanje uz kauciju od 1000 evra.

Specijalizovano tužilaštvo je, međutim optužnicu protiv ove dvojice najavilo u narednih 30 dana, a nakon izvršenja istražnih radnji, uključujući i prikupljanje izjava brojnih svedoka.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022