Vesti
Ratni zločini

Sud u Hagu odbio zahtev o puštenju Gucatija iz pritvora

Sud u Hagu odbio je zahtev odbrane Hisnija Gucatija da on bude pušten iz pritvora. Odluka je donešena još 27. oktobra, a na nju je odbrana uložila žalbu.
Sud u Hagu odbio zahtev o puštenju Gucatija iz pritvora
Sud u Hagu (Foto RSE)

Za odluku suda da odbaci zahtev podnesen 29. septembra kada je Gucati prvi put pristupio sudu, saznalo se nakon što su specijalizovana veća objavila žalbu odbrane.

Žalbu su potpisali advokati odbrane, Džonatan Elistan Ris (Jonathan Elystan Rees) i Hju Bouden (Hew Bowden).

Na više strana obrazložili su i sada razloge za zahtev da se njihov branjenik pusti. Navode da optužnica 27. oktobra, kada je sudija odbio zahtev, nije bila podignuta, a pretpretresni sudija je dobio mogućnost da izda nalog za hapšenje uprkos tome što je Kancelarija specijalizovanog tužilaštva javno iznela svoju nameru da podigne optužnicu do 31. oktobra, te da ostaje nepoznato Gucatiju da li je optužnica podneta do danas.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u prostorijama „Udruženja veterana OVK“ kojom su rukovodili, odnosno na putu ka jednoj televiziji. Uhapšeni su zbog kršenja tajnosti postupka i istog dana prebačeni u Hag.

Hapšenje je usledilo nakon tronedeljnog curenja sada već izvesno, dokumenata iz haških predmeta, koje su oni objavljivali, a čemu se u međuvremenu priključila i albanska TV stanica Top Channel.

Terete se za krivična dela protiv pravosuđa i to zbog postojanja osnovane sumnje da su tokom konferencija stavljali na raspolaganje medijima „poverljive i tajne informacije i dokumenta koja se odnose na rad Kancelarije Specijalnog tužilaštva“.

Posle prvog pristupanja sudu početkom oktobra, još uvek su samo osumnjičeni, ne i okrivljeni, budući da protiv njih još uvek ne postoji optužnica. Tada je odbrana zatražila takođe Gucatijevo puštanje uz kauciju od 1000 evra.

Specijalizovano tužilaštvo je, međutim optužnicu protiv ove dvojice najavilo u narednih 30 dana, a nakon izvršenja istražnih radnji, uključujući i prikupljanje izjava brojnih svedoka.Ostale vesti

Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021