Vesti
Ratni zločini

Sud u Hagu odbio zahtev o puštenju Gucatija iz pritvora

Sud u Hagu odbio je zahtev odbrane Hisnija Gucatija da on bude pušten iz pritvora. Odluka je donešena još 27. oktobra, a na nju je odbrana uložila žalbu.
Sud u Hagu odbio zahtev o puštenju Gucatija iz pritvora
Sud u Hagu (Foto RSE)

Za odluku suda da odbaci zahtev podnesen 29. septembra kada je Gucati prvi put pristupio sudu, saznalo se nakon što su specijalizovana veća objavila žalbu odbrane.

Žalbu su potpisali advokati odbrane, Džonatan Elistan Ris (Jonathan Elystan Rees) i Hju Bouden (Hew Bowden).

Na više strana obrazložili su i sada razloge za zahtev da se njihov branjenik pusti. Navode da optužnica 27. oktobra, kada je sudija odbio zahtev, nije bila podignuta, a pretpretresni sudija je dobio mogućnost da izda nalog za hapšenje uprkos tome što je Kancelarija specijalizovanog tužilaštva javno iznela svoju nameru da podigne optužnicu do 31. oktobra, te da ostaje nepoznato Gucatiju da li je optužnica podneta do danas.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u prostorijama „Udruženja veterana OVK“ kojom su rukovodili, odnosno na putu ka jednoj televiziji. Uhapšeni su zbog kršenja tajnosti postupka i istog dana prebačeni u Hag.

Hapšenje je usledilo nakon tronedeljnog curenja sada već izvesno, dokumenata iz haških predmeta, koje su oni objavljivali, a čemu se u međuvremenu priključila i albanska TV stanica Top Channel.

Terete se za krivična dela protiv pravosuđa i to zbog postojanja osnovane sumnje da su tokom konferencija stavljali na raspolaganje medijima „poverljive i tajne informacije i dokumenta koja se odnose na rad Kancelarije Specijalnog tužilaštva“.

Posle prvog pristupanja sudu početkom oktobra, još uvek su samo osumnjičeni, ne i okrivljeni, budući da protiv njih još uvek ne postoji optužnica. Tada je odbrana zatražila takođe Gucatijevo puštanje uz kauciju od 1000 evra.

Specijalizovano tužilaštvo je, međutim optužnicu protiv ove dvojice najavilo u narednih 30 dana, a nakon izvršenja istražnih radnji, uključujući i prikupljanje izjava brojnih svedoka.Ostale vesti

Iskazom svedoka nastavlja se suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred Posebnom odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas se nastavlja suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 27.11.2020
Trandafilova još četiri godine na čelu Suda u Hagu
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova obavljaće tu dužnost i naredne četiri godine, saopšteno je iz tog suda.
  • 26.11.2020
Sporazum: Otkrivanje novih grobnica je i otkrivanje novih zločina
Iako je prošlo više od 20 godina od prestanka oružanih sukoba na Kosovu, ni u Prištini, niti u Beogradu ne postoji dovoljno političke volje da se reši pitanje nestalih osoba, jer nijedna strana nije spremna za ustupak, ocenila je u emisiji “Sporazum” direktorka Nove društvene inicijative Jovana Radosavljević.
  • 26.11.2020
Produžen pritvor Saljihu Mustafi
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova produžio je pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine na Kosovu 1999. godine.
  • 24.11.2020
Presuda Nenadu Arsiću najavljena za 4. decembar
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini održan je glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Advokat Dejan A. Vasić istče da će 4. decembra biti izrečena presuda.
  • 23.11.2020
Nastavak suđenja Nenadu Arsiću
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas će se nastaviti glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Danas će svedočiti svedok odbrane.
  • 23.11.2020