Vesti
Ratni zločini

Sud spreman, još se ne zna kada će biti prve optužnice

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu spreman je za operativni rad, pošto je stupio na snagu Pravilnik o postupku i dokazima, ali se još ne zna kada bi trebalo očekivati prve optužnice.
Sud spreman, još se ne zna kada će biti prve optužnice
Ilustracija (Foto scp-ks.org)

Portparol i načelnik Službe za komunikaciju specijalizovanih veća Avis Beneš rekla je da nema pravnih prepreka za primanje podnesaka ili optužnica Specijalizovanog tužilaštva, ali je dodala da to tužilaštvo još nema portparola.

Benešova je za "Politiku" izjavila da su službeni nazivi ovog suda "Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova, a ne Specijalni sud ili Sud za zločine OVK-a".

Kada je reč o mandatu i nadležnostima, sud je nadležan samo za fizička lica i individualnu odgovornost, baviće se krivičnim delima od januara 1998. do kraja decembra 2000. godine.

To su dela iz izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koji se još naziva i "Martijev izvještaj" (u kome nekadašnji izvestilac Saveta Dik Marti dovodi vođe OVK-a u vezu sa zločinima na Kosovu i Metohiji i trgovinom ljudskim organima).

Benešova je navela da nema odredaba o specifičnoj nacionalnosti, osim što sud ima nadležnost nad osobama koji su sa Kosova, odnosno iz SR Jugoslavije, ili nad onima koji su počinili krivična dela iz njihove stvarne nadležnosti, to jest osobama koje su sa Kosova, odnosno SRJ, gde god su ta dela počinjena.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo, koje će se baviti ratnim zločinima počinjenim na Kosovu i Metohiji, vodiće procese u Hagu, a prošle godine je za predsednika suda imenovana Ekaterina Trendafilova, a pre toga za glavnog tužioca Amerikanac Dejvid Švendiman.

Osnivanje suda usledilo je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, koji je vođe OVK-a doveo u vezu sa zločinima na Kosovu i Metohiji i trgovinom organima.

"Politika" piše da se prve otpužnice mogu očekivati tek krajem godine, ali da se na njima "u prvom krugu" neće naći "krupne zverke".Ostale vesti

Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022