Vesti
Ratni zločini

Sud spreman, još se ne zna kada će biti prve optužnice

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu spreman je za operativni rad, pošto je stupio na snagu Pravilnik o postupku i dokazima, ali se još ne zna kada bi trebalo očekivati prve optužnice.
Sud spreman, još se ne zna kada će biti prve optužnice
Ilustracija (Foto scp-ks.org)

Portparol i načelnik Službe za komunikaciju specijalizovanih veća Avis Beneš rekla je da nema pravnih prepreka za primanje podnesaka ili optužnica Specijalizovanog tužilaštva, ali je dodala da to tužilaštvo još nema portparola.

Benešova je za "Politiku" izjavila da su službeni nazivi ovog suda "Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova, a ne Specijalni sud ili Sud za zločine OVK-a".

Kada je reč o mandatu i nadležnostima, sud je nadležan samo za fizička lica i individualnu odgovornost, baviće se krivičnim delima od januara 1998. do kraja decembra 2000. godine.

To su dela iz izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koji se još naziva i "Martijev izvještaj" (u kome nekadašnji izvestilac Saveta Dik Marti dovodi vođe OVK-a u vezu sa zločinima na Kosovu i Metohiji i trgovinom ljudskim organima).

Benešova je navela da nema odredaba o specifičnoj nacionalnosti, osim što sud ima nadležnost nad osobama koji su sa Kosova, odnosno iz SR Jugoslavije, ili nad onima koji su počinili krivična dela iz njihove stvarne nadležnosti, to jest osobama koje su sa Kosova, odnosno SRJ, gde god su ta dela počinjena.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo, koje će se baviti ratnim zločinima počinjenim na Kosovu i Metohiji, vodiće procese u Hagu, a prošle godine je za predsednika suda imenovana Ekaterina Trendafilova, a pre toga za glavnog tužioca Amerikanac Dejvid Švendiman.

Osnivanje suda usledilo je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, koji je vođe OVK-a doveo u vezu sa zločinima na Kosovu i Metohiji i trgovinom organima.

"Politika" piše da se prve otpužnice mogu očekivati tek krajem godine, ali da se na njima "u prvom krugu" neće naći "krupne zverke".Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020