Vesti
Ratni zločini

Sud odbacio zaključak veštaka odbrane da su Haradinaj i Gucati uzbunjivači

Odbrana Nasima Haradinaja, optuženog za ometanje suda za zločine boraca OVK u Hagu i za zastrašivanje svedoka, dokazivala je preko veštaka En Majers da je Haradinaj "uzbunjivač" i da uživa zaštitu od krivičnog gonjenja. Tvrdnju iz pisanog izveštaja Majersove da su Haradinaj i saoptuženi Hisni Gucati "uzbunjivači", raspravno veće je, međutim, odbacilo, uz obrazloženje da o tome mogu zaključivati samo sudije, a ne veštak.

Sud odbacio zaključak veštaka odbrane da su Haradinaj i Gucati uzbunjivači
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto www.scp-ks.org)

Optužnica Haradinaja (58), koji je potpredsednik Udruženja boraca OVK, i prvooptuženog Hisnija Gucatija, predsednika tog udruženja, u šest tačaka tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020. objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Dokumente su tom udruženju dostavile za sada neidentifikovane osobe.

U pisanom izveštaju sudu, Majers je, kao "veštak za uzbunjivanje", napisala da Haradinaj i Gucati, po međunarodnim zakonima i pravnoj praksi, "uživaju zaštitu i kao uzbunjivači i kao osobe povezane sa uzbunjivačem, odnosno neimenovanom osobom koja im je dobrovoljno dostavila dokumente".

Sudije su odbacile taj zaključak Majersove, ocenjujući da je izvan domena njene ekspertize.

Današnje svedočenje Majersove pred sudom, veće je, stoga, ograničilo na načelna pravno-proceduralna pitanja o "uzbunjivanju", ne dozvoljavajući da se odbrana i veštak upuste u konkretnu primenu tih načela na slučaj Gucatija i Haradinaja.

Sudije su iz izveštaja veštaka odbrane izbrisale i konstataciju Majersove da se Haradinaj i Gucati kvalifikuju za "uzbunjivače" zato što su, pre nego što su novinarima dostavili poverljive sudske dokumente, pokušavali da institucijama na Kosovu prenesu "svoju zabrinutost zbog ozbiljne nepravičnosti i pristrasnosti u radu" suda i tužilaštva u Hagu, "uključujući neprimerenu koordinaciju sa srpskim zvaničnicima".

Po oceni Majersove, koju sud takođe nije prihvatio, optuženima zbog toga nije preostalo ništa drugo do da "dokaze, koji su im dostavljeni, puste u javnost, preko medija".

"Optuženi tvrde da su verovali da su u tim dokumentima dokazi o pristrasnosti (suda i tužilaštva)... kao i da su dokumenti autentični", napisala je Majers u delu izveštaja koji sudije nisu prihvatile.

Majersova je u odbranu Haradinaja svedočila kao "izvršni direktor Međunarodne mreže za uzbunjivanje".

Haški proces Gucatiju i Haradinaju biće nastavljen u ponedeljak, 24. januara.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda od septembra 2020, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022