Vesti
Ratni zločini

Statusna konferencija u slučaju Gucatija i Haradinaja zakazana za 15 časova

Specijalizovana veća u Hagu održaće danas u 15 časova statusnu konferenciju u slučaju optuženih Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, prenosi Reporteri.
Statusna konferencija u slučaju Gucatija i Haradinaja zakazana za 15 časova
Hisni Gucati (Foto Printskrin)

Održavanje ove statusne konferencije prvobitno je bilo planirano za 25. jun, ali je ona odložena za danas.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj uhapšeni su 25. septembra 2020. godine u Prištini i prebačeni u pritvorsku jedinicu u Hagu 25, odnosno 26. septembra 2020. godine.

Optužnica protiv bivših čelnika ORV OVK potvrđena je 11. decembra 2020. godine, a objavljena tri dana kasnije.

Prema optužnici, između 7. i 25. septembra 2020. godine, na tri konferencije za štampu i daljim širenjem koje je uključivalo izjave na društvenim mrežama, Gucati i Haradinaj neovlašćeno su otkrili informacije o potencijalnim svedocima, koje su zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima.Ostale vesti

Letnja pauza u Hagu, sud neće raditi do sredine avgusta
Specijalizovano tužilaštvo i Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu od danas su na letnjoj pauzi, koja se završava 13. avgusta.
  • 26.07.2021
Produžen pritvor Saljihu Mustafi za još dva meseca
Specijalizovana veća Kosova produžila su za još dva meseca pritvor nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine.
  • 26.07.2021
Hoti: Nema sporazuma bez razjašnjavanja sudbine nestalih osoba
Novoimenovani šef Komisije Vlade Kosova za nestale osobe Andin Hoti izjavio je da je spreman da se suoči sa srpskom stranom u pronalaženju nestalih, među kojima je i njegov otac Ukšin Hoti.
  • 24.07.2021
Tačiju produžen pritvor za još dva meseca

Specijalni sud produžio je pritvor bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, a odluku je doneo pretpretresni sudija Nikolas Giju.

  • 24.07.2021
Za puštanje Tačija iz pritvora u Hagu dve države dale garancije

Garancije sudu za zločine OVK u Hagu za puštanje iz pritvora bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998. i 1999. godine, dale su dve države.

  • 23.07.2021
Sudija naložio izmenu optužnice protiv Tačija do septembra
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu naložio je Specijalizovanom tužiocu da dostavi izmenjenu optužnicu protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i ostalih, koja isključuje prošireni oblik odgovornosti udruženog zločinačkog poduhvata "na zločine sa posebnom namerom", prenosi Tanjug.
  • 23.07.2021