Vesti
Ratni zločini

Statusna konferencija u slučaju Gucatija i Haradinaja odložena za 14. jul

Prenos spisa predmeta protiv lidera Organizacije ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja sudskom veću, odložen je za 16. jul objavio je Specijalni sud, prenosi Koha.
Statusna konferencija u slučaju Gucatija i Haradinaja odložena za 14. jul
Hisni Gucati (Foto Printskrin)

Takođe, statusna konferencija koja je u slučaju protiv Gucatija i Haradinaja, trebalo da bude održana 25. juna, odložena je za 14. jul.

"Posle današnje odluke Žalbenog veća, pretpretresni sudija u predmetu Gucati i Haradinaj promenio je prethodni datum za prenos spisa predmeta pretresnom veću, 16. jula 2021. Takođe je naložio Tužilaštvo podnese ispravljenu optužnicu do 5. jula, a odbrana da preliminarni dosije (ako to želi) podnese do 12. jula. Statusna sednica u ovom slučaju, zakazana za 25. jun, odlaže se za 14. jul 2021. godine u 15.00 sati", navode iz Specijalnog suda.Ostale vesti

Letnja pauza u Hagu, sud neće raditi do sredine avgusta
Specijalizovano tužilaštvo i Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu od danas su na letnjoj pauzi, koja se završava 13. avgusta.
  • 26.07.2021
Produžen pritvor Saljihu Mustafi za još dva meseca
Specijalizovana veća Kosova produžila su za još dva meseca pritvor nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine.
  • 26.07.2021
Hoti: Nema sporazuma bez razjašnjavanja sudbine nestalih osoba
Novoimenovani šef Komisije Vlade Kosova za nestale osobe Andin Hoti izjavio je da je spreman da se suoči sa srpskom stranom u pronalaženju nestalih, među kojima je i njegov otac Ukšin Hoti.
  • 24.07.2021
Tačiju produžen pritvor za još dva meseca

Specijalni sud produžio je pritvor bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, a odluku je doneo pretpretresni sudija Nikolas Giju.

  • 24.07.2021
Za puštanje Tačija iz pritvora u Hagu dve države dale garancije

Garancije sudu za zločine OVK u Hagu za puštanje iz pritvora bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998. i 1999. godine, dale su dve države.

  • 23.07.2021
Sudija naložio izmenu optužnice protiv Tačija do septembra
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu naložio je Specijalizovanom tužiocu da dostavi izmenjenu optužnicu protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i ostalih, koja isključuje prošireni oblik odgovornosti udruženog zločinačkog poduhvata "na zločine sa posebnom namerom", prenosi Tanjug.
  • 23.07.2021