Vesti
Ratni zločini

Staro Gracko: Život u senci stravičnog zločina

Navršilo se 19 godina od ubistava 14 Srba u Starom Gracku. U centru sela i ove godine služen je pomen stradalima. Počinioci ovog zločina i dalje nisu pronađeni.
Staro Gracko: Život u senci stravičnog zločina
Parastos u Starom Gracku (Foto Kim)

Posle 19 godina bol i tuga porodica ubijenih su isti, a nada da će jednog dana pravda biti zadovljena sve je manja.

"Osećamo se isto kao prvog dana, a izgleda da će tako ostati sve dok smo živi. Osećamo bol, pravda je nedostižna, da li se tu nešto zataškava, ne znam. Čekamo i nadamo se da će oni koji se šetaju oko nas i koji su izvršili masakar platiti za to", ističe Snežana Đekić kojoj je stradao ujak.

Meštanka Starog Gracka Momirka Čanković kaže da na ljude koji su nastradili podsećaju njihova deca, čak i unučići. To su deca koja su kada su im očevi bili ubijeni imala po 9 godina.

"Život u Starom Gracku izgleda vrlo tužno, pogotovu su tužni ovi dani kada se obeležava godišnjica, jer nas vraća u ono vreme. Svi mi koji smo tog jula bili u Starom Gracku, ne volimo ni 23. ni 24. jul, ni nedelju posle toga, možda čak ni svih ovih 19 godina posle toga. Živimo u senci tog zločina i nikada se nismo oporavili. Nikada se nećemo oporaviti“, kazala je Čankovićeva.

Parastos ubijenima u centru sela kod spomen ploče služio je episkop raško-prizrenski Teodosije sa arhimandritom Ilarionom, parohom lipljanskim ocem Srđanom Stankovićem i sveštenstvom.

"Mi, hrišćani, sa nadom se molimo Gospodu da Gospod primi njihovu žrtvu i da ih upokoji u naseljima nebeskim, u naručju Avrama, tamo gde su pravednici, gde su mučenici, gde su oni koji su činili ljubav i dobro drugima", poručio je vladika Teodosije.

Nakon parastosa i polaganja venaca, okupljenima se obratio zamenik direktora kancelarije za KiM Dušan Kozarev koji je istakao da bi ovakav zločin pao teško milionskom gradu, a ne malom Starom Gracku.

"Hteli su da nas uplaše, kao što i sada pokušavaju da nas uplaše, ali nas nisu uplašili i sada se ne plašimo. Hteli su da ne bude Srba u Starom Gracku, hteli su da ne bude Srba na centralnom Kosmetu, da ne bude Srba uopšte. Ni u tome nisu uspeli. Ima nas i hvala bogu i na ovoj deci koju ovde vidim, i na njihovoj snazi i razdraganosti, srećnom, mirnom detinjstvu koji smo svi dužni da im priuštimo i lepšem i boljem životu koji mi ovde treba da pomognemo", naveo je Kozarev.

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić kazao je da 19 godina nakon ubistva 14 žetelaca, postavljamo ista pitanja kao i svih ovih godina unazad.

"Pitanje postavljamo onima koji su danas makar trebali da dođu ovde i da nas pogledaju u oči, da pogledaju u oči ove porodice, da pogledaju u oči sve ove ljude koji su došli na parastos. Postavljamo pitanje onima koji ni danas nisu došli, dajte da se pogledamo u oči. Ali ćemo pitanje nastavljati da postavljamo i ono je jasno - ko je ubio 14 žetelaca?", naveo je Jevtić.

Ministar Jevtić je zatražio da se ponovo otvori istraga "pošto dokaza ima, i oni su više puta predočeni javnosti". Iako će, kako kaže Jevtić, istina i pravda biti mala uteha za porodice stradalih žetelaca, to je ono što može i mora uradi.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, koji je takođe bio među prisutnima na parastosu, rekao je da nas već 19 godina okupljaju nesreća i stradanje.

"Okuplja nas, na prvom mestu, porazna činjenica da ubice nisu pronađene i da je slučaj Staro Gracko, što se pravde tiče, zaboravljen od strane nadležnih institucija. Zato danas i svih 19 godina tražimo pravdu, pronalaženje i kažnjavanje ubica. Ima mnogo dokaza, ima mnogo činjenica, ima previše bola i tuge, ali ima i nas da posvedočimo i da se ovde, pred ovom pločom obavežemo i svaki put pred celim svetom ponovimo, da nikada nećemo zaboraviti žrtve sa ovih žitnih polja“, kazao je Popović.

Na današnji dan pre devetnaest godina na svojim njivama tokom žetve ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

U Starom Gracku danas živi oko 200 Srba, a pre 1999. godine živelo ih je više od 500.

 Ostale vesti

Na suđenju Tačiju 71 svedok dobio zaštitu
Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu dodelio je zaštitne mere za 71 svedoka tužilaštva koji će svedočiti u procesu protiv Hašima Tačija i drugih vođa Oslobodilačke vojske Kosova optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
  • 15.01.2021
Tužilaštvo u Hagu traži produžetak pritvora za Mustafu

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu 1999. godine.

  • 14.01.2021
Haradinaj odbio da se pojavi pred sudijom i izjasni o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća u Hagu, na kojoj je trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

  • 08.01.2021
Tužilaštvo: Tači podrivao sud, nismo za ukidanje pritvora

Specijalizovano tužilaštvo sa sedištem u Hagu usprotivilo se zahtevu odbrane nekadašnjeg komandanta OVK i donedavnog predsednika Kosova Hašima Tačija da mu se ukine pritvor i dozvoli odbrana sa slobode, a odluku o zahtevu treba da donese sud narednih dana.

  • 08.01.2021
Haradinaj pred sudom u 15 časova
Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj danas u 15 časova, ponovo će biti priveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu radi izjašnjenja o krivici.
  • 08.01.2021
Nasim Haradinaj sutra pred sudijom o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj sutra popodne ponovo će biti priveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu radi izjašnjenja o krivici.

  • 07.01.2021