Vesti
Ratni zločini

Staro Gracko: Život u senci stravičnog zločina

Navršilo se 19 godina od ubistava 14 Srba u Starom Gracku. U centru sela i ove godine služen je pomen stradalima. Počinioci ovog zločina i dalje nisu pronađeni.
Staro Gracko: Život u senci stravičnog zločina
Parastos u Starom Gracku (Foto Kim)

Posle 19 godina bol i tuga porodica ubijenih su isti, a nada da će jednog dana pravda biti zadovljena sve je manja.

"Osećamo se isto kao prvog dana, a izgleda da će tako ostati sve dok smo živi. Osećamo bol, pravda je nedostižna, da li se tu nešto zataškava, ne znam. Čekamo i nadamo se da će oni koji se šetaju oko nas i koji su izvršili masakar platiti za to", ističe Snežana Đekić kojoj je stradao ujak.

Meštanka Starog Gracka Momirka Čanković kaže da na ljude koji su nastradili podsećaju njihova deca, čak i unučići. To su deca koja su kada su im očevi bili ubijeni imala po 9 godina.

"Život u Starom Gracku izgleda vrlo tužno, pogotovu su tužni ovi dani kada se obeležava godišnjica, jer nas vraća u ono vreme. Svi mi koji smo tog jula bili u Starom Gracku, ne volimo ni 23. ni 24. jul, ni nedelju posle toga, možda čak ni svih ovih 19 godina posle toga. Živimo u senci tog zločina i nikada se nismo oporavili. Nikada se nećemo oporaviti“, kazala je Čankovićeva.

Parastos ubijenima u centru sela kod spomen ploče služio je episkop raško-prizrenski Teodosije sa arhimandritom Ilarionom, parohom lipljanskim ocem Srđanom Stankovićem i sveštenstvom.

"Mi, hrišćani, sa nadom se molimo Gospodu da Gospod primi njihovu žrtvu i da ih upokoji u naseljima nebeskim, u naručju Avrama, tamo gde su pravednici, gde su mučenici, gde su oni koji su činili ljubav i dobro drugima", poručio je vladika Teodosije.

Nakon parastosa i polaganja venaca, okupljenima se obratio zamenik direktora kancelarije za KiM Dušan Kozarev koji je istakao da bi ovakav zločin pao teško milionskom gradu, a ne malom Starom Gracku.

"Hteli su da nas uplaše, kao što i sada pokušavaju da nas uplaše, ali nas nisu uplašili i sada se ne plašimo. Hteli su da ne bude Srba u Starom Gracku, hteli su da ne bude Srba na centralnom Kosmetu, da ne bude Srba uopšte. Ni u tome nisu uspeli. Ima nas i hvala bogu i na ovoj deci koju ovde vidim, i na njihovoj snazi i razdraganosti, srećnom, mirnom detinjstvu koji smo svi dužni da im priuštimo i lepšem i boljem životu koji mi ovde treba da pomognemo", naveo je Kozarev.

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić kazao je da 19 godina nakon ubistva 14 žetelaca, postavljamo ista pitanja kao i svih ovih godina unazad.

"Pitanje postavljamo onima koji su danas makar trebali da dođu ovde i da nas pogledaju u oči, da pogledaju u oči ove porodice, da pogledaju u oči sve ove ljude koji su došli na parastos. Postavljamo pitanje onima koji ni danas nisu došli, dajte da se pogledamo u oči. Ali ćemo pitanje nastavljati da postavljamo i ono je jasno - ko je ubio 14 žetelaca?", naveo je Jevtić.

Ministar Jevtić je zatražio da se ponovo otvori istraga "pošto dokaza ima, i oni su više puta predočeni javnosti". Iako će, kako kaže Jevtić, istina i pravda biti mala uteha za porodice stradalih žetelaca, to je ono što može i mora uradi.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, koji je takođe bio među prisutnima na parastosu, rekao je da nas već 19 godina okupljaju nesreća i stradanje.

"Okuplja nas, na prvom mestu, porazna činjenica da ubice nisu pronađene i da je slučaj Staro Gracko, što se pravde tiče, zaboravljen od strane nadležnih institucija. Zato danas i svih 19 godina tražimo pravdu, pronalaženje i kažnjavanje ubica. Ima mnogo dokaza, ima mnogo činjenica, ima previše bola i tuge, ali ima i nas da posvedočimo i da se ovde, pred ovom pločom obavežemo i svaki put pred celim svetom ponovimo, da nikada nećemo zaboraviti žrtve sa ovih žitnih polja“, kazao je Popović.

Na današnji dan pre devetnaest godina na svojim njivama tokom žetve ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

U Starom Gracku danas živi oko 200 Srba, a pre 1999. godine živelo ih je više od 500.

 Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022