Vesti
Ratni zločini

Staro Gracko: Malo selo sa mnogo žrtava

Sedamnaest godina je prošlo od masakra 14 Srba iz Starog Gracka. Sećanje na stradale žeteoce obeleženo je parastostom, paljenjem sveća i polaganjem venaca ispred spomen ploče u centru sela. „Tako malo selo, a toliko žrtva“, reči su koje su više puta ponovljene na ovogodišnjem pomenu.

Staro Gracko: Malo selo sa mnogo žrtava
Pomen u Starom Gracku (Foto Kim)

Na današnji dan pre sedamnaest godina na svojim njivama tokom žetve ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

U centru sela i ove godine okupile su se njihove porodice, rodbina, prijatelji i preostali meštani Starog Gracka da obeleže pomen za svoje stradale žeteoce. Već sedamnaest godina čekaju na pravdu.

Neki od njih su izgubilli svaku nada da će počinioci biti pronađeni.

„Kada ih nisu pronašli za sedamnaest godina neće ni sad. Oni su uhvaćeni posle mesec dana ali su ih pustili, a da su ih pritegli mali oni bi rekli sve“, kaže Miroslavka Slavić čiji je stric nastradao na njivi.

Pomen žeteocima služili su sveštenici eparhije raško prizrenske. Potom su upaljene sveće i položeni venci na obeležje stradalim meštanima Starog Gracka.

Lipljanski paroh, otac Srđan Stanković kazao je da žrtve iz Starog Gracka svetle sjajnije od upaljenih sveća.

„Ove naše nevine žrtve danas ne izazivaju samo suze na očima našim jer nam nedostaju, nego izazivaju divljenje, izazivaju strahopoštovanje kao prema svetima jer oni i jesu sveti mučenici koji samo zato što su druge vere, zato što su od drugoga naroda htedoše neki da ih proteraju, uplaše, ubiju“, rekao je u besedi lipljanski paroh, otac Srđan Stanković.

Obeležavanju godišnjice od ubistva prisustvovali su i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, lokalni srpski predstavnici, te funkcioneri Vlade Kosova i Opštine Gračanica, kao i poslanik crnogorskog parlamenta Milan Knežević.

Damjan Jović pomoćnik direktora Kancelarije za KiM kazao je da nedelo koje je ovde počinjeno ogromno ali da je žeđ za pravdom još veća.

"Strpljenje i vera nas nisu napustili uprkos svemu. Nedužno nastradali meštani vašeg sela su nas zakleli da nikada ne napustimo ovo parče srpske zemlje", istakao je predstavnik Kancelarije.

Ovo selo je pre par dana obišao i kosovski predsednik Hašim Tači koji je takođe položio venac na spomen stradalim Srbima.

Za njegov dolazak u selo mnogi meštani su saznali putem medija ili društvenih mreža. Kažu da nije trebalo da dolazi jer ne veruju u njegova obećanja da će počinioci biti pronađeni. 

"Nepoželjan je ovde, i ovi koji su znali nisu hteli ni da izađu, što je i normalno jer da se zna ko je ubica i da se slobodno šeta a da se ništa ne uradi... Možda se i sad šeta ovde, ali kome da se požalimo. Molimo boga svaki dan da preživimo jer nas nema šaka jada ovde, kaže Snežana Đekić.

UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alaš kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza, pušten iz pritvora.Ostale vesti

Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021
Saslušanjem sedmog svedoka nastavljeno suđenje Mustafi

Zaštićena svedokinja optužbe opisala je danas na suđenju Saljihu Mustafi, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, ekshumaciju jedne žrtve u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u kojem je, po optužnici, s proleća 1999. bio pritvor OVK pod Mustafinom komandom.

  • 17.11.2021