Vesti
Ratni zločini

Staro Gracko: Godišnjica ubistva 14 srpskih žetelaca

Parastosom u Starom Gracku kod Lipljana obeleženo je 18 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Počinioci ovog zločina nisu pronađeni, a istraga je obustavljena.
Staro Gracko: Godišnjica ubistva 14 srpskih žetelaca
Parastos u Starom Gracku (Foto Kim)

Na današnji dan pre osmanaest godina na svojim njivama tokom žetve ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Djekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

Članovi porodica usled obustave istrage, očekuju da slučaj ubistva 14 žetelaca preuzme Specijalni sud za ratne zločine.

Stojan Stojisavljević koji izgubio dva brata, bratanca i zeta ogorčen je odlukom Euleksa da se prekine sa istragom.

"Nadamo se da ce Specijalni sud ponovo pokrenuti istragu, da će se počinioci privesti pravdi i da će žrtve biti mirne", kazao je on.

"Obustavljanje istrage predstavlja jos jedan zločin", kazala je Snežana Djekić, koja je izgubila ujaka.

Parastos kod spomen-ploče u centru Starog Gracka služio je paroh lipljanski otac Srđan Stanković.

Nakon parastosa i odavanja pošte nevinim žrtvama, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da "Srbija nikada neće odustati od insistiranja da se pred lice pravde izvedu oni koji su odgovorni za masakar i ubistvo 14 srpskih žetelaca".

"Mi ćemo biti spremni da merimo, da li je druga strana odgovorila na dostojan način i prihvatila našu ispruženu ruku, koja može da bude dobar osnov da gradimo zajedničku budućnost. Sudbina nas je odredila da na ovim prostorima živimo zajedno", istakao je on.  

UNMIK je započeo istragu, pa je predmet predao Euleksu. Sedam Albanaca, pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, bilo je pod istragom za ubistvo u Starom Grackom.

Istraga je obustavljena, iako je kod jednog od osumnjičenih za ubistvo, pronađen pištolj jednog od ubijenih Srba.

Parastosu su prisustvovale porodice nastradilh, preostali Srbi u Starom Gracku, predstavnici Vlade Srbije, lokalnih institucija, Srpske liste.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020