Vesti
Ratni zločini

Staro Gracko: Godišnjica ubistva 14 srpskih žetelaca

Parastosom u Starom Gracku kod Lipljana obeleženo je 18 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Počinioci ovog zločina nisu pronađeni, a istraga je obustavljena.
Staro Gracko: Godišnjica ubistva 14 srpskih žetelaca
Parastos u Starom Gracku (Foto Kim)

Na današnji dan pre osmanaest godina na svojim njivama tokom žetve ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Djekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

Članovi porodica usled obustave istrage, očekuju da slučaj ubistva 14 žetelaca preuzme Specijalni sud za ratne zločine.

Stojan Stojisavljević koji izgubio dva brata, bratanca i zeta ogorčen je odlukom Euleksa da se prekine sa istragom.

"Nadamo se da ce Specijalni sud ponovo pokrenuti istragu, da će se počinioci privesti pravdi i da će žrtve biti mirne", kazao je on.

"Obustavljanje istrage predstavlja jos jedan zločin", kazala je Snežana Djekić, koja je izgubila ujaka.

Parastos kod spomen-ploče u centru Starog Gracka služio je paroh lipljanski otac Srđan Stanković.

Nakon parastosa i odavanja pošte nevinim žrtvama, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da "Srbija nikada neće odustati od insistiranja da se pred lice pravde izvedu oni koji su odgovorni za masakar i ubistvo 14 srpskih žetelaca".

"Mi ćemo biti spremni da merimo, da li je druga strana odgovorila na dostojan način i prihvatila našu ispruženu ruku, koja može da bude dobar osnov da gradimo zajedničku budućnost. Sudbina nas je odredila da na ovim prostorima živimo zajedno", istakao je on.  

UNMIK je započeo istragu, pa je predmet predao Euleksu. Sedam Albanaca, pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, bilo je pod istragom za ubistvo u Starom Grackom.

Istraga je obustavljena, iako je kod jednog od osumnjičenih za ubistvo, pronađen pištolj jednog od ubijenih Srba.

Parastosu su prisustvovale porodice nastradilh, preostali Srbi u Starom Gracku, predstavnici Vlade Srbije, lokalnih institucija, Srpske liste.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022