Vesti
Ratni zločini

"Srbija neće odustati od procesuranja ratnih zločinaca"

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je skandalozna izjava Nasima Haradinaja u kojoj je poručio da je ubijao Srbe i da mu je žao što nije ubio više, poziv svim međunarodnim institucijama da hitno reaguju.
Nela Kuburović (Foto N1)

"Skandalozna izjava brata ovekovečenog ratnog zločinca (kosovskog premijera Ramuša Haradinaja), je poziv svim međunarodnim institucijama da hitno reaguju, kako bi u što kraćem roku otpočeo sa radom Specijalni sud za zločine OVK (sa sedištem u Hagu)", rekla je Nela Kuburović za Tanjug.

Podsetila je da porodice stotina Srba sa Kosova, koji su na najsvirepiji način ubijeni, već skoro dve decenije čekaju istinu i pravdu.

Kuburovićeva je poručila da Srbija neće odustati od procesuranja ratnih zločinaca, "jer svaka žrtva ima svog dželata sa imenom i prezimenom".

U kancelariji Specijalizovanog tužioca Džeka Smita na pitanje Tanjuga da li će Tižilaštvo reagovati na javno priznanje zločina, rečeno je da tužilac ne kometariše javne izjave, kao i da se ne saopštava aktivnosti svog tužilaštva.

"Specijalizovani tužilac je usredsređen na sprovođenje mandata Specijalizovanog tužilaštva (ST) i ne komentariše javne izjave niti obznanjuje aktivnosti ST-a", navodi se u odgovoru Tanjugu iz njegove Kancelarije u Hagu.

Nasim Haradinaj, predstavnik veterana takozvane OVK i brat od strica kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, izjavio je pre nekoliko dana za prištinske medije da se ne plaši procesuiranja pred Specijalnim sudom za zločine i da mu je žao što nije ubio više Srba.

"Ubijao sam srpske vojnike kada god sam imao prilike. Kažem porodici da mi je žao što ih nisam pobio koliko sam želeo. Žao mi je što su mi prijatelji ubijeni, ali mi je drago što sam ubijao Srbe", rekao je Nasim Haradinaj, a preneo kosovski sajt Insajderi.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao i bivšu pripadnicu OVK

Specijalni sud pozvao je bivšu pripadnicu OVK Sadetu Doda Šotu i ona će biti saslušana 26. januara u Euleksovim prostorijama u Kosovu Polju, saopštila je Ganimete Musljiu iz Demokratske partije Kosova, preneo je RTK 2.

  • 24.01.2021
Odbijen Veseljijev zahtev za privremeno puštanje na slobodu
Sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o ovom zahtevu.
  • 23.01.2021
Produžen pritvor Bačeviću za još dva meseca
Sudija Aljbina Šabani Rama ispred posebnog odeljenje Osnovnog suda u Prištini produžila je danas na još dva meseca pritvor Svetomiru Bačeviću iz Gornjeg Milanovca, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 22.01.2021
Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na Kosovu 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru, prenosi Tanjug.
  • 21.01.2021
Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021