Vesti
Ratni zločini

Srbija dostavila sudu u Kolmaru dodatnu dokumentaciju

Apelacionom sudu u Francuskoj Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je pre dva dana dodatnu dokumentaciju povodom zahteva za izručenje Ramuša Haradinaja, rečeno je “Tanjugu” u Ministarstvu pravde.
Srbija dostavila sudu u Kolmaru dodatnu dokumentaciju
Zgrada Ministarstva pravde (Foto novaekonomija.rs)

Dokumentacija od preko 100 strana prosleđena je francuskom sudu, bez njegovog zahteva, odnosno na inicijativu Ministarstva pravde.

Ministarstvo pravde će odgovoriti na svaki zahtev suda u Kolmaru koji mu bude stigao, naveli su u ministarstvu posle današnje odluke suda u Kolmaru koji je odluku o izručenju Haradijana odložio za 6. april radi dostavljanja dodatnih informacija.

Nakon hapšenja Haradinaja Srbija je prosledila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje sa pratećom dokumentacijom i dokazima o istrazi koja se protiv njega vodi u Beogradu zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

U pitanju su zločini za koje mu se nije sudilo pred Haškim tribunalom u kojem je ranije oslobođen od optužbi.Ostale vesti

Mustafa pred sudom u Hagu: Nisam kriv
Bivši oficir OVK, Saljih Mustafa danas se po treći put pojavio u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Izjasnio se da nije krivi za ratne zločine po svim tačkama optužnice koji mu se stavljaju na teret.
  • 28.10.2020
Odluka suda o optužnici protiv Tačija ostaje povreljiva
Šestomesečni rok za potvrđivanje optužnice protiv nekadašnjeg komadanta OVK Hašima Tačija i nekadašnjeg šefa obaveštajne službe Kadrija Veseljija, istekao je danas, a Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu nisu objavila odluku sudije za prethodni postupak povodom optužnice.
  • 24.10.2020
„Nema konačnog rešenja bez sporazuma o nestalim licima“
Komisija za nestala lica Vlade Kosova poručuje da bez sporazuma o nestalima neće biti ni konačnog sporazuma u dijalogu između predstavnika Beograda i Prištine.
  • 19.10.2020
Tužioci: Izvešćemo 16 svedoka tokom suđenja Saljihu Mustafi
Tužioci suda za zločine OVK najavili su da će 16 svedoka izvesti na predstojećem suđenju bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za ratne zločine na Kosovu.
  • 05.10.2020
Gucati pred sudom, odbrana nudi hiljadu evra jemstva
U Specijalizovnim većima Kosova u Hagu održana je javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati povodom sumnji da je svojim postupcima zastrašivao svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom.
  • 01.10.2020
Specijalni sud zabranio objavljivanje tajnih dosijea
Specijalni sud za zločine OVK zabranio je objavljivanje dosijea, koji su prethodnih nedelja na misteriozan način dostavljani veteranima OVK, rekao je advokat organizacije koja okuplja veterane Tom Gaši.
  • 01.10.2020