Vesti
Ratni zločini

Srbija dostavila sudu u Kolmaru dodatnu dokumentaciju

Apelacionom sudu u Francuskoj Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je pre dva dana dodatnu dokumentaciju povodom zahteva za izručenje Ramuša Haradinaja, rečeno je “Tanjugu” u Ministarstvu pravde.
Srbija dostavila sudu u Kolmaru dodatnu dokumentaciju
Zgrada Ministarstva pravde (Foto novaekonomija.rs)

Dokumentacija od preko 100 strana prosleđena je francuskom sudu, bez njegovog zahteva, odnosno na inicijativu Ministarstva pravde.

Ministarstvo pravde će odgovoriti na svaki zahtev suda u Kolmaru koji mu bude stigao, naveli su u ministarstvu posle današnje odluke suda u Kolmaru koji je odluku o izručenju Haradijana odložio za 6. april radi dostavljanja dodatnih informacija.

Nakon hapšenja Haradinaja Srbija je prosledila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje sa pratećom dokumentacijom i dokazima o istrazi koja se protiv njega vodi u Beogradu zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

U pitanju su zločini za koje mu se nije sudilo pred Haškim tribunalom u kojem je ranije oslobođen od optužbi.Ostale vesti

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
  • 20.05.2020
Vlada Kosova planira osnivanje novog Instituta za ratne zločine
Vlada Kosova na dužnosti teži da osnuje novi Institut za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju, a sada je poslednji trenutak da se nešto uradi po tom pitanju, navode u Vladi Kosova.
  • 20.05.2020
U julu prve optužnice pred Specijalnim sudom?
Specijalni sud nije smanjio intenzitet rada ni za vreme pandemije koronavirusa. Do sada su u Specijalnom sudu podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine.
  • 17.05.2020
Izabran potpredsednik Specijalizovanih veća Kosova
Peta plenarna sednica sudija Specijalizovanih veća Kosova održana je putem video konferencijske veze. U toku sednice sudije su izabrale sudiju Čarlsa Smita III na dužnost potpredsednika.
  • 01.05.2020
Tači: Srbija počinila genocid
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "nijedan zločin Srbije neće biti amnestiran i da je Srbija izvršila genocid nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu".
  • 27.04.2020
Kurtijev savetnik: Pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima
Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera Škeljzen Gaši izjavio je da Dik Marti nije antialbanac i da pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima.
  • 25.04.2020