Vesti
Ratni zločini

Srbija dostavila sudu u Kolmaru dodatnu dokumentaciju

Apelacionom sudu u Francuskoj Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je pre dva dana dodatnu dokumentaciju povodom zahteva za izručenje Ramuša Haradinaja, rečeno je “Tanjugu” u Ministarstvu pravde.
Srbija dostavila sudu u Kolmaru dodatnu dokumentaciju
Zgrada Ministarstva pravde (Foto novaekonomija.rs)

Dokumentacija od preko 100 strana prosleđena je francuskom sudu, bez njegovog zahteva, odnosno na inicijativu Ministarstva pravde.

Ministarstvo pravde će odgovoriti na svaki zahtev suda u Kolmaru koji mu bude stigao, naveli su u ministarstvu posle današnje odluke suda u Kolmaru koji je odluku o izručenju Haradijana odložio za 6. april radi dostavljanja dodatnih informacija.

Nakon hapšenja Haradinaja Srbija je prosledila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje sa pratećom dokumentacijom i dokazima o istrazi koja se protiv njega vodi u Beogradu zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

U pitanju su zločini za koje mu se nije sudilo pred Haškim tribunalom u kojem je ranije oslobođen od optužbi.Ostale vesti

Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021
Održana statusna konferencija u slučaju Gucatija i Haradinaja
Pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu održana je nova statusna konferencija u procesu protiv predsednika i potpredsednika udruženja ratnih veterana bivše OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.
  • 24.02.2021
Tužilac: Odbiti žalbe za ukidanje pritvora Tačija i ostalih šefova OVK
Specijalizovano tužilaštvo Kosova zatražilo je od Žalbenog veća suda u Hagu da u celosti odbije žalbu na rešenje sudije kojom je odbio zahtev za ukidanje pritvora nekadašnjem glavnom komandantu OVK Hašimu Tačiju.
  • 22.02.2021
Prijavljeno 18 žrtava u slučaju protiv Tačija i ostalih
Specijalnom sudu u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK stiglo je 18 prijava žrtava u slučaju koji se vodi protiv Hašima Tačija, Kadrija Vaseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, prenosi RTS.
  • 19.02.2021