Vesti
Ratni zločini

Sporazum: Uoči prvih optužnica iz Haga

U novoj emisiji Sporazum gostovali su Direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Bljakaj, Milorad Trifunović iz Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih na Kosovu i Bajram Ćerkinaj iz Udruženja "Glas roditelja".
Sporazum: Uoči prvih optužnica iz Haga
Detalj iz emisije

Na Kosovu se jos uvek vodi 1643 lica koji su nestali tokom oružanih sukoba i neposredno nakon dolaska Međunarodne zajednice. Ovogodišnje aktivnosti nadležnih institucija u vezi rasvetljavanja sudbine kidnapovanih i nestalih su minimalne, smatra Bajram Ćerkinaj iz Udruženja "Glas roditelja". Prema njegovim rečima samo 10 posmrtnih ostataka je pronađeno u masovnim grobnicama na Kosovu.

„Pre nedelju – dve, na muslimanskom groblju, gde smo nažalost radili šest godina i znali smo ime, prezime i na koliko su centrimetara tela udaljena jedno od drugog. Došli su i izvadili dva cela tela i ostatke za šest drugih osoba. Smatramo da su šest plus dva bili tu u toj grobnici” , rekao je Ćerkinaj.

Govoreći o Specijalnom sudu za ratne zločine u Hagu u kome je do sada saslušano preko stotinu lica koordinator Udruzenja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu Milorad Trifunović, rekao je da ne očekuju previše od ovog suda.

„Mi smo imali kontakte sa pravnicima iz Haga, naše poridice. Mi smo imali tri sastanka. Na tim sastancima oni su nama ponudili pravnu pomoć da nas zatupaju vrhunski advokati, ali nam nisu rekli koje porodice treba da zastupaju, nisu nam rekli imena protiv koji se vode postupci. Mi čujemo iz medija ”ovaj bio, onaj bio”, ne znamo da li je pozvan kao osuđen ili kao svedok’’, rekao je Trifunović.

I Bajram Ćerkinaj smatra da Specijalni sud nece dati ozbiljne rezultate, jer je to, kako je kazao, politička tvorevina.

,,Specijalni sud se formirao politički i politički će se dogovoriti. Apsolutno drugačije neću da razmišljam u ime porodica. On je formiran za političare, on je formiran politički i mi od toga vrlo malo očekujemo’’, rekao je Ćerkinaj.

Međutim, direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Bljakaj očekuje da će prve optužnice uskoro biti podignute.

,,Sigurno će neki zločini biti razmatrani u ovom sudu i nadam se da će što više žrtava dočekati pravdu. Međutim, nisam siguran da će pravda biti zadovoljena za većinu žrtava. Članovi porodica stradalih će, nažalost i dalje ostati bez pravde", rekao je Bljakaj.

Predstavnici ova dva udruženja razočarani su što se ni 20 godina nakon ratnih sukoba i skoro deceniju od početka briselskih pregovora, pitanje nestalih i kidnapovanih lica se nije našlo na pregovaračkom stolu Beograda i Prištine.

Da se to pitanje ipak mora naći na dnevnom redu briselskog dijaloga smatra i Bekim Bljakaj.

,,Naša prva preporuka je da se u tom dijalogu u dnevni red, visoko nađe i pitanje nestalih lica i da se procesuiraju oni koji su počinili te zločine. Jesu jako važne te radne grupe koje se sastaju, ali čini mi se da ne postoji politička volja na nekom višem nivou da se reši pitanje nestalih lica’’, rekao je Bljakaj.

U emisiji je predstavljeno i istraživanje Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative u Beogradu u kome se, između ostalog, pokušalo da se izmeri etnička distanca građana Srbije prema kosovskim Albancima. Prema ovom istraživanju stepen etničke distance Srba prema Albancima je i dalje veoma visok, čak 45%, na skali od 1 do 100, srednji – blizu 30, mali oko 15 procenata, dok je onih koji ne osećaju distancu prema Albancima sa Kosova tek desetak odsto.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020