Vesti
Ratni zločini

Sporazum: Uoči prvih optužnica iz Haga

U novoj emisiji Sporazum gostovali su Direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Bljakaj, Milorad Trifunović iz Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih na Kosovu i Bajram Ćerkinaj iz Udruženja "Glas roditelja".
Sporazum: Uoči prvih optužnica iz Haga
Detalj iz emisije

Na Kosovu se jos uvek vodi 1643 lica koji su nestali tokom oružanih sukoba i neposredno nakon dolaska Međunarodne zajednice. Ovogodišnje aktivnosti nadležnih institucija u vezi rasvetljavanja sudbine kidnapovanih i nestalih su minimalne, smatra Bajram Ćerkinaj iz Udruženja "Glas roditelja". Prema njegovim rečima samo 10 posmrtnih ostataka je pronađeno u masovnim grobnicama na Kosovu.

„Pre nedelju – dve, na muslimanskom groblju, gde smo nažalost radili šest godina i znali smo ime, prezime i na koliko su centrimetara tela udaljena jedno od drugog. Došli su i izvadili dva cela tela i ostatke za šest drugih osoba. Smatramo da su šest plus dva bili tu u toj grobnici” , rekao je Ćerkinaj.

Govoreći o Specijalnom sudu za ratne zločine u Hagu u kome je do sada saslušano preko stotinu lica koordinator Udruzenja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu Milorad Trifunović, rekao je da ne očekuju previše od ovog suda.

„Mi smo imali kontakte sa pravnicima iz Haga, naše poridice. Mi smo imali tri sastanka. Na tim sastancima oni su nama ponudili pravnu pomoć da nas zatupaju vrhunski advokati, ali nam nisu rekli koje porodice treba da zastupaju, nisu nam rekli imena protiv koji se vode postupci. Mi čujemo iz medija ”ovaj bio, onaj bio”, ne znamo da li je pozvan kao osuđen ili kao svedok’’, rekao je Trifunović.

I Bajram Ćerkinaj smatra da Specijalni sud nece dati ozbiljne rezultate, jer je to, kako je kazao, politička tvorevina.

,,Specijalni sud se formirao politički i politički će se dogovoriti. Apsolutno drugačije neću da razmišljam u ime porodica. On je formiran za političare, on je formiran politički i mi od toga vrlo malo očekujemo’’, rekao je Ćerkinaj.

Međutim, direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Bljakaj očekuje da će prve optužnice uskoro biti podignute.

,,Sigurno će neki zločini biti razmatrani u ovom sudu i nadam se da će što više žrtava dočekati pravdu. Međutim, nisam siguran da će pravda biti zadovoljena za većinu žrtava. Članovi porodica stradalih će, nažalost i dalje ostati bez pravde", rekao je Bljakaj.

Predstavnici ova dva udruženja razočarani su što se ni 20 godina nakon ratnih sukoba i skoro deceniju od početka briselskih pregovora, pitanje nestalih i kidnapovanih lica se nije našlo na pregovaračkom stolu Beograda i Prištine.

Da se to pitanje ipak mora naći na dnevnom redu briselskog dijaloga smatra i Bekim Bljakaj.

,,Naša prva preporuka je da se u tom dijalogu u dnevni red, visoko nađe i pitanje nestalih lica i da se procesuiraju oni koji su počinili te zločine. Jesu jako važne te radne grupe koje se sastaju, ali čini mi se da ne postoji politička volja na nekom višem nivou da se reši pitanje nestalih lica’’, rekao je Bljakaj.

U emisiji je predstavljeno i istraživanje Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative u Beogradu u kome se, između ostalog, pokušalo da se izmeri etnička distanca građana Srbije prema kosovskim Albancima. Prema ovom istraživanju stepen etničke distance Srba prema Albancima je i dalje veoma visok, čak 45%, na skali od 1 do 100, srednji – blizu 30, mali oko 15 procenata, dok je onih koji ne osećaju distancu prema Albancima sa Kosova tek desetak odsto.Ostale vesti

Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021
Nastavljeno iskopavanje kod Raške u potrazi za nestalima
U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške nastavljena su iskopavanja na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu 1999 godine. Kosovska strana tvrdi da su na ovoj lokaciji zakopavana tela ubijenih Albanaca.
  • 05.05.2021
Veselji otputovao u Hag

Nakon što je obišao bolesnog oca u bolnici, Kadri Veselji bivši predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od optuženih za ratni i zločin protiv čovečnosti pred Specijlanim sudom, danas je otputovao u Hag.

  • 05.05.2021
Svedok povukao optužbe protiv Hašima Tačija
Bivši aktivista Demokratskog saveza Kosova iz Mališeva, Cen Desku, povukao je u utorak optužbe protiv Hašima Tačija.
  • 05.05.2021
Kadri Veselji privremeno na Kosovu
Bivši predsedavajući Demokratske stranke Kosova Kadri Veselji, pušten je privremeno iz Haga gde je u pritvoru kao osumnjičeni za ratne zločine. Vest je za "Klan Kosova" potvrdila portparolka Specijalizovanih veća Angela Grip.
  • 03.05.2021