Vesti
Ratni zločini

Sporazum: Otkrivanje novih grobnica je i otkrivanje novih zločina

Iako je prošlo više od 20 godina od prestanka oružanih sukoba na Kosovu, ni u Prištini, niti u Beogradu ne postoji dovoljno političke volje da se reši pitanje nestalih osoba, jer nijedna strana nije spremna za ustupak, ocenila je u emisiji “Sporazum” direktorka Nove društvene inicijative Jovana Radosavljević.
Sporazum: Otkrivanje novih grobnica je i otkrivanje novih zločina
Detalj iz emisije (Foto Sporazum)

“U situaciji gde imamo dva javna diskursa, kosovski i srpski, političari sa obe strane šire dezinformacije o etničkoj pripadnosti žrtava i ignorišu ili zanemaruju žrtve iz drugih etničkih grupa. Neretko se dešava i da se žrtve drugih prisvajaju, što je uvredljivo za same žrtve i njihove porodice”, kaže Radosavljevićeva, koja je do nedavno bila i članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu pomirenje na Kosovu.

I direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Bljakaj kaže da obe strane manipulišu brojevima i etničkom pripadnošću nestalih, ali naglašava da radne grupe Prištine i Beograda imaju tačne i povtrđene liste sa imenima i prezimenima nestalih, tako da se može utvrditi njihova nacionalnost.

“Na Kosovu se stalno priča o masovnim grobnicama u Srbiji i odgovornosti srpske strane u otkrivanju grobnica i potrebi da Beograd otvori arhive i objavi informacije. Skoro niko iz političkog života na Kosovu ne pominje nestale nealbance, posebno Srbe, čiji je broj veoma visok. Naravno, niko ne može da očekuje da su njihova tela sahranjena na nekim tajnim lokacijama u Srbiji. Tela nestalilih Srba mora da su negde na Kosovu i neko mora da ima informacije o tome”, tvrdi Bljakaj.

Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu Ivan Đurić kaže da civilni sektor može da da određeni doprinos u rešavanju pitanja nestalih, mada je to primarna odgovornost institucija.

“Nema dovoljno političke volje, ali ni hrabrosti da bi neko sa državničkih pozicija pokrenuo taj proces. Kada govorimo o sudbini nestalih, često govorimo o stvarima koje izazivaju empatiju kod ljudi i da deluje jednostavno da se “politički proguta” i utvrdi subina ljudi, gde su i kako završili i da porodice pronađu neki mir. Ali, onoga trenutka kada se otkrije neka masovna grobnica, kao sada u Srbiji, tada se otkriva i još jedan zločin koji je počinjen, a onda kasnije i zločin prikrivanja tog zločina. U svakoj normalnoj zemlji bi to značilo i utvrđivanje odgovornosti onih koje su te zločine počinili”, kaže Đurić.

U Sporazumu su objavljeni i rezultati ankete sa Fejsbuk stranice emisije. Na pitanje ”da li veruju u rad Specijalizovanih veća Kosova”, 69 odsto ispitanika odgovorilo je potvrdno, a 31 odsto odrično.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022