Vesti
Ratni zločini

Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba

Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Hašim Tači u sudnici Specijalnog suda u Hagu (Foto Rojters)

Na spisku ubijenih je 51 osoba srpske nacionalnosti, 23 žrtve su Albanci, a jedna je Rom.

Dve žrtve – Srbin i Albanac – nisu identifikovane.

Imena žrtava su do sada u optužnici bila redigovana radi zaštite svedoka, a tužioci su ih, u skladu s pravilima suda, objavili mesec dana pre početka suđenja, zakazanog za 3. april.

Identitet dodatnih 25 žrtava ostao je zaštićen i biće objavljen naknadno.

To znači da optužnica za smrt ukupno 102 osobe tereti Tačija i saoptužene Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, članove Glavnog štaba OVK.

Među imenovanim žrtvama su 13 članova familije Kostić, koje su pripadnici OVK, prema optužnici, ubili u julu 1998. u okolini Mališeva kod Kline.

Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u pećini Volujak 2005, zajedno sa telima četiri člana porodice Božanić i još osam srpskih žrtava.

Kako piše u optužnici, sve njih su prethodno pripadnici OVK nelegalno pritvorili i zlostavljali u Mališevu.

Imenovana su i devetorica Albanaca koje su, krajem jula 1998, vojnici OVK ubili su na planini Beriša, pošto su ih pod neljudskim uslovima držali u pritvoru u Lapušniku kod Glogovca, pod optužbom da su kolaboranti sa srpskim vlastima.

U leto te godine, u bazi OVK u Jablanici kod Đakovice podlegli su povredama posle zlostavljanja Skender Kući, policajac Nenad Remištar i Pal Krasnići.

Po optužnici protiv Tačija, član Glavnog štaba OVK Fatmir Ljimaj naredio je, u aprilu 1999, ubistvo pripadnika MUP Srbije Veljka Markovića i Nebojše Đuričića u selu Klečka kod Lipljana, gde ih je OVK držala od februara te godine.

Ljimaja, koji je po optužnici prisustvovao i ubistvu Ajeta Gašija u Lapušniku u leto 1998, tužioci navode kao jednog od učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu koji su predvodili Tači i saoptuženi.

Haški tribunal i sud u Prištini ranije su Ljimaja oslobodili optužbi za ratne zločine na Kosovu.

U Klečki su, u aprilu 1999, pripadnici OVK hicima iz vatrenog oružja i „hladnim oružjem“ ubili i vojnike Vojske Jugoslavije Bojana Cvetkovića, Žarka Filipovića, Dragoljuba Tanaskovića, Životu Todorovića i Dragana Vučetića, piše u optužnici.

Tužioci su imenovali i žrtve koje su članovi OVK oteli i usmrtili posle povlačenja srpskih snaga sa Kosova u junu 1999.

U Orahovcu je tada OVK odvela Cvetka Pelevića, Pantu Grkovića, Bobana Dedića i Marka Jelića. Oni više nisu viđeni živi, a samo je Grkovićevo telo kasnije pronađeno.

U julu 1999. u Gnjilanu, vojnici OVK oteli su i ubili Mirka Jovića, koji je ranije radio u zatvoru u tom gradu, i Džemu Zuljića, bivšeg pripadnika MUP Srbije.

U optužnici se opisuje i nezakonito lišavanje slobode i zlostavljanje desetina Srba koje je OVK otela i pritvorila na različitim lokacijama u julu i avgustu 1999.

Kao primer učešća optuženih u zlodelima, tužioci su naveli da su u junu 1998. lično Tači i Veselji, u prisustvu Seljimija, iz sela Drenovac odveli dvojicu već prebijenih pritvorenika koji posle toga nisu viđeni živi.

Za Tačija i Ljimaja u optužnici piše i da su u oktobru 1998. „ispitivali dvojicu srpskih pritvorenika“ u selu Sedlare.

„Ovaj slučaj je privukao pažnju međunarodnih igrača i date su konkretne instrukcije da prema dvojici pritvorenika bude dobro postupano. U susretu s međunarodnim predstavnicima, u novembru 1998, Tači i Ljimaj su lažno tvrdili da je dvojici pritvorenika bilo suđeno“, piše u optužnici.

U oktobru 1998, OVK je otela i 41 dan držala pritvorene novinare Nebojšu Radoševića i Vladimira Dobričića, koje je potom oslobodila na poziv međunarodnih aktera.

Veselji, Seljimi i Krasnići bili su, u prvoj polovini 1999, umešani u pritvaranje, premeštanje i oslobađanje pritvorenika u Klečki, a Seljimi je i prebio jednog zarobljenika.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Na meti optuženih i njihovog zločinačkog udruženja bili su svi koje su oni proglasili protivnicima OVK – Srbi, Romi i Albanci neosnovano proglašeni za „špijune“, „izdajnike“ i „kolaborante“, kao i pristalice Ibrahima Rugove.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito i proizvoljno lišavanje slobode i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke), ubistva (dve tačke) i prisilni nestanak lica.

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade.

Cilj zločinačkog udruženja bilo je, po optužnici, preuzimanje kontrole nad Kosovom primenom nasilja nad svima koje je OVK proglasila protivnicima.

U optužnici su kao učesnici u zločinačkom udruženju imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići su od tada u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud je više puta odbio njihove zahteve da ih privremeno oslobodi.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023
Otvoreno pismo roditelja Vučiću: Ko je streljao našu decu u kafiću Panda u Peći

Roditelji šestoro mladića koji su 14. decembra 1998. godine ubijeni u pećkom kafiću "Panda", uputili su otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću s molbom da ih primi na razgovor i da im saopšti sva saznanja o tome ko je naredio, organizovao i ubio decu u Peći.

  • 26.02.2023