Vesti
Ratni zločini

Spera: Donosićemo odluke bez uplitanja

Ombudsman Specijalnog suda za zločine Pjetro Spera kaže da je njegova kancelarija spremna za rad i da se uskoro očekuju prve pritužbe.
Spera: Donosićemo odluke bez uplitanja
Pjetro Spera (Foto VOA)

Kako je objasnio u intervjuu za Glas Amerike, svako ko ima posla sa specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom za zločine, a smatra da su mu navedene institucije ugrozile osnovna prava, može da podnese pritužbu kancelariji ombudsmana.

"Mi pokušavamo da ovu proceduru uprostimo što je više moguće, tako da su sva tri zvanična jezika u upotrebi: kako srpski tako i albanski i engleski, takođe i u formatu tradicionalnog pisma ili kao i-mejl, i mi smo na našem vebsajtu obezbedili formular koji se može popuniti onlajn i poslati nama. Onda će kancelarija kontaktirati potencijalnog žalioca dajući sve neophodne informacije", rekao je Spera.

Spera, koji je u maju imenovan za ombudsmana Specijalnog suda, napominje da se pritužba ombudsmanu ne može podneti, dok je slučaj još pred većem ili pred sudijom.

Dodao je i da njegova kancelarija garantuje, kako kaže, potpunu tajnost podataka. Istakao je i da sa administrativnog aspekta ombudsman pripada Sekretarijatu Suda, ali da su po zakonu ova institucija i sam ombudsman potpuno nezavisni.

"To takođe garantuje žaliocima da će Kancelarija donositi odluke bez ikakvog uplitanja. Naravno, nezavisnost nije privilegija, jer se mora rukovoditi profesionalizmom, tako da sam ja usvojio zakon o etici koji je objavljen na našem vebsajtu i koji objašnjava izjavu o profesionalizmu kojim ću se ja rukovoditi u svom radu, a to su nezavisnost, profesionalnost, integritet, marljivost", rekao je Spera.

Kako je dodao, ako neko nije zadovoljan kako on razmatra pritužbu, može da se žali sekretarijatu suda, koji će to proslediti nezavisnoj komisiji, koja će oceniti njegov rad.

Glas Amerike dodaje da Spera može po pozivu suda da učestvuje i u sudskom procesu u svojstvu prijatelja suda.

"To je jedini izuzetak kada ja mogu nastupati pred sudom, u takvim slucajevima ja mogu nastupati samo kada me sud pozove kao prijatelja suda. U takvom slucaju sud može zatražiti od mene da dam svoje mišljenje u vezi odredenih stvari koje mi budu predocene, a koje spadaju u nadležnost ombudsmana", rekao je Spera.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao i bivšu pripadnicu OVK

Specijalni sud pozvao je bivšu pripadnicu OVK Sadetu Doda Šotu i ona će biti saslušana 26. januara u Euleksovim prostorijama u Kosovu Polju, saopštila je Ganimete Musljiu iz Demokratske partije Kosova, preneo je RTK 2.

  • 24.01.2021
Odbijen Veseljijev zahtev za privremeno puštanje na slobodu
Sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o ovom zahtevu.
  • 23.01.2021
Produžen pritvor Bačeviću za još dva meseca
Sudija Aljbina Šabani Rama ispred posebnog odeljenje Osnovnog suda u Prištini produžila je danas na još dva meseca pritvor Svetomiru Bačeviću iz Gornjeg Milanovca, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 22.01.2021
Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na Kosovu 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru, prenosi Tanjug.
  • 21.01.2021
Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021