Vesti
Ratni zločini

Spera: Donosićemo odluke bez uplitanja

Ombudsman Specijalnog suda za zločine Pjetro Spera kaže da je njegova kancelarija spremna za rad i da se uskoro očekuju prve pritužbe.
Spera: Donosićemo odluke bez uplitanja
Pjetro Spera (Foto VOA)

Kako je objasnio u intervjuu za Glas Amerike, svako ko ima posla sa specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom za zločine, a smatra da su mu navedene institucije ugrozile osnovna prava, može da podnese pritužbu kancelariji ombudsmana.

"Mi pokušavamo da ovu proceduru uprostimo što je više moguće, tako da su sva tri zvanična jezika u upotrebi: kako srpski tako i albanski i engleski, takođe i u formatu tradicionalnog pisma ili kao i-mejl, i mi smo na našem vebsajtu obezbedili formular koji se može popuniti onlajn i poslati nama. Onda će kancelarija kontaktirati potencijalnog žalioca dajući sve neophodne informacije", rekao je Spera.

Spera, koji je u maju imenovan za ombudsmana Specijalnog suda, napominje da se pritužba ombudsmanu ne može podneti, dok je slučaj još pred većem ili pred sudijom.

Dodao je i da njegova kancelarija garantuje, kako kaže, potpunu tajnost podataka. Istakao je i da sa administrativnog aspekta ombudsman pripada Sekretarijatu Suda, ali da su po zakonu ova institucija i sam ombudsman potpuno nezavisni.

"To takođe garantuje žaliocima da će Kancelarija donositi odluke bez ikakvog uplitanja. Naravno, nezavisnost nije privilegija, jer se mora rukovoditi profesionalizmom, tako da sam ja usvojio zakon o etici koji je objavljen na našem vebsajtu i koji objašnjava izjavu o profesionalizmu kojim ću se ja rukovoditi u svom radu, a to su nezavisnost, profesionalnost, integritet, marljivost", rekao je Spera.

Kako je dodao, ako neko nije zadovoljan kako on razmatra pritužbu, može da se žali sekretarijatu suda, koji će to proslediti nezavisnoj komisiji, koja će oceniti njegov rad.

Glas Amerike dodaje da Spera može po pozivu suda da učestvuje i u sudskom procesu u svojstvu prijatelja suda.

"To je jedini izuzetak kada ja mogu nastupati pred sudom, u takvim slucajevima ja mogu nastupati samo kada me sud pozove kao prijatelja suda. U takvom slucaju sud može zatražiti od mene da dam svoje mišljenje u vezi odredenih stvari koje mi budu predocene, a koje spadaju u nadležnost ombudsmana", rekao je Spera.Ostale vesti

Bivši komandant OVK Pjeter Šalja izjasnio se da nije kriv
Pjeter Šalja, bivši komandant OVK, poznatiji kao „komandant Vuk“, a koji je optužen za ratne zločine protiv civila na Kosovu, izjasnio se da nije kriv za zločine za koje ga tužilastvo tereti, prenosi N1
  • 19.04.2021
Tačijev branilac: Za status žrtve OVK sudu se prijavilo 17 osoba

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper rekao je da Tužilaštvo još uvek odbrani nije dalo na uvid imena 17 osoba koje su se naknadno prijavile za status žrtava OVK, prenosi Reporteri.

  • 18.04.2021
Poziv žrtvama da učestvuju u postupku protiv Šalje
Lica koja smatraju da su pretrpela direktnu štetu usled krivičnih dela iz potvrđene optužnice Specijalizovanog veća Kosova protiv bivšeg komandanta OVK Pjetra Šalje mogu da se prijave da učestvuju u postupku, saopštili su veća. 
  • 16.04.2021
Još jedan bivši pripadnik OVK prebačen u Hag

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Pjetr Šalja koji je prošlog meseca uhapšen u Belgiji, danas je izručen Hagu i prebačen u pritvor, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

  • 15.04.2021
Odbijen zahtev odbrane Veseljija
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu odbio je zahtev odbrane jednog od šefova OVK Kadrija Veseljija da tužilaštvu nametne rok do 1. juna za podnošenje pretpretresnog podneska, prenosi Tanjug.
  • 15.04.2021
Porodica Zorana Đokića iz Peći traži pravično suđenje
Porodica Zorana Đokića (50) iz Peći, koji je pre dva meseca u Prištini prvostepenom presudom osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin, uputila je apel institucijama i organizacijama koje zastupaju i štite ljudska prava, da pomognu kako Zoran ne bi bio i pravosnažno osuđen za dela koja nije počinio.
  • 14.04.2021