Vesti
Ratni zločini

Specijalno tužilaštvo traži produženje pritvora Tačiju

Kancelarija specijalizovanog tužioca zatražila je od sudije za prethodni postupak Nikolasa Gijua da se produži mera pritvora bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju koji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Specijalno tužilaštvo traži produženje pritvora Tačiju
Hašim Tači u Hagu (Foto Rojters)

Od poslednje odluke, 29. septembra 2022. godine, nije došlo do promene okolnosti koje bi pogodovale drugačijem opredeljenju i Tači nije podneo nikakav podnesak po ovom ili bilo kom drugom osnovu.

Tužilaštvo navodi da Tačijev pritvor treba da bude nastavljen, jer on nastavlja da ispunjava važeće standarde za rizik od bekstva.

Pored Tačijevog saznanja o optužbama i mogućoj dugoj kazni, pretpretresni sudija je takođe utvrdio da je Tači dobijanjem dodatnih dokaza tokom procesa otkrivanja stekao bolji uvid u dokaze na osnovu ovih optužbi. Dalje, navodi se da je od poslednje odluke o pritvoru, Tači obavešten o dodatnim svedocima na koje Tužilaštvo namerava da se osloni, da je dobio ažurirane liste svedoka i svedočenja, kao i obelodanjivanje brojnih dodatnih materijala.

Kancelarija specijalizovanog tužioca je 29. aprila podnela izmenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih počinili zločine protiv čovečnosti i ratne zločine na Kosovu.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023