Vesti
Ratni zločini

Specijalno tužilaštvo traži produženje pritvora Tačiju

Kancelarija specijalizovanog tužioca zatražila je od sudije za prethodni postupak Nikolasa Gijua da se produži mera pritvora bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju koji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Specijalno tužilaštvo traži produženje pritvora Tačiju
Hašim Tači u Hagu (Foto Rojters)

Od poslednje odluke, 29. septembra 2022. godine, nije došlo do promene okolnosti koje bi pogodovale drugačijem opredeljenju i Tači nije podneo nikakav podnesak po ovom ili bilo kom drugom osnovu.

Tužilaštvo navodi da Tačijev pritvor treba da bude nastavljen, jer on nastavlja da ispunjava važeće standarde za rizik od bekstva.

Pored Tačijevog saznanja o optužbama i mogućoj dugoj kazni, pretpretresni sudija je takođe utvrdio da je Tači dobijanjem dodatnih dokaza tokom procesa otkrivanja stekao bolji uvid u dokaze na osnovu ovih optužbi. Dalje, navodi se da je od poslednje odluke o pritvoru, Tači obavešten o dodatnim svedocima na koje Tužilaštvo namerava da se osloni, da je dobio ažurirane liste svedoka i svedočenja, kao i obelodanjivanje brojnih dodatnih materijala.

Kancelarija specijalizovanog tužioca je 29. aprila podnela izmenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih počinili zločine protiv čovečnosti i ratne zločine na Kosovu.Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022