Vesti
Ratni zločini

Specijalno tužilaštvo traži produženja pritvora za Saljiha Mustafu

Specijalizovano tužilaštvo zatražilo je od suda u Hagu, nastavak mere pritvora Saljihu Mustafi, kojem se sudi za ratne zločine jer je po njihovim rečima ta mera neophodna zbog rizika ometanja svedoka i rizika od bekstva.
Specijalno tužilaštvo traži produženja pritvora za Saljiha Mustafu
Saljih Mustafa (Foto Indeksonline, AP)

„Razumne sumnje i rizici dalje postoje. Optuženi i dalje može ometati tok postupka uglavnom ometanjem porodica žrtava, svedoka ili njihovih porodica, a mere osim pritvora to ne mogu sprečiti”, navodi se u pismu tužilaštva.

Dalje se kaže da su rizici od bekstva i činjenja daljih zločina takođe visoki.

„Verovatnoća njihovog nastanka je značajno povećana zbog skorog okončanja predmeta, koji je obeležen zatvaranjem dokaznog postupka Tužilaštva, zatvaranjem dokaznog postupka Odbrane, zatvaranjem dokaznog postupka i određivanjem završnih reči“, tvrdi tužilaštvo.

Optužnica protiv Saljiha Mustafe potvrđena je 12. juna 2020.

Saljih Mustafa je optužen za samovoljno zatvaranje, okrutno postupanje, mučenje i ubistva.

Dokazni postupak u predmetu protiv Mustafe završen je 20. juna 2022. Stranama je naloženo da dostave svoje završne podneske do 21. jula, a iznošenje završnih izlaganja je zakazano od 13. do 15. septembra 2022. godine.Ostale vesti

Odbijena žalba Redžepa Seljimija na odluku o pritvoru

Žalbeno veće Specijalnog suda u Hagu odbilo je žalbu bivšeg poslanika Samoopredeljenja Redžepa Seljimija na produženje pritvora, prenosi Ekonomija onlajn.

  • 05.08.2022
’’Sud u Hagu oštar prema bivšim vođama OVK’’
Specijalizovana veća Kosova u Hagu oštrija su nego što bi trebalo da budu u odnosu na nastavak mere pritvora bivšim vođama OVK, ocena je Kosovskog instituta za pravosuđe.
  • 28.07.2022
Tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise
Specijalizovana veća Kosova u Hagu saopštila su da su tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise u ovom predmetu.
  • 27.07.2022
Produžen pritvor Veseljiu
Sud u Hagu produžio je pritvor jednom od vođa nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Kadriju Veseljiju zbog opasnosti od bekstva i ometanja postupka pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 26.07.2022
Saljihu Mustafi produžen pritvor

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su pritvor Saljihu Mustafi, nekadašnjem pripadniku OVK. Sud će o ponovo odlučivati o njegovom pritvoru u septembru, iako je postupak protiv njega u završnoj fazi.

  • 21.07.2022
U sredu rasprava o sažimanju procesa Tačiju i saoptuženima

Rasprava o stanju u postupku protiv bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojice saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, biće održana u sredu 13. jula pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu.

  • 11.07.2022