Vesti
Ratni zločini

Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Fatmira Ljimaja

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv Fatmira Ljimaja za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Fatmira Ljimaja
Fatmir Ljimaj (Foto AFP)

U optužnici je navedeno da slučaj za koji se Ljimaj tereti ima veze sa ubistvom dvojice albanskih civila, odnosno Ramiza Hodže i Seljmana Binišija.

“Optužnica tereti optuženog Fatmira Ljimaja da kao pripadnik OVK i komandant 121. brigade nije preduzeo mere da spreči ili zaustavi ubijanje Ramiza Hodže i Seljmana Binišija".

Kako se navodi Ljimaj je znao za zločin ali “namerno nije preduzeo mere da se otkriju počinioci ovog krivičnog dela” i predmet nikada nije dostavljen nadležnim organima.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021