Vesti
Ratni zločini

Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Fatmira Ljimaja

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv Fatmira Ljimaja za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Fatmira Ljimaja
Fatmir Ljimaj (Foto AFP)

U optužnici je navedeno da slučaj za koji se Ljimaj tereti ima veze sa ubistvom dvojice albanskih civila, odnosno Ramiza Hodže i Seljmana Binišija.

“Optužnica tereti optuženog Fatmira Ljimaja da kao pripadnik OVK i komandant 121. brigade nije preduzeo mere da spreči ili zaustavi ubijanje Ramiza Hodže i Seljmana Binišija".

Kako se navodi Ljimaj je znao za zločin ali “namerno nije preduzeo mere da se otkriju počinioci ovog krivičnog dela” i predmet nikada nije dostavljen nadležnim organima.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020