Vesti
Ratni zločini

Specijalni tužilac Džek Smit ne podnosi ostavku

Portparol Tužilaštva Specijalizovanih veća za ratne zločine na Kosovu Kristofer Benet demantovao je pisanje prištinske štampe da glavni tužilac Džek Smit podnosi ostavku.
Specijalni tužilac Džek Smit ne podnosi ostavku
Džek Smit (Foto scp-ks.org)

Izveštaj je netačan, rekao je Benet za KoSSev povodom pisanja prištinske Gazete ekspres o Smitovoj ostavci.

Gazeta je prenla izjavu Bljerima Ljatifija, bivšeg savetnika Kadrija Veseljija, da će Smit podneti ostavku kako bi se pridružio predsedničkoj kampanji u SAD, pa će zbog izbora novog tužioca, podizanje optužnica biti odloženo do sledeće godine.

Džek Smit imenovan je u maju 2018. godine na funkciju specijalnog tužioca i nasledio je američkog tužioca Dejvida Švendimana.

Ko je Džek Smit

Smit, rodom iz Njujorka, diplomirao je na Pravnom fakultetu univerziteta Harvard i na Državnom univerzitetu Njujorka u gradu Oneonti. U mladosti je bio član nevladine organizacije koja se borila protiv antisemitizma. Karijeru je počeo kao zamenik tužioca na Menhetnu, a tih dana je često biciklom išao na uviđaje. Govori španski.

Dobitnik je nagrade direktora Ministarstva pravde SAD-a, nagrade glavnog tužioca SAD-a za izuzetna postignuća, nagrade Savezne advokatske komore za mlade savezne tužioce, nagrade „Čarls Rouz“ Istočnog distrikta, medalje Henri Stimson Advokatske komore njujorškog okruga...

Kada je bio postavljen za rukovodioca Odeljenja za javnu odgovornost Ministarstva pravde, advokat Efraim Savit, koji se često na sudu sukobljavao sa Smitom, okarakterisao ga je kao „poštenog, ali agresivnog“.Ostale vesti

Gucati pred sudom, odbrana nudi hiljadu evra jemstva
U Specijalizovnim većima Kosova u Hagu održana je javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati povodom sumnji da je svojim postupcima zastrašivao svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom.
  • 01.10.2020
Specijalni sud zabranio objavljivanje tajnih dosijea
Specijalni sud za zločine OVK zabranio je objavljivanje dosijea, koji su prethodnih nedelja na misteriozan način dostavljani veteranima OVK, rekao je advokat organizacije koja okuplja veterane Tom Gaši.
  • 01.10.2020
Gucati danas pred sudom u Hagu
Predsednik Udruženja veterana OVK koji je uhapšen u petak pre podne, pojaviće se danas pred sudom u Haguu, najavljeno je ranije iz Specijalizovanih veća Kosova.
  • 01.10.2020
Saslušanjem svedoka nastavlja se suđenje Arsiću
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas se nastavlja glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, koga je Specijalno tužilaštvo Кosova optužilo da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 01.10.2020
Nasim Hardinaj: Ne priznajem rad suda u Hagu
Potpredsednik Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Kosova Nasim Haradinaj je danas pred sudijom za prethodnih postupka Specijalizovanih veća u Hagu, kazao "da ne priznaje rad suda i da je sud prekršio Ustav Kosova".
  • 29.09.2020
Hisni Gucati pred sudom u četvrtak
Predsednik Udruženja veterana OVK koji je uhapšen u petak pre podne, pojaviće se pred sudom u Hagu u četvrtak 1. oktobra, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.
  • 29.09.2020