Vesti
Ratni zločini

Specijalni sud zakazao pet ročišta u tri dana u slučaju protiv Saljiha Mustafe

Specijalni sud je intenzivirao sudski postupak protiv bivšeg pripadnika OVK Saljiha Mustafe, koji se nalazi u pritvoru, a protiv kojeg je taj sud podigao optužnicu za ratne zločine, prenosi Reporteri.
Specijalni sud zakazao pet ročišta u tri dana u slučaju protiv Saljiha Mustafe
Saljih Mustafa (Foto N1)

Sud je za 9. 10. i 11. jun zakazao pet ročišta protiv Mustafe, a prvo će početi u sredu u 9.30 sati, što će biti pripremna konferencija za suđenje.

Za četvrtak je Specijalni sud planirao dva ročišta protiv Mustafe, ali jedno još nije potvrđeno.

Za petak je zakazano zatvoreno ročište protiv Mustafe u 9.30 sati, a još uvek nije potvrđeno, a takođe, istog dana u 11.30h zakazano je još jedno zatvoreno ročište.

Optužnica protiv Mustafe potvrđena je 12. juna 2020. godine, a najnovija verzija objavljena je 28. septembra 2020.

Optužnica Mustafu tereti za individualnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao nadređenog za zločine koje su neki pripadnici OVK počinili nad licima pritvorenim u pritvorskom kompleksu Zlaš.

Mustafa se tereti za ratne zločine kao što su samovoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i nezakonito ubistvo.

Mustafa je uhapšen i prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih komora Kosova 24. septembra 2020.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023