Vesti
Ratni zločini

Specijalni sud zakazao pet ročišta u tri dana u slučaju protiv Saljiha Mustafe

Specijalni sud je intenzivirao sudski postupak protiv bivšeg pripadnika OVK Saljiha Mustafe, koji se nalazi u pritvoru, a protiv kojeg je taj sud podigao optužnicu za ratne zločine, prenosi Reporteri.
Specijalni sud zakazao pet ročišta u tri dana u slučaju protiv Saljiha Mustafe
Saljih Mustafa (Foto N1)

Sud je za 9. 10. i 11. jun zakazao pet ročišta protiv Mustafe, a prvo će početi u sredu u 9.30 sati, što će biti pripremna konferencija za suđenje.

Za četvrtak je Specijalni sud planirao dva ročišta protiv Mustafe, ali jedno još nije potvrđeno.

Za petak je zakazano zatvoreno ročište protiv Mustafe u 9.30 sati, a još uvek nije potvrđeno, a takođe, istog dana u 11.30h zakazano je još jedno zatvoreno ročište.

Optužnica protiv Mustafe potvrđena je 12. juna 2020. godine, a najnovija verzija objavljena je 28. septembra 2020.

Optužnica Mustafu tereti za individualnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao nadređenog za zločine koje su neki pripadnici OVK počinili nad licima pritvorenim u pritvorskom kompleksu Zlaš.

Mustafa se tereti za ratne zločine kao što su samovoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i nezakonito ubistvo.

Mustafa je uhapšen i prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih komora Kosova 24. septembra 2020.Ostale vesti

Suđenje Saljihu Mustafi u Hagu počinje 15. septembra
Pretresni panel Specijalizovanih veća Kosova odlučio je da će pretresni postupak u predmetu protiv bivšeg oficira nekadašnje OVK Saljiha Mustafe, početi 15. septembra ove godine.
  • 19.06.2021
Odalović: Skoro sve potencijalne masovne grobince Albanaca su ispitane
Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da su skoro sve lokacije potencijalnih masovnih grobnica kosovskih Albanaca u centralnoj Srbiji istražene, i da je proverena svaka na koju je ukazala prištinska strana, dok obrnuto nije slučaj.
  • 18.06.2021
Izabrane sudije za konačnu odluku o Tačijevim žrtvama
Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, imenovala je tročlano sudsko veće koje će odlučovati o žalbi šest osoba kojima je sudija za prethodni postupak odbio pravo da budu žrtve u postupku protiv Hašima Tačija i ostalih šefova OVK.
  • 09.06.2021
U Hagu održano pripremno ročište pred suđenje Saljihu Mustafi

Pripremno ročište pred suđenje nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi održano je pred tročlanim sudskim većem koje će mu suditi po optužnici Specijalizovanog tužioca Kosova za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine.

  • 09.06.2021
Hag: Pripremno ročište za prvo suđenje Saljihu Mustafi
Pripremno ročište pred suđenje nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi počelo je pred tročlanim sudskim većem koje će mu suditi po optužnici Specijalizovanog tužioca Kosova za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine.
  • 09.06.2021
Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora
Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je presudu Ratku Mladiću. Odbijene sve žalbe  Mladića. Odbijena je žalba tužilaštva da bude osuđen za genocid u šest opština u BiH.
  • 08.06.2021