Vesti
Ratni zločini

Specijalni sud zakazao pet ročišta u tri dana u slučaju protiv Saljiha Mustafe

Specijalni sud je intenzivirao sudski postupak protiv bivšeg pripadnika OVK Saljiha Mustafe, koji se nalazi u pritvoru, a protiv kojeg je taj sud podigao optužnicu za ratne zločine, prenosi Reporteri.
Specijalni sud zakazao pet ročišta u tri dana u slučaju protiv Saljiha Mustafe
Saljih Mustafa (Foto N1)

Sud je za 9. 10. i 11. jun zakazao pet ročišta protiv Mustafe, a prvo će početi u sredu u 9.30 sati, što će biti pripremna konferencija za suđenje.

Za četvrtak je Specijalni sud planirao dva ročišta protiv Mustafe, ali jedno još nije potvrđeno.

Za petak je zakazano zatvoreno ročište protiv Mustafe u 9.30 sati, a još uvek nije potvrđeno, a takođe, istog dana u 11.30h zakazano je još jedno zatvoreno ročište.

Optužnica protiv Mustafe potvrđena je 12. juna 2020. godine, a najnovija verzija objavljena je 28. septembra 2020.

Optužnica Mustafu tereti za individualnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao nadređenog za zločine koje su neki pripadnici OVK počinili nad licima pritvorenim u pritvorskom kompleksu Zlaš.

Mustafa se tereti za ratne zločine kao što su samovoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i nezakonito ubistvo.

Mustafa je uhapšen i prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih komora Kosova 24. septembra 2020.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022