Vesti
Ratni zločini

Specijalni sud u Hagu produžio pritvor Tačiju

Sudsko veće je odbilo zahtev Odbrane za preispitivanje odluke o nastavku pritvora bivšem predsedniku Hašimu Tačiju, koji se nalazi u Specijalizovanom veću u Hagu.

Specijalni sud u Hagu produžio pritvor Tačiju
Hašim Tači (Printskrin Specijalizovana veća Kosova)

"Sud određuje produženje pritvora Tačiju", navodi se u odluci Suda, a tužilaštvo ima rok za odgovor do 27. marta.

U odluci su navedeni i neki od stavova koji su doveli do odluke da se Tačijev pritvor nastavi u Hagu.

Pominje se uticaj i autoritet Hašima Tačija, poznavanje optužbi i dokaza protiv njega, kao i mogućnost dugotrajne zatvorske kazne, rizik da će Tači ometati postupak Specijalnog suda, rizik od činjenja, podsticanja ili saučesništva u daljim zločinima, činjenica da restriktivne mere za oslobađanje nisu dovoljne da ublaže rizike, težina i složenost optužbi protiv Tačija i napredak koji se nastavlja do početka suđenja gde ima manje od šest nedelja.

U slučaju "Tači i ostali", koji se vodi protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija veseljija, Jakupa Krasnicija i Redžepa Seljimija, Tužilaštvo je do sada obezbedilo više od 300 svedoka.

Oni se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, a u haškom pritvoru nalaze se od kraja 2020. godine.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023