Vesti
Ratni zločini

Specijalni sud pozvao u Hag šefa Kosovske obaveštajne agencije

Kancelarija specijalizovanog tužioca pozvala je generalnog inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Burima Ramadanija da posvedoči o svom kretanju za vreme sukoba, od 1998. do 2000. godine, saopšteno je iz KOA.
Specijalni sud pozvao u Hag šefa Kosovske obaveštajne agencije
Specijalisttička veća Kosova u Hagu (Foto Kosova press)

U pozivu je, kako se navodi u saopštenju KOA, navedeno da je Ramadaniju naređeno da se određenog datuma pojavi kao svedok na saslušanju u Specijalnom tužilaštvu, a u pozivu je zatraženo da navede detalje u vezi sa njegovom fizičko-geografskom lokacijom tokom rata i dostavi dokumentaciju, uključujući fotografije i druge podatke, za period od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine.

"Ramadani je u potpunosti svestan zakonskih obaveza u ovakvim slučajevima i smatra da je reč o tehničkoj greški i da će kao takva biti dodatno razjašnjena", navodi se u saopštenju.

Ramadani je rođen 14.12.1981. godine u Suvoj Reci, magistar je političkih studija, bio je predavač bezbednosnih studija, novinar, poslanik Skupštine Kosova, generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova a na funkciju generalnog inspektora KOA, pre dve godine, došao je sa funkcije prvog zamenika ministra odbrane Kosova.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022