Vesti
Ratni zločini

Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi

Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu (Foto N1)

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju naložio je kosovskoj policiji da detaljne informacije dostavi u roku od dve nedelje, prenose prištinski mediji.

"Sudija za prethodni postupak nalaže kosovskoj policiji, da pruži informacije u vezi sa: ovlašćenjima i sposobnostima kosovske policije da ograniči kretanje pojedinaca koji su uslovno otpušteni, nadgleda i ograničava komunikacije takve osobe, upravlja kućnim pritvorom i primenjuje uslove koji su vezi sa uslovnim otpustom i prethodne slučajeve primene ovih uslova na uslovno otpuštene zatvorenike optužene za teška krivična dela", navodi se u zahtevu Gijua.

Kosovska policija takođe može da pruži sve dodatne informacije koje se mogu smatrati relevantnim u pogledu izvršenja uslovnog otpuštanja.

"Kosovska policija bi trebalo da kontaktira bilo koje drugo odeljenje ili organ na KiM ako je potrebno radi pružanja neophodnih informacija", stoji u naredbi koju je izdao Giju.

Apelacioni sud pri Specijalnom sudu je delimično usvojilo žalbe Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija na odluke sudije za prethodni postupak o preispitivanju njihovog pritvora.

Prištinski mediji prenose da je prošle nedelje, kosovska policija izrazila spremnost da izvrši naloge Specijalnog suda, ako to bude potrebno.

"Kosovska policija je posvećena ispunjavanju svih zakonskih obaveza prema svom mandatu i ima sve kapacitete da ispuni sve dužnosti i odgovornosti, prema zahtevu tužilaštva, suda ili specijalizovanih veća", navodi se u odgovoru policije.

Veselji, Krasnići i Seljimi uhapšeni su u novembru prošle godine i optuženi za ratne zločine na KiM. Sa njima, na istoj optužnici, i u pritvoru je i Hašim Tači.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022