Vesti
Ratni zločini

Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi

Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu (Foto N1)

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju naložio je kosovskoj policiji da detaljne informacije dostavi u roku od dve nedelje, prenose prištinski mediji.

"Sudija za prethodni postupak nalaže kosovskoj policiji, da pruži informacije u vezi sa: ovlašćenjima i sposobnostima kosovske policije da ograniči kretanje pojedinaca koji su uslovno otpušteni, nadgleda i ograničava komunikacije takve osobe, upravlja kućnim pritvorom i primenjuje uslove koji su vezi sa uslovnim otpustom i prethodne slučajeve primene ovih uslova na uslovno otpuštene zatvorenike optužene za teška krivična dela", navodi se u zahtevu Gijua.

Kosovska policija takođe može da pruži sve dodatne informacije koje se mogu smatrati relevantnim u pogledu izvršenja uslovnog otpuštanja.

"Kosovska policija bi trebalo da kontaktira bilo koje drugo odeljenje ili organ na KiM ako je potrebno radi pružanja neophodnih informacija", stoji u naredbi koju je izdao Giju.

Apelacioni sud pri Specijalnom sudu je delimično usvojilo žalbe Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija na odluke sudije za prethodni postupak o preispitivanju njihovog pritvora.

Prištinski mediji prenose da je prošle nedelje, kosovska policija izrazila spremnost da izvrši naloge Specijalnog suda, ako to bude potrebno.

"Kosovska policija je posvećena ispunjavanju svih zakonskih obaveza prema svom mandatu i ima sve kapacitete da ispuni sve dužnosti i odgovornosti, prema zahtevu tužilaštva, suda ili specijalizovanih veća", navodi se u odgovoru policije.

Veselji, Krasnići i Seljimi uhapšeni su u novembru prošle godine i optuženi za ratne zločine na KiM. Sa njima, na istoj optužnici, i u pritvoru je i Hašim Tači.Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021