Vesti
Ratni zločini

Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu
Hašim Tači (Foto kosovaime.tv)

U odluci, objavljenoj na internet stranici suda, sudija za prethodni postupak Nikola Giju zaključio je da i dalje postoji rizik da bi Tači pobegao, opstruisao napredak u procesima pred sudom ili ponovio krivična dela nad osobama označenim kao protivnici OVK, uključujući svedoke koji bi mogli pružiti dokaze ili je već zakazano njihovo pojavljivanje pred sudom.

Sudija Giju usvojio je time argumente tužilaštva, koje se protivilo zahtevu odbrane da Tači bude pušten u kućni pritvor ili u jednu od „trećih zemalja“ koje su bile spremne da ga prihvate.

Rizik od Tačijevog potencijalnog bekstva sada je veći nego pre njegovog hapšenja, zato što je saznao detalje optužnice i što mu je obelodanjena većina dokaza tužilaštva, utvrdio je sudija.

Visina kazne, uključujući i doživotnu, koja Tačiju preti, ako bude osuđen, takođe je faktor koji je sudija uzeo u obzir.

Tačijev visoki položaj u OVK i na Kosovu, čiji je bio predsednik, po odluci sudije Gijua, doneo mu je široku mrežu pristalica, koji bi mu mogli pomoći da pobegne.

Ta mreža može biti mobilisana u cilju opstruisanja napretka istrage tužilaštva i odvijanja procesa, naglasio je sudija Giju, ponavljajući nalaze iz prethodnih odluka o produžavanju pritvora Tačiju.

Po sudiji, Tači je ranije pokušao i da utiče na svedoke i osumnjičene koje je tužilaštvo pozivalo na saslušanje u Hag tako što im je omogućavao privilegije.

Sudija Giju ponovo je naglasio da se te činjenice moraju posmatrati "u kontekstu opšte, već dobro utvrđene i tekuće klime uznemiravanja svedoka i uplitanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK" na Kosovu.

Podsećajući da su u srži optužnice zločini protiv osoba koje su bile označene kao protivnici OVK, sudija Giju je ocenio da bi postoji rizik da bi Tači na slobodi mogao pokušati da ponovi krivično delo tako što bi uznemiravao svedoke ili uticao na njih.

Uz konstataciju da nikakvi dodatni uslovi za privremeno oslobađanje ne bi mogli da umanje navedene rizike, sudija Giju odbio je zahtev Tačijeve odbrane da sasluša predstavnike policije i dve "treće zemlje" o spremnosti da sprovedu uslove koje bi sud nametnuo.

Slično obrazloženje, sudija Giju dao je i za odbijanje Veseljijevog zahteva za privremeno oslobađanje.

Optužnica Tačija, Veseljija i saoptužene Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra 2020.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023