Vesti
Ratni zločini

Specijalni sud odbacio četiri žalbe za status žrtve OVK

Apelacioni sud odbacio je četiri od pet žalbi na odluku pretpretresnog sudije Nikolasa Gijua, kojom su prethodno odbačeni zahtevi pojedinaca da učestvuju kao žrtve u slučaju protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimi i Jakupa Krasnićija, prenosi Reporteri.
Specijalni sud odbacio četiri žalbe za status žrtve OVK
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Apelacioni sud odbacio je četiri od pet osnova za žalbu koje je 7. juna 2021. podneo predstavnik žrtava u ime šest pojedinaca, čiji su zahtevi za učešće kao žrtava u postupku protiv Tačija i drugih odbijeni.

Veće je odložilo odluku u vezi sa petim razlogom žalbe i vratilo je sudiji za prethodni postupak na dalje razmatranje, navodi se u obaveštenju suda.Ostale vesti

Letnja pauza u Hagu, sud neće raditi do sredine avgusta
Specijalizovano tužilaštvo i Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu od danas su na letnjoj pauzi, koja se završava 13. avgusta.
  • 26.07.2021
Produžen pritvor Saljihu Mustafi za još dva meseca
Specijalizovana veća Kosova produžila su za još dva meseca pritvor nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine.
  • 26.07.2021
Hoti: Nema sporazuma bez razjašnjavanja sudbine nestalih osoba
Novoimenovani šef Komisije Vlade Kosova za nestale osobe Andin Hoti izjavio je da je spreman da se suoči sa srpskom stranom u pronalaženju nestalih, među kojima je i njegov otac Ukšin Hoti.
  • 24.07.2021
Tačiju produžen pritvor za još dva meseca

Specijalni sud produžio je pritvor bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, a odluku je doneo pretpretresni sudija Nikolas Giju.

  • 24.07.2021
Za puštanje Tačija iz pritvora u Hagu dve države dale garancije

Garancije sudu za zločine OVK u Hagu za puštanje iz pritvora bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998. i 1999. godine, dale su dve države.

  • 23.07.2021
Sudija naložio izmenu optužnice protiv Tačija do septembra
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu naložio je Specijalizovanom tužiocu da dostavi izmenjenu optužnicu protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i ostalih, koja isključuje prošireni oblik odgovornosti udruženog zločinačkog poduhvata "na zločine sa posebnom namerom", prenosi Tanjug.
  • 23.07.2021