Vesti
Ratni zločini

Specijalni sud čeka na holandsku ratifikaciju

Još nisu rešena sva pitanja funkcionisanja Specijalnog suda za ratne zločine koji će u Hagu raditi po kosovskim zakonima. Zapošljavanje osoblja je u toku, dok se i dalje čeka da holandski parlament ratifikuje sporazum o sedištu suda, koji mora da prođe kroz određene procedure.
Specijalni sud čeka na holandsku ratifikaciju
Evropol (Tanjug)

U međuvremenu, kako su za Radio Slobodna Evropa rekli iz Ambasade Holandije u Prištini, Specijalni sud može da krene sa pripremama za rad na osnovu jednog privremenog sporazuma.

"Parlament Holandije treba da ratifikuje sporazum, a vremenski period i procedure oko toga određuje sam parlament. Do tada, radiće se na osnovu jednog privremenog sporazuma o sedištu koji ne zahteva parlamentarno usvajanje u Holandiji", izjavila je za Radio Slobodnu Evropu holandska ambasadorka Gerrie Willems.

Evropska unija je zatražila od država članica i ostalih zemalja koje će doprineti ovom procesu da nominuju kvalifikovane kandidate za predsednika suda, kao i za registar međunarodnih sudija.

Iz ureda EU u Prištini saopštili su da je poziv otvoren do 9. septembra, te da će on omogućiti postupak izbora na osnovu zakona.

"Proces u vezi osnivanja Specijalnih komora (Specijalnog suda) je u toku i radi se na osnovu odredaba Privremenog sporazuma o zemlji domaćinu. I pored toga, ni jedna zakonska aktivnost ne može da počne pre nego što se Sporazum sa zemljom domaćinom potpiše. Poduzet je jedan broj logističkih i administrativnih koraka, uključujući i konkurs tokom maja meseca. Sledeći konkurs biće dostupan tokom leta", kaže se u odgovoru ureda EU na Kosovu.

Iz kosovskog Ministarstva pravde saopštili su da je Kosovo svoj pravni deo, što se tiče formiranja ovog Suda, završilo. Usvojen je Zakon o specijalnom sudu, kao i sporazum sa vladom Holandije o sedištu Specijalnog suda.
Profesor krivičnog prava, Ismet Saljihu, ranije je za naš program rekao da će ovaj sud vršiti svoju dužnost na osnovu konvencija ili međunarodnog prava, ali i da će eventualnim počionicima zločina suditi i na osnovu zakona koji su bili na snazi u vreme kada su ti zločini počinjeni, u periodu 1998 – 2000. godine.

"Mandat, nadležnost, ovlašćenja ovog suda ista su kao i onog međunarodnog ili Haškog tribunala. Ovaj sud i zakoni suda, zakon o osnivanju suda i sporazumi Kosova i Holandije, su odredbe i norme međunarodnog karaktera i one imaju jaču pravnu snagu od kosovskih zakona", kaže Saljihu.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu baviće se istragom zločina koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima".

Sud će biti pod nadležnošću međunarodnih tužioca i sudija, a finansijska sredstva će se obezbediti iz EU fondova.

Najstrožija kazna koju Specijalni sud može izreći osuđenom licu je kazna doživotnog zatvora.

Zatvorska kazna se izdržava u državi koju odredi predsednik Suda, iz niza država koje izraze spremnost da prihvate osuđena lica.Ostale vesti

Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021