Vesti
Ratni zločini

“Specijalni sud će uticati na političku scenu Kosova“

U Hagu će danas biti predstavljen Specijalni sud za zločine OVK na Kosovu, a analiticari očekuju da će optužnice biti podignute i protiv nekih aktuelnih kosovskih lidera.
“Specijalni sud će uticati na političku scenu Kosova“
Nedžmedin Spahiu (Foto arhiva Kim)

Nedžmedin Spahiu očekuje da će Specijalni sud izazvati promene na političkoj sceni Kosova i u kosovskoj političkoj eliti, odnosno, da će neki aktreri koji su bili na političkoj sceni skoro dve decenije sići sa nje.

Spahiu je u izjavi za Tanjug kazao da očekuje da će, nakon početka rada Specijalnog suda za ratne zločine, kosovska politička pozornica biti promenjena. Ukoliko se to ne dogodi to će biti, kako kaže, veliko razočerenje za građane Kosova.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je da očekuje profesionalan i nepristrasan rad suda i tužilaštva u procesuiranju ratnih zločina koje su počinili pripadnici OVK, podsetivši da je tužilački tim u prethodnih nekoliko meseci puno radio na prikupljanju dokaza.

Simić je kazao da je sigurno da će od prikupljenih dokaza zavisiti i broj optužnica koje će Specijalni sud podići, a da iskustvo pokazuje da je glavni izazov za tužioce zaštita svedoka, zbog čega očekuje da sud upotrebi sve mehanizme kako bi ih zaštitio.

“Takođe, od ovog suda očekujem da procesuira sve one za koje postoje indicije da su pre, za vreme i posle ratnih sukoba počinili ratne zločine i da pred ovim sudom svi budu jednaki, dakle da nema privilegovanih“, kazao je Simić.

Tužilac Nenad Trifunović je uveren da će Specijalni sud osuditi nekog od ozbiljnih ljudi iz “kosovskog političkog establišmenta“.

“Kada je Slobodan Milošević preminuo, Haški tribunal je potrošio oko 1,2 milijarde dolara. Pretpostavljam da kod Specijalnog suda neće biti na raspolaganju toliki novac, ali da će biti ozbiljan“.

“Ako se da neki ozbiljan novac, ozbiljan novac i za zapadne prilike, neko će morati da završi u zatvoru, odnosno, sud mora da opravda svoje delovanje nekakvom osuđujućom presudom,” rekao je Trifunović.

Sud će voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima.

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson koji je pronašao dokaze za neke od tvrdnji iz Martijevog izveštaja.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021