Vesti
Ratni zločini

“Specijalni sud će uticati na političku scenu Kosova“

U Hagu će danas biti predstavljen Specijalni sud za zločine OVK na Kosovu, a analiticari očekuju da će optužnice biti podignute i protiv nekih aktuelnih kosovskih lidera.
“Specijalni sud će uticati na političku scenu Kosova“
Nedžmedin Spahiu (Foto arhiva Kim)

Nedžmedin Spahiu očekuje da će Specijalni sud izazvati promene na političkoj sceni Kosova i u kosovskoj političkoj eliti, odnosno, da će neki aktreri koji su bili na političkoj sceni skoro dve decenije sići sa nje.

Spahiu je u izjavi za Tanjug kazao da očekuje da će, nakon početka rada Specijalnog suda za ratne zločine, kosovska politička pozornica biti promenjena. Ukoliko se to ne dogodi to će biti, kako kaže, veliko razočerenje za građane Kosova.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je da očekuje profesionalan i nepristrasan rad suda i tužilaštva u procesuiranju ratnih zločina koje su počinili pripadnici OVK, podsetivši da je tužilački tim u prethodnih nekoliko meseci puno radio na prikupljanju dokaza.

Simić je kazao da je sigurno da će od prikupljenih dokaza zavisiti i broj optužnica koje će Specijalni sud podići, a da iskustvo pokazuje da je glavni izazov za tužioce zaštita svedoka, zbog čega očekuje da sud upotrebi sve mehanizme kako bi ih zaštitio.

“Takođe, od ovog suda očekujem da procesuira sve one za koje postoje indicije da su pre, za vreme i posle ratnih sukoba počinili ratne zločine i da pred ovim sudom svi budu jednaki, dakle da nema privilegovanih“, kazao je Simić.

Tužilac Nenad Trifunović je uveren da će Specijalni sud osuditi nekog od ozbiljnih ljudi iz “kosovskog političkog establišmenta“.

“Kada je Slobodan Milošević preminuo, Haški tribunal je potrošio oko 1,2 milijarde dolara. Pretpostavljam da kod Specijalnog suda neće biti na raspolaganju toliki novac, ali da će biti ozbiljan“.

“Ako se da neki ozbiljan novac, ozbiljan novac i za zapadne prilike, neko će morati da završi u zatvoru, odnosno, sud mora da opravda svoje delovanje nekakvom osuđujućom presudom,” rekao je Trifunović.

Sud će voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima.

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson koji je pronašao dokaze za neke od tvrdnji iz Martijevog izveštaja.Ostale vesti

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
  • 20.05.2020
Vlada Kosova planira osnivanje novog Instituta za ratne zločine
Vlada Kosova na dužnosti teži da osnuje novi Institut za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju, a sada je poslednji trenutak da se nešto uradi po tom pitanju, navode u Vladi Kosova.
  • 20.05.2020
U julu prve optužnice pred Specijalnim sudom?
Specijalni sud nije smanjio intenzitet rada ni za vreme pandemije koronavirusa. Do sada su u Specijalnom sudu podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine.
  • 17.05.2020
Izabran potpredsednik Specijalizovanih veća Kosova
Peta plenarna sednica sudija Specijalizovanih veća Kosova održana je putem video konferencijske veze. U toku sednice sudije su izabrale sudiju Čarlsa Smita III na dužnost potpredsednika.
  • 01.05.2020
Tači: Srbija počinila genocid
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "nijedan zločin Srbije neće biti amnestiran i da je Srbija izvršila genocid nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu".
  • 27.04.2020
Kurtijev savetnik: Pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima
Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera Škeljzen Gaši izjavio je da Dik Marti nije antialbanac i da pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima.
  • 25.04.2020