Vesti
Ratni zločini

“Specijalni sud će uticati na političku scenu Kosova“

U Hagu će danas biti predstavljen Specijalni sud za zločine OVK na Kosovu, a analiticari očekuju da će optužnice biti podignute i protiv nekih aktuelnih kosovskih lidera.
“Specijalni sud će uticati na političku scenu Kosova“
Nedžmedin Spahiu (Foto arhiva Kim)

Nedžmedin Spahiu očekuje da će Specijalni sud izazvati promene na političkoj sceni Kosova i u kosovskoj političkoj eliti, odnosno, da će neki aktreri koji su bili na političkoj sceni skoro dve decenije sići sa nje.

Spahiu je u izjavi za Tanjug kazao da očekuje da će, nakon početka rada Specijalnog suda za ratne zločine, kosovska politička pozornica biti promenjena. Ukoliko se to ne dogodi to će biti, kako kaže, veliko razočerenje za građane Kosova.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je da očekuje profesionalan i nepristrasan rad suda i tužilaštva u procesuiranju ratnih zločina koje su počinili pripadnici OVK, podsetivši da je tužilački tim u prethodnih nekoliko meseci puno radio na prikupljanju dokaza.

Simić je kazao da je sigurno da će od prikupljenih dokaza zavisiti i broj optužnica koje će Specijalni sud podići, a da iskustvo pokazuje da je glavni izazov za tužioce zaštita svedoka, zbog čega očekuje da sud upotrebi sve mehanizme kako bi ih zaštitio.

“Takođe, od ovog suda očekujem da procesuira sve one za koje postoje indicije da su pre, za vreme i posle ratnih sukoba počinili ratne zločine i da pred ovim sudom svi budu jednaki, dakle da nema privilegovanih“, kazao je Simić.

Tužilac Nenad Trifunović je uveren da će Specijalni sud osuditi nekog od ozbiljnih ljudi iz “kosovskog političkog establišmenta“.

“Kada je Slobodan Milošević preminuo, Haški tribunal je potrošio oko 1,2 milijarde dolara. Pretpostavljam da kod Specijalnog suda neće biti na raspolaganju toliki novac, ali da će biti ozbiljan“.

“Ako se da neki ozbiljan novac, ozbiljan novac i za zapadne prilike, neko će morati da završi u zatvoru, odnosno, sud mora da opravda svoje delovanje nekakvom osuđujućom presudom,” rekao je Trifunović.

Sud će voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima.

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson koji je pronašao dokaze za neke od tvrdnji iz Martijevog izveštaja.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021