Vesti
Ratni zločini

Specijalizovana veća Kosova: U Belgiji uhapšen Pjetr Šalja

Vlasti u Belgiji uhapsile su Pjetra Šalju, u skladu sa nalogom za hapšenje i odlukom o potvrđivanju optužnice za ratne zločine, koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

Specijalizovana veća Kosova: U Belgiji uhapšen Pjetr Šalja
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Kako se navodi, Pjetr Šalja će se ostati u pritvoru u Belgiji do eventualnog dovođenja u pritvorsku jedinicu
Specijalizovanih veća u Hagu.

Napominje se da će uskoro biti objavljene i dopunske informacije uključujući i one koje se tiču objavljivanja potvrđene optužnice, u redigovanoj verziji.

"U skladu sa pravilom 88 Pravilnika o postupku i dokazima, optužnica će se objaviti najkasnije do trenutka prvog pristupanja optuženog sudu", zaključuje se u saopštenju suda dostavljenom medijima.

Pjetr Šalja poznatiji kao "Komandant vuk“ je 2019. godine ispitivan u svojstvu osumnjičenog u Briselu.

Šalja je bio angažovan u zoni Dukađini (Metohija) kao komandant u selu Dujak.Ostale vesti

Gucati: OVK nije počinila nijedan zločin, svedoci lažu za račun Srbije
Tužioci suda za zločine boraca OVK u Hagu su prikazali dokaze da je optuženi Hisni Gucati svedoke tog suda javno nazivao "neprijateljima", "izdajnicima", "kolaborantima" i "lažovima", a Gucati to nije negirao, ali je nastojao da relativizuje.
  • 08.12.2021
Nastavlja se suđenje Gucatiju i Haradinaju
U Hagu se danas nastavlja suđenje bivšim čelnicima Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju. Tokom jučerašnjeg ročišta, reč je imala Gucatijeva odbrana, dok je sam Gucati još jednom kazao da nije kriv, ali i da se protivi sudu u Hagu, optuživši ga ujedno da sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
  • 07.12.2021
Gucati: Sud u Hagu sarađuje sa srpskim ratnim zločincima
Vođa veterana OVK Hisni Gucati, optužen za ometanje pravosuđa i zastrašivanje svedoka, izjavio je pred sudom za zločine OVK u Hagu da se protivi tom sudu zato što sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
  • 06.12.2021
Deveta statusna konferencija u slučaju Tačija  zakazana za 15. decembra

Deveta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta Hašima Tačija i još trojice šefova OVK, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu, zakazana je za 15. decembar.

  • 06.12.2021
Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021