Vesti
Ratni zločini

Specijalizovana veća Kosova: U Belgiji uhapšen Pjetr Šalja

Vlasti u Belgiji uhapsile su Pjetra Šalju, u skladu sa nalogom za hapšenje i odlukom o potvrđivanju optužnice za ratne zločine, koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

Specijalizovana veća Kosova: U Belgiji uhapšen Pjetr Šalja
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Kako se navodi, Pjetr Šalja će se ostati u pritvoru u Belgiji do eventualnog dovođenja u pritvorsku jedinicu
Specijalizovanih veća u Hagu.

Napominje se da će uskoro biti objavljene i dopunske informacije uključujući i one koje se tiču objavljivanja potvrđene optužnice, u redigovanoj verziji.

"U skladu sa pravilom 88 Pravilnika o postupku i dokazima, optužnica će se objaviti najkasnije do trenutka prvog pristupanja optuženog sudu", zaključuje se u saopštenju suda dostavljenom medijima.

Pjetr Šalja poznatiji kao "Komandant vuk“ je 2019. godine ispitivan u svojstvu osumnjičenog u Briselu.

Šalja je bio angažovan u zoni Dukađini (Metohija) kao komandant u selu Dujak.Ostale vesti

Bivši komandant OVK Pjeter Šalja izjasnio se da nije kriv
Pjeter Šalja, bivši komandant OVK, poznatiji kao „komandant Vuk“, a koji je optužen za ratne zločine protiv civila na Kosovu, izjasnio se da nije kriv za zločine za koje ga tužilastvo tereti, prenosi N1
  • 19.04.2021
Tačijev branilac: Za status žrtve OVK sudu se prijavilo 17 osoba

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper rekao je da Tužilaštvo još uvek odbrani nije dalo na uvid imena 17 osoba koje su se naknadno prijavile za status žrtava OVK, prenosi Reporteri.

  • 18.04.2021
Poziv žrtvama da učestvuju u postupku protiv Šalje
Lica koja smatraju da su pretrpela direktnu štetu usled krivičnih dela iz potvrđene optužnice Specijalizovanog veća Kosova protiv bivšeg komandanta OVK Pjetra Šalje mogu da se prijave da učestvuju u postupku, saopštili su veća. 
  • 16.04.2021
Još jedan bivši pripadnik OVK prebačen u Hag

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Pjetr Šalja koji je prošlog meseca uhapšen u Belgiji, danas je izručen Hagu i prebačen u pritvor, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

  • 15.04.2021
Odbijen zahtev odbrane Veseljija
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu odbio je zahtev odbrane jednog od šefova OVK Kadrija Veseljija da tužilaštvu nametne rok do 1. juna za podnošenje pretpretresnog podneska, prenosi Tanjug.
  • 15.04.2021
Porodica Zorana Đokića iz Peći traži pravično suđenje
Porodica Zorana Đokića (50) iz Peći, koji je pre dva meseca u Prištini prvostepenom presudom osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin, uputila je apel institucijama i organizacijama koje zastupaju i štite ljudska prava, da pomognu kako Zoran ne bi bio i pravosnažno osuđen za dela koja nije počinio.
  • 14.04.2021