Vesti
Ratni zločini

Spahović: Nehat Tači nije upoznat sa optužnicom

Advokat uhapšenog direkora Policije Kosova za region Kosovske Mitrovice Nehata Tačija Sead Spahović, izjavio je nakon posete njegovog klijenta u pritvorskoj jedinici u Nišu, da on nije upoznat sa optužnicom na osnovu koje je uhapšen, pišu prištinski mediji.
Spahović: Nehat Tači nije upoznat sa optužnicom
Sead Spahović (Foto presscentar.uns.org.rs)

Prištinski dnevnik Bota Sot piše da je Spahović u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu kazao da policija nije ispitala Tačija, niti da mu je predočena optužnica koja ga tereti za isterivanje jedne porodice iz Lipljana, kojoj se predstavio kao pripadnik nekadašnje OVK-a.

“On je u pritvoru, on ne zna šta mu se stavlja na teret, niti zna koji ga dokazi terete, niti je poučen o svojim pravima u postupku“, rekao je Spahović.

Spahović navodi da Tužilaštva u Nišu i Beogradu raspravljaju o nadležnostima u ovom slučaju.

"Sada traje jedno prebacivanje nadležnosti sa jednih na druge, rasprava ko je stvarno nadležan za taj postupak, između Niša i Beograda. A za to vreme čovek sedi u pritvoru i gleda u plafon. S druge strane, iz papira se vidi da iza cele ove priče stoji pravosuđe u Prištini, koje u Prištini ne postoji," naveo je Spahović.

Spahović je dodao da ovaj postupak koji se vodi protiv Nehata Tačija podseća na zaboravljenu kampanju po kojoj su svi Albanci pod optužbom da su teroristi, i smatra da “srpsko pravosuđe sada ima jedan vruć krompir u rukama“.

Inače, Nehat Tači je uhapšen prošle nedelje na administrativnom prelazu Končulj na osnovu raspisane poternice po naredbi Višeg suda u Nišu zbog krivičnog dela terorizma, a zatim mu je određen i pritvor u trajanju od 30 dana.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021