Vesti
Ratni zločini

Spahović: Nehat Tači nije upoznat sa optužnicom

Advokat uhapšenog direkora Policije Kosova za region Kosovske Mitrovice Nehata Tačija Sead Spahović, izjavio je nakon posete njegovog klijenta u pritvorskoj jedinici u Nišu, da on nije upoznat sa optužnicom na osnovu koje je uhapšen, pišu prištinski mediji.
Spahović: Nehat Tači nije upoznat sa optužnicom
Sead Spahović (Foto presscentar.uns.org.rs)

Prištinski dnevnik Bota Sot piše da je Spahović u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu kazao da policija nije ispitala Tačija, niti da mu je predočena optužnica koja ga tereti za isterivanje jedne porodice iz Lipljana, kojoj se predstavio kao pripadnik nekadašnje OVK-a.

“On je u pritvoru, on ne zna šta mu se stavlja na teret, niti zna koji ga dokazi terete, niti je poučen o svojim pravima u postupku“, rekao je Spahović.

Spahović navodi da Tužilaštva u Nišu i Beogradu raspravljaju o nadležnostima u ovom slučaju.

"Sada traje jedno prebacivanje nadležnosti sa jednih na druge, rasprava ko je stvarno nadležan za taj postupak, između Niša i Beograda. A za to vreme čovek sedi u pritvoru i gleda u plafon. S druge strane, iz papira se vidi da iza cele ove priče stoji pravosuđe u Prištini, koje u Prištini ne postoji," naveo je Spahović.

Spahović je dodao da ovaj postupak koji se vodi protiv Nehata Tačija podseća na zaboravljenu kampanju po kojoj su svi Albanci pod optužbom da su teroristi, i smatra da “srpsko pravosuđe sada ima jedan vruć krompir u rukama“.

Inače, Nehat Tači je uhapšen prošle nedelje na administrativnom prelazu Končulj na osnovu raspisane poternice po naredbi Višeg suda u Nišu zbog krivičnog dela terorizma, a zatim mu je određen i pritvor u trajanju od 30 dana.Ostale vesti

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
  • 20.05.2020
Vlada Kosova planira osnivanje novog Instituta za ratne zločine
Vlada Kosova na dužnosti teži da osnuje novi Institut za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju, a sada je poslednji trenutak da se nešto uradi po tom pitanju, navode u Vladi Kosova.
  • 20.05.2020
U julu prve optužnice pred Specijalnim sudom?
Specijalni sud nije smanjio intenzitet rada ni za vreme pandemije koronavirusa. Do sada su u Specijalnom sudu podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine.
  • 17.05.2020
Izabran potpredsednik Specijalizovanih veća Kosova
Peta plenarna sednica sudija Specijalizovanih veća Kosova održana je putem video konferencijske veze. U toku sednice sudije su izabrale sudiju Čarlsa Smita III na dužnost potpredsednika.
  • 01.05.2020
Tači: Srbija počinila genocid
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "nijedan zločin Srbije neće biti amnestiran i da je Srbija izvršila genocid nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu".
  • 27.04.2020
Kurtijev savetnik: Pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima
Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera Škeljzen Gaši izjavio je da Dik Marti nije antialbanac i da pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima.
  • 25.04.2020