Vesti
Ratni zločini

Smanjena zatvorska kazna Gucatiju i Haradinaju za tri meseca

Apelaciono veće Specijalizovanih veća Kosova smanjio je zatvorsku kaznu funkcionerima Udruženja ratnih veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju za tri meseca i ona sada iznosi - četiri godine i tri meseca zatvora.
Smanjena zatvorska kazna Gucatiju i Haradinaju za tri meseca
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Sud je potvrdio novčanu kaznu od po 100 evra.

Apelacioni panel je većinom glasova prihvatio više žalbenih osnova dvojice okrivljenih i oslobodio ih po jednoj od dve tačke optužnice koje se odnose na ometanje službenih lica, dok je potvrđena oslobađajuća presuda po optužbama za odmazdu.

Vajting pozdravlja presudu

Vršilac dužnosti Specijalizovanog tužioca Aleks je pozdravio današnju presudu po žalbama Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, te jasno rekao da će Specijalizovano tužilaštvo nastaviti da krivično goni sve slučajeve zastrašivanja svedoka, odmazde protiv svedoka i ometanja pravde. 

„Pozdravljam današnju presudu panela Žalbenog veća Specijalizovanih veća koja osnažuje vladavinu prava na Kosovu i šalje jasnu poruku svima koji su upleteni u zastrašivanje svedoka, odmazdu protiv svedoka ili u ometanje pravde“, rekao je vršilac dužnosti Specijalizovanog tužioca i dodao:

„Specijalizovano tužilaštvo krajnje ozbiljno tretira ta krivična dela i nastaviće da istražuje i krivično goni sve one koji su povezani s njima u svim slučajevima.“

„U ovom predmetu se radi o neophodnim uslovima za korektno vršenje pravosuđa i onog što je potrebno da se uspostavi vladavina prava“, naveo je Aleks Vajting.Ostale vesti

U Crnoj Gori uhapšene dve osobe osumnjičene za ratne zločine na Kosovu

Dva lica uhapšena su u Crnoj Gori po međunarodnim poternicama koja se sumnjiče za ratne zločine na Kosovu. Osumnjičeni će biti izručeni kosovskim organima saopštila je Kosovska policija.

  • 04.10.2023
Još jedna optužnica za ratni zločin na Kosovu

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv Z.V, optuženog za ratni zločin.

  • 04.10.2023
Svedok odbrane: U Kukešu 1999. nisam čuo za Šalju, niti sam ga poznavao
Suđenje bivšem starešini OVK Pjetru Šalji, optuženom za ratne zločine u albanskom gradu Kukešu 1999. godine, nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka odbrane Bedrija Dervišaja koji je izjavio da u Kukešu, gde je bio u to vreme, nije čuo za Šalju, niti ga je poznavao.
  • 02.10.2023
Još jedna optužnica u odsustvu za seksualno nasilje tokom rata

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv M.J. zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a u vezi sa slučajem seksulanog nasilja tokom rata, saopšteno je medijima.

  • 02.10.2023
Uhapšen još jedan Srbin zbog navodnog ratnog zločina
Specijalno tužilaštvo Кosova je saopštilo da je uhapšen Srbin M.P, državljanin Kosova i Srbije, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
  • 29.09.2023
Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023