Vesti
Ratni zločini

Smanjena zatvorska kazna Gucatiju i Haradinaju za tri meseca

Apelaciono veće Specijalizovanih veća Kosova smanjio je zatvorsku kaznu funkcionerima Udruženja ratnih veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju za tri meseca i ona sada iznosi - četiri godine i tri meseca zatvora.
Smanjena zatvorska kazna Gucatiju i Haradinaju za tri meseca
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Sud je potvrdio novčanu kaznu od po 100 evra.

Apelacioni panel je većinom glasova prihvatio više žalbenih osnova dvojice okrivljenih i oslobodio ih po jednoj od dve tačke optužnice koje se odnose na ometanje službenih lica, dok je potvrđena oslobađajuća presuda po optužbama za odmazdu.

Vajting pozdravlja presudu

Vršilac dužnosti Specijalizovanog tužioca Aleks je pozdravio današnju presudu po žalbama Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, te jasno rekao da će Specijalizovano tužilaštvo nastaviti da krivično goni sve slučajeve zastrašivanja svedoka, odmazde protiv svedoka i ometanja pravde. 

„Pozdravljam današnju presudu panela Žalbenog veća Specijalizovanih veća koja osnažuje vladavinu prava na Kosovu i šalje jasnu poruku svima koji su upleteni u zastrašivanje svedoka, odmazdu protiv svedoka ili u ometanje pravde“, rekao je vršilac dužnosti Specijalizovanog tužioca i dodao:

„Specijalizovano tužilaštvo krajnje ozbiljno tretira ta krivična dela i nastaviće da istražuje i krivično goni sve one koji su povezani s njima u svim slučajevima.“

„U ovom predmetu se radi o neophodnim uslovima za korektno vršenje pravosuđa i onog što je potrebno da se uspostavi vladavina prava“, naveo je Aleks Vajting.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023