Vesti
Ratni zločini

Slađanu Trajkoviću produžen pritvor za još dva meseca

Osnovni sud u Prištini produžio je za još dva meseca meru sudskog pritvora Slađanu Trajkoviću iz Kosovske Mitrovice, kome se na teret stavlja da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, potvrdio je njegov advokat Dejan A. Vasić za Radio Mitrovica sever.

Slađanu Trajkoviću produžen pritvor za još dva meseca
Sa protesta u Mitrovici (Foto Kim)

Vasić napominje da tužilaštvo i dalje praktikuje da ga isključuje iz radnji koje preduzima i da se u više navrata žalio na takav neprofesionalni pristup.

“Šesti je mesec od kada je Slađan pritvoren. Kao njegov branilac, ja nijednom nisam pozivan da učestvujem u istražnim radnjama. Tužiteljka saslušava svedoke bez mog, ili prisustva mog branjenika. Sve toje grubo kršenje odredbe zakona i jednostrano ukida pravo na odbranu”, izjavio je Vasić.

Najavio je da će se s tim u vezi, već sutra obratiti Ustavnom sudu Kosova, sa žalbom na ove povrede zakona. Ujedno će zatražiti izuzeće postupajuće tužiteljke.

Slađan Trajković je uhapšen 16. decembra prošle godine u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Mitrovice, zbog sumnje da je navodno učestvovao u ratnom zločinu 1999. godine.

Bio je aktivni pripadnik kosovske policije, koju je napustio mesec dana pre hapšenja zajedno sa ostalim srpskim policajcima na severu.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023