Vesti
Ratni zločini

Seljimi zatražio da bude pušten na privremenu slobodu

Bivši oficir OVK Redžep Seljimi, optužen za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, zatražio je od suda za zločine OVK da ga pusti na privremenu slobodu do početka suđenja.
Seljimi zatražio da bude pušten na privremenu slobodu
Redžep Seljimi (Foto print.scr Specijalizovana veća)

O zahtevu Seljimija, ali i ostalih optuženih, za privremeno oslobađanje biće reči i na statusnoj konferenciji zakazanoj za 17. decembar.

U danas objavljenom zahtevu da Seljimi bude pušten na slobodu do suđenja, branilac Dejvid Jang ocenio je da je sugestija tužilaštva da bi proces mogao početi na leto iduće godine potpuno nerealna. On je, pozivajući se na praksu sličnih sudova, procenio da je do početka suđenja neophodno da prođe "između 18 meseci i dve godine", kako bi se odbrana pripremila.

Tražeći da Seljimi to vreme provede na privremenoj slobodi, Jang je tvrdio je da ne stoje razlozi zbog kojih je, na predlog tužilaca, sud odredio pritvor njegovom klijentu.

Odbrana je, stoga, zatražila da sudija za prethodni postupak Nikola Giju "bezuslovno" pusti Seljimija na privremenu slobodu.

Branilac je, međutim, naznačio da bi Seljimi prihvatio i da mu za boravak na slobodi u Prištini sud nametne uslove, uključujući predaju pasoša i lične karte, redovno javljanje policiji, zabranu javnog delovanja.

Odbrana je u podnesku negirala da, kako tvrdi tužilaštvo, Seljimi, ako bude pušten na slobodu, može pobeći, uznemiravati svedoke ili ponoviti krivična dela. Po braniocu, nije tačna ni tvrdnja tužilaca da Seljimi ima mnogo novca i pristalica, što bi mu olakšalo beg.

"Tvrdnje tužilaca, koje nisu potkrepljene dokazima, da postoji stvarni rizik da će Seljimi sada opstruisati pravdu ili počiniti krivično delo u suštoj je suprotnosti sa njegovom ličnom istorijom u proteklih 20 godina", tvrdi branilac Jang.

Seljimi "nema motiva, interesa, ni namere da pobegne iz svog doma u Prištini", već želi da se "vrati u Hag i žestoko se suprotstavi optužbama protiv njega na suđenju", napisao je branilac Jang, podsećajući da je Seljimi poslanik u Skupštini Kosova.

Odbrana je naglasila i da je Seljimi do sada poštovao sve zahteve suda i tužilaštva i da "nema konkretnih najava da tako neće nastaviti da radi".

Advokat Jang podvukao je i da je Seljimi "sarađivao" sa tužilaštvom pre nego što je uhapšen. Precizirao je da je Seljimi, bez advokata, odgovorio na sva pitanja tužilaca 12, 13. i 14, novembra 2019., kao i 18. i 19. februara ove godine u Hagu.

Saradnju je nastavio i pošto je protiv njega potvrđena optužnica tako što je dobrovoljno došao na hapšenje. Odbrana je odbacila i tvrdnju optužbe da Seljimi ima više motiva za bekstvo pošto je saznao za optužbe za koje mu može biti izrečena i kazna doživotnog zatvora.

Po braniocima, Seljimi je i ranije bio svestan koja bi mu krivična dela mogla biti stavljena na teret i koje su potencijalne kazne, ali ništa nije učinio da ih izbegne.

Seljimi i ostali optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022