Vesti
Ratni zločini

Seljimi zatražio da bude pušten na privremenu slobodu

Bivši oficir OVK Redžep Seljimi, optužen za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, zatražio je od suda za zločine OVK da ga pusti na privremenu slobodu do početka suđenja.
Seljimi zatražio da bude pušten na privremenu slobodu
Redžep Seljimi (Foto print.scr Specijalizovana veća)

O zahtevu Seljimija, ali i ostalih optuženih, za privremeno oslobađanje biće reči i na statusnoj konferenciji zakazanoj za 17. decembar.

U danas objavljenom zahtevu da Seljimi bude pušten na slobodu do suđenja, branilac Dejvid Jang ocenio je da je sugestija tužilaštva da bi proces mogao početi na leto iduće godine potpuno nerealna. On je, pozivajući se na praksu sličnih sudova, procenio da je do početka suđenja neophodno da prođe "između 18 meseci i dve godine", kako bi se odbrana pripremila.

Tražeći da Seljimi to vreme provede na privremenoj slobodi, Jang je tvrdio je da ne stoje razlozi zbog kojih je, na predlog tužilaca, sud odredio pritvor njegovom klijentu.

Odbrana je, stoga, zatražila da sudija za prethodni postupak Nikola Giju "bezuslovno" pusti Seljimija na privremenu slobodu.

Branilac je, međutim, naznačio da bi Seljimi prihvatio i da mu za boravak na slobodi u Prištini sud nametne uslove, uključujući predaju pasoša i lične karte, redovno javljanje policiji, zabranu javnog delovanja.

Odbrana je u podnesku negirala da, kako tvrdi tužilaštvo, Seljimi, ako bude pušten na slobodu, može pobeći, uznemiravati svedoke ili ponoviti krivična dela. Po braniocu, nije tačna ni tvrdnja tužilaca da Seljimi ima mnogo novca i pristalica, što bi mu olakšalo beg.

"Tvrdnje tužilaca, koje nisu potkrepljene dokazima, da postoji stvarni rizik da će Seljimi sada opstruisati pravdu ili počiniti krivično delo u suštoj je suprotnosti sa njegovom ličnom istorijom u proteklih 20 godina", tvrdi branilac Jang.

Seljimi "nema motiva, interesa, ni namere da pobegne iz svog doma u Prištini", već želi da se "vrati u Hag i žestoko se suprotstavi optužbama protiv njega na suđenju", napisao je branilac Jang, podsećajući da je Seljimi poslanik u Skupštini Kosova.

Odbrana je naglasila i da je Seljimi do sada poštovao sve zahteve suda i tužilaštva i da "nema konkretnih najava da tako neće nastaviti da radi".

Advokat Jang podvukao je i da je Seljimi "sarađivao" sa tužilaštvom pre nego što je uhapšen. Precizirao je da je Seljimi, bez advokata, odgovorio na sva pitanja tužilaca 12, 13. i 14, novembra 2019., kao i 18. i 19. februara ove godine u Hagu.

Saradnju je nastavio i pošto je protiv njega potvrđena optužnica tako što je dobrovoljno došao na hapšenje. Odbrana je odbacila i tvrdnju optužbe da Seljimi ima više motiva za bekstvo pošto je saznao za optužbe za koje mu može biti izrečena i kazna doživotnog zatvora.

Po braniocima, Seljimi je i ranije bio svestan koja bi mu krivična dela mogla biti stavljena na teret i koje su potencijalne kazne, ali ništa nije učinio da ih izbegne.

Seljimi i ostali optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021