Vesti
Ratni zločini

Seljimi zatražio da bude pušten na privremenu slobodu

Bivši oficir OVK Redžep Seljimi, optužen za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, zatražio je od suda za zločine OVK da ga pusti na privremenu slobodu do početka suđenja.
Seljimi zatražio da bude pušten na privremenu slobodu
Redžep Seljimi (Foto print.scr Specijalizovana veća)

O zahtevu Seljimija, ali i ostalih optuženih, za privremeno oslobađanje biće reči i na statusnoj konferenciji zakazanoj za 17. decembar.

U danas objavljenom zahtevu da Seljimi bude pušten na slobodu do suđenja, branilac Dejvid Jang ocenio je da je sugestija tužilaštva da bi proces mogao početi na leto iduće godine potpuno nerealna. On je, pozivajući se na praksu sličnih sudova, procenio da je do početka suđenja neophodno da prođe "između 18 meseci i dve godine", kako bi se odbrana pripremila.

Tražeći da Seljimi to vreme provede na privremenoj slobodi, Jang je tvrdio je da ne stoje razlozi zbog kojih je, na predlog tužilaca, sud odredio pritvor njegovom klijentu.

Odbrana je, stoga, zatražila da sudija za prethodni postupak Nikola Giju "bezuslovno" pusti Seljimija na privremenu slobodu.

Branilac je, međutim, naznačio da bi Seljimi prihvatio i da mu za boravak na slobodi u Prištini sud nametne uslove, uključujući predaju pasoša i lične karte, redovno javljanje policiji, zabranu javnog delovanja.

Odbrana je u podnesku negirala da, kako tvrdi tužilaštvo, Seljimi, ako bude pušten na slobodu, može pobeći, uznemiravati svedoke ili ponoviti krivična dela. Po braniocu, nije tačna ni tvrdnja tužilaca da Seljimi ima mnogo novca i pristalica, što bi mu olakšalo beg.

"Tvrdnje tužilaca, koje nisu potkrepljene dokazima, da postoji stvarni rizik da će Seljimi sada opstruisati pravdu ili počiniti krivično delo u suštoj je suprotnosti sa njegovom ličnom istorijom u proteklih 20 godina", tvrdi branilac Jang.

Seljimi "nema motiva, interesa, ni namere da pobegne iz svog doma u Prištini", već želi da se "vrati u Hag i žestoko se suprotstavi optužbama protiv njega na suđenju", napisao je branilac Jang, podsećajući da je Seljimi poslanik u Skupštini Kosova.

Odbrana je naglasila i da je Seljimi do sada poštovao sve zahteve suda i tužilaštva i da "nema konkretnih najava da tako neće nastaviti da radi".

Advokat Jang podvukao je i da je Seljimi "sarađivao" sa tužilaštvom pre nego što je uhapšen. Precizirao je da je Seljimi, bez advokata, odgovorio na sva pitanja tužilaca 12, 13. i 14, novembra 2019., kao i 18. i 19. februara ove godine u Hagu.

Saradnju je nastavio i pošto je protiv njega potvrđena optužnica tako što je dobrovoljno došao na hapšenje. Odbrana je odbacila i tvrdnju optužbe da Seljimi ima više motiva za bekstvo pošto je saznao za optužbe za koje mu može biti izrečena i kazna doživotnog zatvora.

Po braniocima, Seljimi je i ranije bio svestan koja bi mu krivična dela mogla biti stavljena na teret i koje su potencijalne kazne, ali ništa nije učinio da ih izbegne.

Seljimi i ostali optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.Ostale vesti

Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021
Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića
Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.
  • 17.01.2021
Na suđenju Tačiju 71 svedok dobio zaštitu
Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu dodelio je zaštitne mere za 71 svedoka tužilaštva koji će svedočiti u procesu protiv Hašima Tačija i drugih vođa Oslobodilačke vojske Kosova optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
  • 15.01.2021
Tužilaštvo u Hagu traži produžetak pritvora za Mustafu

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu 1999. godine.

  • 14.01.2021
Haradinaj odbio da se pojavi pred sudijom i izjasni o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća u Hagu, na kojoj je trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

  • 08.01.2021