Vesti
Ratni zločini

SDP osuđuje skrnavljenje spomen ploče u Starom Gracku

Građanska inicijativa SDP, čiji je lider Oliver Ivanović najoštrije osuđuje skrnavljenje spomen ploče stradalim srpskim žeteocima u selu Staro Gracko uz podsećanje da je " zločin nad nastradalim žeteocima, jedan od najstrašnijih, koji se dogodio na Kosovu i Metohiji, kao i da niko nije odgovarao za počinjeno nedelo".
SDP osuđuje skrnavljenje spomen ploče u Starom Gracku
Oliver Ivanovic (Foto arhiva Kim)

Kako se navodi u saopštenju, vlast u Prištini, a posebno kosovska policija, ne čine ništa da se makar spomen ploča nastradalima zaštiti.

"Pitamo, sve predstavnike kosovskih vlasti, kada ćete uhvatiti one koji su oskrnavili spomen ploču? Kada ćete uhvatiti one koji su zverski ubili žeteoce? Kada će se otkriti ubice dece u Goraždevcu",navodi se u saopštenju GI SDP - Oliver Ivanović.

U GI SDP Oliver Ivanović napominju da su počinjeni mnogi zločini za koje niko nije odgovarao i koji su godinama nerazrešeni, te izražavaju duboko razočarenje jer “kosovske vlasti ne uspevaju ili ne žele, da spreče rušenje spomen ploča i nadgrobnih spomenika” I ističu da su “osim praznih obećanja, potrebne konkretne mere”.

“Neophodno je uhvatiti i osuditi sve počinioce, jer se bojimo da se stvara atmosfera u kojem se može dogoditi neki novi pogrom, kao onaj u martu 2004. Takođe, pozivamo predstavnike međunarodnih organizacija da izvrše pritisak na kosovsku policiju i ostale institucije, da se preostalim Srbima omogući normalan život. Kao i da se naše svetinje i groblja sačuvaju od vandala”, navedeno je u saopštenju.

Nepoznate osobe su u noći između čcetvrtka i petka oskrnavile su i polomile spomen ploču stradalim Srbima u selu Staro Gracko, kod Lipljana.

Pored polomljene spomen-ploče stradalim Srbima na školi je ispisan grafit "Hakmarrja" (Osveta).Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020