Vesti
Ratni zločini

SDP osuđuje skrnavljenje spomen ploče u Starom Gracku

Građanska inicijativa SDP, čiji je lider Oliver Ivanović najoštrije osuđuje skrnavljenje spomen ploče stradalim srpskim žeteocima u selu Staro Gracko uz podsećanje da je " zločin nad nastradalim žeteocima, jedan od najstrašnijih, koji se dogodio na Kosovu i Metohiji, kao i da niko nije odgovarao za počinjeno nedelo".
SDP osuđuje skrnavljenje spomen ploče u Starom Gracku
Oliver Ivanovic (Foto arhiva Kim)

Kako se navodi u saopštenju, vlast u Prištini, a posebno kosovska policija, ne čine ništa da se makar spomen ploča nastradalima zaštiti.

"Pitamo, sve predstavnike kosovskih vlasti, kada ćete uhvatiti one koji su oskrnavili spomen ploču? Kada ćete uhvatiti one koji su zverski ubili žeteoce? Kada će se otkriti ubice dece u Goraždevcu",navodi se u saopštenju GI SDP - Oliver Ivanović.

U GI SDP Oliver Ivanović napominju da su počinjeni mnogi zločini za koje niko nije odgovarao i koji su godinama nerazrešeni, te izražavaju duboko razočarenje jer “kosovske vlasti ne uspevaju ili ne žele, da spreče rušenje spomen ploča i nadgrobnih spomenika” I ističu da su “osim praznih obećanja, potrebne konkretne mere”.

“Neophodno je uhvatiti i osuditi sve počinioce, jer se bojimo da se stvara atmosfera u kojem se može dogoditi neki novi pogrom, kao onaj u martu 2004. Takođe, pozivamo predstavnike međunarodnih organizacija da izvrše pritisak na kosovsku policiju i ostale institucije, da se preostalim Srbima omogući normalan život. Kao i da se naše svetinje i groblja sačuvaju od vandala”, navedeno je u saopštenju.

Nepoznate osobe su u noći između čcetvrtka i petka oskrnavile su i polomile spomen ploču stradalim Srbima u selu Staro Gracko, kod Lipljana.

Pored polomljene spomen-ploče stradalim Srbima na školi je ispisan grafit "Hakmarrja" (Osveta).Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021