Vesti
Ratni zločini

SDP osuđuje skrnavljenje spomen ploče u Starom Gracku

Građanska inicijativa SDP, čiji je lider Oliver Ivanović najoštrije osuđuje skrnavljenje spomen ploče stradalim srpskim žeteocima u selu Staro Gracko uz podsećanje da je " zločin nad nastradalim žeteocima, jedan od najstrašnijih, koji se dogodio na Kosovu i Metohiji, kao i da niko nije odgovarao za počinjeno nedelo".
SDP osuđuje skrnavljenje spomen ploče u Starom Gracku
Oliver Ivanovic (Foto arhiva Kim)

Kako se navodi u saopštenju, vlast u Prištini, a posebno kosovska policija, ne čine ništa da se makar spomen ploča nastradalima zaštiti.

"Pitamo, sve predstavnike kosovskih vlasti, kada ćete uhvatiti one koji su oskrnavili spomen ploču? Kada ćete uhvatiti one koji su zverski ubili žeteoce? Kada će se otkriti ubice dece u Goraždevcu",navodi se u saopštenju GI SDP - Oliver Ivanović.

U GI SDP Oliver Ivanović napominju da su počinjeni mnogi zločini za koje niko nije odgovarao i koji su godinama nerazrešeni, te izražavaju duboko razočarenje jer “kosovske vlasti ne uspevaju ili ne žele, da spreče rušenje spomen ploča i nadgrobnih spomenika” I ističu da su “osim praznih obećanja, potrebne konkretne mere”.

“Neophodno je uhvatiti i osuditi sve počinioce, jer se bojimo da se stvara atmosfera u kojem se može dogoditi neki novi pogrom, kao onaj u martu 2004. Takođe, pozivamo predstavnike međunarodnih organizacija da izvrše pritisak na kosovsku policiju i ostale institucije, da se preostalim Srbima omogući normalan život. Kao i da se naše svetinje i groblja sačuvaju od vandala”, navedeno je u saopštenju.

Nepoznate osobe su u noći između čcetvrtka i petka oskrnavile su i polomile spomen ploču stradalim Srbima u selu Staro Gracko, kod Lipljana.

Pored polomljene spomen-ploče stradalim Srbima na školi je ispisan grafit "Hakmarrja" (Osveta).Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021