Vesti
Ratni zločini

SDP: Očekujemo dokazivanje nevinosti Olivera Ivanovića

Građanska inicijativa SDP saopštila je da očekuje da se na zakazanim ročištima Apelacionog suda krajem ovog i početkom narednog meseca, dokaže Ivanovićeva nevinost.
SDP: Očekujemo dokazivanje nevinosti Olivera Ivanovića
Oliver Ivanović (Foto srbijadanas.com)

Članovi SDP su uvereni da se protiv Olivera Ivanovića vodi polički postupak.

Ivanovićeve partijske kolege gaje nadu da će preovladati razum i dokazi koji idu u prilog apsolutnoj nevinosti Ivanovića u slučaju za koji je prvostepeno osuđen na devet godina zatvora.

Iz SDP-a podsećaju da su i svedoci tužilaštva govorili u njegovu korist, a da je na Apelacionom sudu da donese pravednu i pravičnu presudu.

"Bez namere da utičemo na sudski postupak, želimo oslobađajuću presudu koja bi značila da se na Kosovu i Metohiju poštuje pravo i da se neko ne osuđuje samo zato što je pripadnik određene nacije. Mi, njegovi patrijske kolege, ostajemo ujedinjeni i spremni za povratak našeg lidera iz zatvora u kome se neopravdano nalazi duže od dve i po godine", ističe se u saopštenju SDP.

Oliver Ivanović je prvostepenom presudom osuđen na devet godina zatvora i proglašen krivim za ratne zločine protiv Albanaca 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.

O krivici Ivanovića na suđenju je govorio jedino svedok Isa Mustafa. Ostali svedoci tužilaštva nisu potvrdili njegove navode.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020