Vesti
Ratni zločini

SDP: Očekujemo dokazivanje nevinosti Olivera Ivanovića

Građanska inicijativa SDP saopštila je da očekuje da se na zakazanim ročištima Apelacionog suda krajem ovog i početkom narednog meseca, dokaže Ivanovićeva nevinost.
SDP: Očekujemo dokazivanje nevinosti Olivera Ivanovića
Oliver Ivanović (Foto srbijadanas.com)

Članovi SDP su uvereni da se protiv Olivera Ivanovića vodi polički postupak.

Ivanovićeve partijske kolege gaje nadu da će preovladati razum i dokazi koji idu u prilog apsolutnoj nevinosti Ivanovića u slučaju za koji je prvostepeno osuđen na devet godina zatvora.

Iz SDP-a podsećaju da su i svedoci tužilaštva govorili u njegovu korist, a da je na Apelacionom sudu da donese pravednu i pravičnu presudu.

"Bez namere da utičemo na sudski postupak, želimo oslobađajuću presudu koja bi značila da se na Kosovu i Metohiju poštuje pravo i da se neko ne osuđuje samo zato što je pripadnik određene nacije. Mi, njegovi patrijske kolege, ostajemo ujedinjeni i spremni za povratak našeg lidera iz zatvora u kome se neopravdano nalazi duže od dve i po godine", ističe se u saopštenju SDP.

Oliver Ivanović je prvostepenom presudom osuđen na devet godina zatvora i proglašen krivim za ratne zločine protiv Albanaca 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.

O krivici Ivanovića na suđenju je govorio jedino svedok Isa Mustafa. Ostali svedoci tužilaštva nisu potvrdili njegove navode.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021