Vesti
Ratni zločini

Saslušanjem sedmog svedoka nastavljeno suđenje Mustafi

Zaštićena svedokinja optužbe opisala je danas na suđenju Saljihu Mustafi, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, ekshumaciju jedne žrtve u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u kojem je, po optužnici, s proleća 1999. bio pritvor OVK pod Mustafinom komandom.

Saslušanjem sedmog svedoka nastavljeno suđenje Mustafi
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto www.scp-ks.org)

Mustafa (49), koji je po tužiocima zapovedao OVK u celom područuju Laba, optužen je u četiri tačke za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo Albanaca, koje je OVK smatrala „kolaborantima“, „špijunima“ ili pristalicama Ibrahima Rugove, u improvizovanom pritvoru u Zlašu, tokom aprila 1999.

Jedan od šestorice pritvorenih Albanaca, po optužnici je preminuo od posledica prebijanja i rana od hitaca iz vatrenog oružja, a ostali su bili pušteni.

Svedokinja pod pseudonimom (4676) izjavila je u sudnici, na albanskom jeziku, da je prisustvovala iskopavanju jednog leša u Zlašu, ne precizirajući, na javnom delu zasedanja, kada je to bilo.

„Otac žrtve došao je kod mene i otišli smo, zajedno sa drugim članovima porodice, traktorom u Zlaš da iskopamo telo“, kazala je svedokinja.

Kada su stigli, kako je ispričala, otac žrtve je rekao: „Ovo je mesto gde je zakopano njegovo telo i moramo da ga iskopamo“.

Tužiteljka Silvija Daskoli, svedokinji je, potom, prikazala šest fotografija načinjenih u to vreme na licu mesta.

Potvrđujući autentičnost fotografija, svedokinja je rekla da se na njima vidi da je telo bilo zakopano u plitkom grobu, umotano u plavo ćebe.

Kada su telo izvadili iz groba, učesnici u ekshumaciji su, po rečima svedokinje, na torzu primetili „neobičnu rupu“.

„Telo je već bilo počelo da se raspada i teško je bilo zaključiti od čega je bila ta rupa“, kazala je svedokinja, iz čijeg iskaza proizlazi da ima medicinsko ili sudsko-medicinsko znanje.

Leš nije bio podvrgnut obdukciji, niti je rupa na njemu „patološki analizirana“, naznačila je svedokinja.

Ona je posvedočila i da je u istom grobu, ispod prvog tela, bio pronađen još jedan leš.

„Pošto je završena ekshumacija žrtve, vratili smo zemlju i zatrpali rupu. Drugi leš ostavljen je u grobu. Članovi porodice prve žrtve insistirali su da ostavimo taj leš, pošto nisu znali ko je ta osoba“, izjavila je svedokinja (4676).

U nastavku procesa, svedokinju unakrsno ispituje branilac optuženog Mustafe.

Mustafu su 24. septembra prošle godine u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, Mustafa je izjavio je da nije kriv.Ostale vesti

Smanjena zatvorska kazna Gucatiju i Haradinaju za tri meseca
Apelaciono veće Specijalizovanih veća Kosova smanjio je zatvorsku kaznu funkcionerima Udruženja ratnih veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju za tri meseca i ona sada iznosi - četiri godine i tri meseca zatvora.
  • 02.02.2023
Suđenje Pjetru Šalji počinje 21. februara

Početak suđenja jednom od komandanata OVK Pjetru Šalji zvanom Ujka, zakazan je za 21. februar u Hagu, povodom optužbi za zločine nad zatvorenicima u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji. Tužilaštvo, odbrana i advokati žrtava će izneti svoje uvodne reči 21. i 22. februara sa početkom u 9.30 sati, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.

  • 27.01.2023
Suđenje u slučaju ’’Tači i ostali’’ počinje tokom marta

Suđenje u slučaju bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hašima Tačija, Kadrija Vesljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija trebalo bi da počne tokom marta, zaključeno je danas na konferenciji za pripremu ispred Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

  • 18.01.2023
Izricanje pravosnažne presude Haradinaju i Gucatiju 2. februara
Apelacioni sud Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu zakazao je za 2. februar izricanje drugostepene presude bivšem predsedniku i potpredsedniku Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju zbog ometanja rada tužilaštva i zastrašivanja svedoka u drugim postupcima pred tim sudom.
  • 17.01.2023
Kurti u Račku: Oni koji negiraju genocid, sanjaju o njegovom ponavljanju
U Račku je danas obeležena 24. godišnjica od ubistva 45 Albanaca, meštana ovog sela, a obeležavanju su prisustvovali predstavnici kosovskih institucija kao i Vilijam Voker, tadašnji šef Verifikacione misije Oebsa. Za Srbiju je ovo bila akcija protiv pripadnika OVK, dok je za Albance ubistvo u Račku masakar.
  • 15.01.2023
Sud za zločine OVK do sada odobrio učešće 53 žrtve na sudjenju Tačiju i saoptuženima

Sud za zločine boraca Oslobodilačke vojske Kosova u Hagu do sada je odobrio učešće 53 žrtve na predstojećem sudjenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine.

  • 05.01.2023