Vesti
Ratni zločini

Saslušanjem sedmog svedoka nastavljeno suđenje Mustafi

Zaštićena svedokinja optužbe opisala je danas na suđenju Saljihu Mustafi, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, ekshumaciju jedne žrtve u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u kojem je, po optužnici, s proleća 1999. bio pritvor OVK pod Mustafinom komandom.

Saslušanjem sedmog svedoka nastavljeno suđenje Mustafi
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto www.scp-ks.org)

Mustafa (49), koji je po tužiocima zapovedao OVK u celom područuju Laba, optužen je u četiri tačke za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo Albanaca, koje je OVK smatrala „kolaborantima“, „špijunima“ ili pristalicama Ibrahima Rugove, u improvizovanom pritvoru u Zlašu, tokom aprila 1999.

Jedan od šestorice pritvorenih Albanaca, po optužnici je preminuo od posledica prebijanja i rana od hitaca iz vatrenog oružja, a ostali su bili pušteni.

Svedokinja pod pseudonimom (4676) izjavila je u sudnici, na albanskom jeziku, da je prisustvovala iskopavanju jednog leša u Zlašu, ne precizirajući, na javnom delu zasedanja, kada je to bilo.

„Otac žrtve došao je kod mene i otišli smo, zajedno sa drugim članovima porodice, traktorom u Zlaš da iskopamo telo“, kazala je svedokinja.

Kada su stigli, kako je ispričala, otac žrtve je rekao: „Ovo je mesto gde je zakopano njegovo telo i moramo da ga iskopamo“.

Tužiteljka Silvija Daskoli, svedokinji je, potom, prikazala šest fotografija načinjenih u to vreme na licu mesta.

Potvrđujući autentičnost fotografija, svedokinja je rekla da se na njima vidi da je telo bilo zakopano u plitkom grobu, umotano u plavo ćebe.

Kada su telo izvadili iz groba, učesnici u ekshumaciji su, po rečima svedokinje, na torzu primetili „neobičnu rupu“.

„Telo je već bilo počelo da se raspada i teško je bilo zaključiti od čega je bila ta rupa“, kazala je svedokinja, iz čijeg iskaza proizlazi da ima medicinsko ili sudsko-medicinsko znanje.

Leš nije bio podvrgnut obdukciji, niti je rupa na njemu „patološki analizirana“, naznačila je svedokinja.

Ona je posvedočila i da je u istom grobu, ispod prvog tela, bio pronađen još jedan leš.

„Pošto je završena ekshumacija žrtve, vratili smo zemlju i zatrpali rupu. Drugi leš ostavljen je u grobu. Članovi porodice prve žrtve insistirali su da ostavimo taj leš, pošto nisu znali ko je ta osoba“, izjavila je svedokinja (4676).

U nastavku procesa, svedokinju unakrsno ispituje branilac optuženog Mustafe.

Mustafu su 24. septembra prošle godine u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, Mustafa je izjavio je da nije kriv.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022