Vesti
Ratni zločini

Saslušanjem sedmog svedoka nastavljeno suđenje Mustafi

Zaštićena svedokinja optužbe opisala je danas na suđenju Saljihu Mustafi, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, ekshumaciju jedne žrtve u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u kojem je, po optužnici, s proleća 1999. bio pritvor OVK pod Mustafinom komandom.

Saslušanjem sedmog svedoka nastavljeno suđenje Mustafi
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto www.scp-ks.org)

Mustafa (49), koji je po tužiocima zapovedao OVK u celom područuju Laba, optužen je u četiri tačke za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo Albanaca, koje je OVK smatrala „kolaborantima“, „špijunima“ ili pristalicama Ibrahima Rugove, u improvizovanom pritvoru u Zlašu, tokom aprila 1999.

Jedan od šestorice pritvorenih Albanaca, po optužnici je preminuo od posledica prebijanja i rana od hitaca iz vatrenog oružja, a ostali su bili pušteni.

Svedokinja pod pseudonimom (4676) izjavila je u sudnici, na albanskom jeziku, da je prisustvovala iskopavanju jednog leša u Zlašu, ne precizirajući, na javnom delu zasedanja, kada je to bilo.

„Otac žrtve došao je kod mene i otišli smo, zajedno sa drugim članovima porodice, traktorom u Zlaš da iskopamo telo“, kazala je svedokinja.

Kada su stigli, kako je ispričala, otac žrtve je rekao: „Ovo je mesto gde je zakopano njegovo telo i moramo da ga iskopamo“.

Tužiteljka Silvija Daskoli, svedokinji je, potom, prikazala šest fotografija načinjenih u to vreme na licu mesta.

Potvrđujući autentičnost fotografija, svedokinja je rekla da se na njima vidi da je telo bilo zakopano u plitkom grobu, umotano u plavo ćebe.

Kada su telo izvadili iz groba, učesnici u ekshumaciji su, po rečima svedokinje, na torzu primetili „neobičnu rupu“.

„Telo je već bilo počelo da se raspada i teško je bilo zaključiti od čega je bila ta rupa“, kazala je svedokinja, iz čijeg iskaza proizlazi da ima medicinsko ili sudsko-medicinsko znanje.

Leš nije bio podvrgnut obdukciji, niti je rupa na njemu „patološki analizirana“, naznačila je svedokinja.

Ona je posvedočila i da je u istom grobu, ispod prvog tela, bio pronađen još jedan leš.

„Pošto je završena ekshumacija žrtve, vratili smo zemlju i zatrpali rupu. Drugi leš ostavljen je u grobu. Članovi porodice prve žrtve insistirali su da ostavimo taj leš, pošto nisu znali ko je ta osoba“, izjavila je svedokinja (4676).

U nastavku procesa, svedokinju unakrsno ispituje branilac optuženog Mustafe.

Mustafu su 24. septembra prošle godine u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, Mustafa je izjavio je da nije kriv.Ostale vesti

Gucati: OVK nije počinila nijedan zločin, svedoci lažu za račun Srbije
Tužioci suda za zločine boraca OVK u Hagu su prikazali dokaze da je optuženi Hisni Gucati svedoke tog suda javno nazivao "neprijateljima", "izdajnicima", "kolaborantima" i "lažovima", a Gucati to nije negirao, ali je nastojao da relativizuje.
  • 08.12.2021
Nastavlja se suđenje Gucatiju i Haradinaju
U Hagu se danas nastavlja suđenje bivšim čelnicima Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju. Tokom jučerašnjeg ročišta, reč je imala Gucatijeva odbrana, dok je sam Gucati još jednom kazao da nije kriv, ali i da se protivi sudu u Hagu, optuživši ga ujedno da sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
  • 07.12.2021
Gucati: Sud u Hagu sarađuje sa srpskim ratnim zločincima
Vođa veterana OVK Hisni Gucati, optužen za ometanje pravosuđa i zastrašivanje svedoka, izjavio je pred sudom za zločine OVK u Hagu da se protivi tom sudu zato što sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
  • 06.12.2021
Deveta statusna konferencija u slučaju Tačija  zakazana za 15. decembra

Deveta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta Hašima Tačija i još trojice šefova OVK, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu, zakazana je za 15. decembar.

  • 06.12.2021
Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021