Vesti
Ratni zločini

Saslušani svedoci u slučaju Krstića i Šabanija

Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini održan je nastavak suđenja Zlatanu Krstiću i Destanu Šabanaju, optuženim da su izvršili krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Danas su saslušani svedoci, prvostepena presuda očekuje se krajem februara, kazao je za RTV Kim advokata Dejan A. Vasić.
Saslušani svedoci u slučaju Krstića i Šabanija
Dejan A. Vasić (Foto Kim)

"Na današnjem pretresu obavljene su radnje saslušanja svedoka. Ostalo je da sud odluči oko saslušanja još dva svedoka. Prvi svedok iz zdravstvenih razloga nije mogao da prisustvuje danas, dok drugi nije na Kosovu. Mislim da to neće biti prepreka da se suđenje nastavi čitanjem materijalnih dokaza i saslušanjem strane optuženih", kazao je advokat Dejan A. Vasić.

Vasić napominje da će naredno ročište biti zakazano za kraj februara ili početak marta, kao i da se nada da će tada moći da iznese završnu reč, i da će sudija doneti prvostepenu presudu.

Optuženi se terete da su tokom rata 1999. godine kao pripadnici srpske policije učestvovali u ubistvima četvorice članova porodice Nuhaj iz Nerodimlja, kao i nehumanom postupanju prema leševima ubijenih.Ostale vesti

Bivši komandant OVK Pjeter Šalja izjasnio se da nije kriv
Pjeter Šalja, bivši komandant OVK, poznatiji kao „komandant Vuk“, a koji je optužen za ratne zločine protiv civila na Kosovu, izjasnio se da nije kriv za zločine za koje ga tužilastvo tereti, prenosi N1
  • 19.04.2021
Tačijev branilac: Za status žrtve OVK sudu se prijavilo 17 osoba

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper rekao je da Tužilaštvo još uvek odbrani nije dalo na uvid imena 17 osoba koje su se naknadno prijavile za status žrtava OVK, prenosi Reporteri.

  • 18.04.2021
Poziv žrtvama da učestvuju u postupku protiv Šalje
Lica koja smatraju da su pretrpela direktnu štetu usled krivičnih dela iz potvrđene optužnice Specijalizovanog veća Kosova protiv bivšeg komandanta OVK Pjetra Šalje mogu da se prijave da učestvuju u postupku, saopštili su veća. 
  • 16.04.2021
Još jedan bivši pripadnik OVK prebačen u Hag

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Pjetr Šalja koji je prošlog meseca uhapšen u Belgiji, danas je izručen Hagu i prebačen u pritvor, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

  • 15.04.2021
Odbijen zahtev odbrane Veseljija
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu odbio je zahtev odbrane jednog od šefova OVK Kadrija Veseljija da tužilaštvu nametne rok do 1. juna za podnošenje pretpretresnog podneska, prenosi Tanjug.
  • 15.04.2021
Porodica Zorana Đokića iz Peći traži pravično suđenje
Porodica Zorana Đokića (50) iz Peći, koji je pre dva meseca u Prištini prvostepenom presudom osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin, uputila je apel institucijama i organizacijama koje zastupaju i štite ljudska prava, da pomognu kako Zoran ne bi bio i pravosnažno osuđen za dela koja nije počinio.
  • 14.04.2021