Vesti
Ratni zločini

Saslušan drugi svedok u slučaju Gucatija i Haradinaja

Novinar iz Prištine Haljilj Beriša posvedočio je juče, pred sudom za zločine OVK u Hagu, da je poverljive dokumente tog suda, u septembru prošle godine, dobio od čelnika Udruženja boraca OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.
Saslušan drugi svedok u slučaju Gucatija i Haradinaja
Ilustracija (Foto Pixabay)

Beriša je drugi svedok tužilaštva na suđenju Gucatiju i Haradinaju, optuženim za ometanje pravosuđa i zastrašivanje svedoka.

Optužnica Gucatija predsednika Udruženja boraca OVK i Haradinaja potpredsednika tog udruženja, u šest tačaka tereti za krivična dela protiv pravosuđa, ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Krivična dela Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Svedok Beriša (27), koji je tada bio novinar prištinskog portala Gazeta in fokus, izjavio je da je 7. septembra 2020. godine bio na konferenciji za štampu na kojoj su optuženi novinarima ponudili dokumente suda u Hagu.

"Haradinaj i Gucati pričali su o nekim dokumentima koje je nepoznata osoba donela u njihove prostorije. Rekli su da je to bilo neočekivano, ali su te dokumente, za koje su kazali da su iz Specijalizovanih veća Kosova prezentovali na konferenciji za štampu", posvedočio je Beriša.

On je precizirao da su tokom susreta sa novinarima, Gucati i Haradinaj pokazivali papire koji "navodno dokazuju saradnju tužilaštva u Hagu sa Srbijom".

"Kad se konferencija završila, novinari su snimali dokumente. Bilo ih je mnogo i nismo znali šta su, pa sam ja zatražio kopije od Gucatija i Haradinaja. Haradinaj mi je rekao da mogu da uzmem dokumente. Uzeo sam oko 1.000 stranica", rekao je Beriša, dodajući da je na stolu ostalo još dokumenata.

Svedok je naznačio i da mu je Haradinaj kazao da dokumente koje je uzeo podeli s drugim novinarima, ako mu zatraže.

Na pitanje tužioca Metjua Holinga da li je, kada se vratio u redakciju, utvrdio da su dokumenti poverljivi, Beriša je odgovorio: "Nije mi bilo lako da utvrdim da li su bili poverljivi ili ne, ali je na nekim stranicama bila oznaka da su poverljivi".

Po svedoku, redakcija Gazete in fokus bila je "sumnjičava u vezi sa autentičnošću i poverljivošću dokumenata" i zbog toga je poslala dve imejl poruke tužilaštvu u Hagu.

Posle prepiske, službenici haškog tužilaštva došli su u redakciju u Prištini i preuzeli dokumente.

Beriša je potvrdio da je prethodno napisao nekoliko tekstova o dokumentima i objavio fotografije tih spisa.

U jednom od tih tekstova koje je tužilac Holing prikazao u sudnici, Beriša je opisao dokument kojim tužilaštvo u Hagu traži saradnju srpskih vlasti.

Na pitanje zastupnika optužbe da li je njegova redakcija te ili slične dokumente mogla dobiti iz bilo kog drugog izvora osim Udruženja boraca OVK, Beriša je odgovorio negativno.

Tužilac Holing naglasio je, uoči početka svedočenja, da nema nameru da protiv Beriše podiže optužnicu, ali je za vreme svedočenja u sudnici bio prisutan svedokov pravni zastupnik Arijanit Koci.

Beriša će iskaz, koji ne daje dobrovoljno, već po obavezujućem nalogu suda, nastaviti sutra.

Krajem septembra 2020, Gucatija i Haradinaja su na Kosovu uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi, a to su ponovili i na početku suđenja.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022