Vesti
Ratni zločini

Saslušan drugi svedok u slučaju Gucatija i Haradinaja

Novinar iz Prištine Haljilj Beriša posvedočio je juče, pred sudom za zločine OVK u Hagu, da je poverljive dokumente tog suda, u septembru prošle godine, dobio od čelnika Udruženja boraca OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.
Saslušan drugi svedok u slučaju Gucatija i Haradinaja
Ilustracija (Foto Pixabay)

Beriša je drugi svedok tužilaštva na suđenju Gucatiju i Haradinaju, optuženim za ometanje pravosuđa i zastrašivanje svedoka.

Optužnica Gucatija predsednika Udruženja boraca OVK i Haradinaja potpredsednika tog udruženja, u šest tačaka tereti za krivična dela protiv pravosuđa, ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Krivična dela Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Svedok Beriša (27), koji je tada bio novinar prištinskog portala Gazeta in fokus, izjavio je da je 7. septembra 2020. godine bio na konferenciji za štampu na kojoj su optuženi novinarima ponudili dokumente suda u Hagu.

"Haradinaj i Gucati pričali su o nekim dokumentima koje je nepoznata osoba donela u njihove prostorije. Rekli su da je to bilo neočekivano, ali su te dokumente, za koje su kazali da su iz Specijalizovanih veća Kosova prezentovali na konferenciji za štampu", posvedočio je Beriša.

On je precizirao da su tokom susreta sa novinarima, Gucati i Haradinaj pokazivali papire koji "navodno dokazuju saradnju tužilaštva u Hagu sa Srbijom".

"Kad se konferencija završila, novinari su snimali dokumente. Bilo ih je mnogo i nismo znali šta su, pa sam ja zatražio kopije od Gucatija i Haradinaja. Haradinaj mi je rekao da mogu da uzmem dokumente. Uzeo sam oko 1.000 stranica", rekao je Beriša, dodajući da je na stolu ostalo još dokumenata.

Svedok je naznačio i da mu je Haradinaj kazao da dokumente koje je uzeo podeli s drugim novinarima, ako mu zatraže.

Na pitanje tužioca Metjua Holinga da li je, kada se vratio u redakciju, utvrdio da su dokumenti poverljivi, Beriša je odgovorio: "Nije mi bilo lako da utvrdim da li su bili poverljivi ili ne, ali je na nekim stranicama bila oznaka da su poverljivi".

Po svedoku, redakcija Gazete in fokus bila je "sumnjičava u vezi sa autentičnošću i poverljivošću dokumenata" i zbog toga je poslala dve imejl poruke tužilaštvu u Hagu.

Posle prepiske, službenici haškog tužilaštva došli su u redakciju u Prištini i preuzeli dokumente.

Beriša je potvrdio da je prethodno napisao nekoliko tekstova o dokumentima i objavio fotografije tih spisa.

U jednom od tih tekstova koje je tužilac Holing prikazao u sudnici, Beriša je opisao dokument kojim tužilaštvo u Hagu traži saradnju srpskih vlasti.

Na pitanje zastupnika optužbe da li je njegova redakcija te ili slične dokumente mogla dobiti iz bilo kog drugog izvora osim Udruženja boraca OVK, Beriša je odgovorio negativno.

Tužilac Holing naglasio je, uoči početka svedočenja, da nema nameru da protiv Beriše podiže optužnicu, ali je za vreme svedočenja u sudnici bio prisutan svedokov pravni zastupnik Arijanit Koci.

Beriša će iskaz, koji ne daje dobrovoljno, već po obavezujućem nalogu suda, nastaviti sutra.

Krajem septembra 2020, Gucatija i Haradinaja su na Kosovu uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi, a to su ponovili i na početku suđenja.Ostale vesti

Gucati: OVK nije počinila nijedan zločin, svedoci lažu za račun Srbije
Tužioci suda za zločine boraca OVK u Hagu su prikazali dokaze da je optuženi Hisni Gucati svedoke tog suda javno nazivao "neprijateljima", "izdajnicima", "kolaborantima" i "lažovima", a Gucati to nije negirao, ali je nastojao da relativizuje.
  • 08.12.2021
Nastavlja se suđenje Gucatiju i Haradinaju
U Hagu se danas nastavlja suđenje bivšim čelnicima Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju. Tokom jučerašnjeg ročišta, reč je imala Gucatijeva odbrana, dok je sam Gucati još jednom kazao da nije kriv, ali i da se protivi sudu u Hagu, optuživši ga ujedno da sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
  • 07.12.2021
Gucati: Sud u Hagu sarađuje sa srpskim ratnim zločincima
Vođa veterana OVK Hisni Gucati, optužen za ometanje pravosuđa i zastrašivanje svedoka, izjavio je pred sudom za zločine OVK u Hagu da se protivi tom sudu zato što sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
  • 06.12.2021
Deveta statusna konferencija u slučaju Tačija  zakazana za 15. decembra

Deveta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta Hašima Tačija i još trojice šefova OVK, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu, zakazana je za 15. decembar.

  • 06.12.2021
Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021