Vesti
Ratni zločini

Saslušan deseti svedok u slučaju Saljiha Mustafe

Na današnjem suđenju Saljihu Mustafi, optuženom za ratne zločine, pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, svedočio je zaštićeni svedok pod pseudonimom (W04674).

Saslušan deseti svedok u slučaju Saljiha Mustafe
Saljih Mustafa (Foto printskrin Specijalizovano tužilaštvo Kosova)

Mustafa se u optužnici tereti u četiri tačke: proizvoljno lišavanje slobode nad najmanje šest lica, surovo postupanje nad najmanje šest lica, mučenje nad najmanje šest lica i ubistvo jednog lica.

Optužnicom se tereti kao starešina na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor, odnosno za zločine počinjene od 1. do 19. aprila 1999. godine.

U optužnici piše da je fizički izvršio krivična dela iz prve, druge i treće tačke optužnice, i to kao član udruženog zločinakog poduhvata, kao i da je kriv jer je bio svestan da će biti izvršeno ubistvo jednog lica.

Današnje suđenje je uglavnom bilo poluzatvoreno za javnost, ali od onoga što je moglo da se čuje, ovaj, inače deseti po redu svedok na suđenju Mustafi, govorio je o leševima koje je pronašao.

Naime, na pitanje Specijalizovanog tužilaštva o tome da li je poznavao te osobe, svedok je odgovorio da jednu nije, a drugu jeste.

"Videli smo lice te prve osobe, videli smo da nam je nepoznata. Nismo dalje dirali leš, samo smo ga ponovo pokopali, a kako smo nastavili da ga pokopavamo ugledali smo telo osobe koju smo znali. Čim smo utvrdili ko je to, zakopali smo ga i vatili se kući. Dva dana kasnije smo se dovezli traktorom, iskopali njegvo telo i preneli ga kući", ispričao je zaštićeni svedok (W04674).

Tužilaštvo ga je potom upitalo da li se seća nekih karakteristika na nepoznatom lešu, svedok je odgovorio da je u pitanju bio muškarac.

"Prednji zubi su mu bili pocrneli, bilo jasno da je puno pušio. Nismo ga iskopali dovoljno da bismo videli kako je bio obučen. Rekao bih da je bio srednjih godina. Nisam siguran, rekao bih da mu je koža bila tamnija. Imao je izduženo lice, koje je počelo da se raspada", izjavio je zaštićeni svedok.

Upitan šta je uradio kada je drugog puta došao do groba, svedok je irekao: “Iskopali smo telo, stavili ga na traktor i vratili ga kući”, ponovo ukazujući da su leš nepoznatog muškarca zakopali i ostavili tu.

Nakon pitanja tužilaštva, svedoku je pitanja postavljao i pravni zastupnik žrtava, a potom i odbrana, ali je i taj deo suđenja bio poluzatvoren za javnost.

Mustafa se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. negirao je krivicu po svim tačkama optužnice i najavio je da će se, pored ostalog, braniti alibijem.Ostale vesti

Produžen pritvor Saljihu Mustafi

Bivšem lideru OVK Sahilju Mustafi produžen je pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

  • 22.01.2022
Sud odbacio zaključak veštaka odbrane da su Haradinaj i Gucati uzbunjivači

Odbrana Nasima Haradinaja, optuženog za ometanje suda za zločine boraca OVK u Hagu i za zastrašivanje svedoka, dokazivala je preko veštaka En Majers da je Haradinaj "uzbunjivač" i da uživa zaštitu od krivičnog gonjenja. Tvrdnju iz pisanog izveštaja Majersove da su Haradinaj i saoptuženi Hisni Gucati "uzbunjivači", raspravno veće je, međutim, odbacilo, uz obrazloženje da o tome mogu zaključivati samo sudije, a ne veštak.

  • 21.01.2022
FHPK: Istrage se i dalje otvaraju na dan hapšenja osumnjičenih
Trenutno je ispred sudova na Kosovu u toku osam sudskih postupaka za ratne zločine. Optuženo je pet osoba, tri Srbina i dva Albanaca. Još dve osobe su uhapšene kao osumnjičene za ratne zločine, ali je protiv njih
postupak još uvek u fazi istrage. Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK) koji od završetka oružanog sukoba prati ova suđenja pred kosovskim sudovima, predstavio je opšte podatke o sudskim postupcima za ratne zločine u periodu jul - decembar 2021.
  • 18.01.2022
Haradinaj: Ne pozivati zločince kao svedoke, pogotovo Srbe
"Ukoliko se kriminalci koriste kao svedoci, a tu mislim na lica koja su na spisku Specijalizovanog tužilaštva, zločini neće biti otkriveni. Možda je to i cilj tužilaštva", izjavio je na današnjem suđenju Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK.
  • 12.01.2022
Haradinaj: Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom

"Činjenica je da Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom i to svi znaju na Kosovu", rekao je na današnjem suđenju Nasim Haradinaj, koji se, zajedno sa Hisnijem Gucatijem, tereti pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu za curenje poverljivih dokumenata i zastrašivanje svedoka.

  • 11.01.2022
Podignuta optužnica protiv bivše pripadnice ISIS-a sa Kosova
Specijalno kosovsko tužilaštvo podnelo je optužnicu protiv S. Š. zbog učešća u terorističkoj organizaciji. Ovo je šesta optužnica koja je u poslednjih mesec dana podignuta na Kosovu za krivična dela u vezi sa terorizmom.
  • 30.12.2021