Vesti
Ratni zločini

Saslušan deseti svedok u slučaju Saljiha Mustafe

Na današnjem suđenju Saljihu Mustafi, optuženom za ratne zločine, pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, svedočio je zaštićeni svedok pod pseudonimom (W04674).

Saslušan deseti svedok u slučaju Saljiha Mustafe
Saljih Mustafa (Foto printskrin Specijalizovano tužilaštvo Kosova)

Mustafa se u optužnici tereti u četiri tačke: proizvoljno lišavanje slobode nad najmanje šest lica, surovo postupanje nad najmanje šest lica, mučenje nad najmanje šest lica i ubistvo jednog lica.

Optužnicom se tereti kao starešina na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor, odnosno za zločine počinjene od 1. do 19. aprila 1999. godine.

U optužnici piše da je fizički izvršio krivična dela iz prve, druge i treće tačke optužnice, i to kao član udruženog zločinakog poduhvata, kao i da je kriv jer je bio svestan da će biti izvršeno ubistvo jednog lica.

Današnje suđenje je uglavnom bilo poluzatvoreno za javnost, ali od onoga što je moglo da se čuje, ovaj, inače deseti po redu svedok na suđenju Mustafi, govorio je o leševima koje je pronašao.

Naime, na pitanje Specijalizovanog tužilaštva o tome da li je poznavao te osobe, svedok je odgovorio da jednu nije, a drugu jeste.

"Videli smo lice te prve osobe, videli smo da nam je nepoznata. Nismo dalje dirali leš, samo smo ga ponovo pokopali, a kako smo nastavili da ga pokopavamo ugledali smo telo osobe koju smo znali. Čim smo utvrdili ko je to, zakopali smo ga i vatili se kući. Dva dana kasnije smo se dovezli traktorom, iskopali njegvo telo i preneli ga kući", ispričao je zaštićeni svedok (W04674).

Tužilaštvo ga je potom upitalo da li se seća nekih karakteristika na nepoznatom lešu, svedok je odgovorio da je u pitanju bio muškarac.

"Prednji zubi su mu bili pocrneli, bilo jasno da je puno pušio. Nismo ga iskopali dovoljno da bismo videli kako je bio obučen. Rekao bih da je bio srednjih godina. Nisam siguran, rekao bih da mu je koža bila tamnija. Imao je izduženo lice, koje je počelo da se raspada", izjavio je zaštićeni svedok.

Upitan šta je uradio kada je drugog puta došao do groba, svedok je irekao: “Iskopali smo telo, stavili ga na traktor i vratili ga kući”, ponovo ukazujući da su leš nepoznatog muškarca zakopali i ostavili tu.

Nakon pitanja tužilaštva, svedoku je pitanja postavljao i pravni zastupnik žrtava, a potom i odbrana, ali je i taj deo suđenja bio poluzatvoren za javnost.

Mustafa se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. negirao je krivicu po svim tačkama optužnice i najavio je da će se, pored ostalog, braniti alibijem.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022