Samoopredeljenje traži formiranje Instituta o istraživanju genocida

Opozicioni pokret Samoopredeljenje zatražio je da se zakonom formira Institut za kako se navodi, istraživanje genocida srpske države na Kosovu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Aktivisti Samoopredeljenja (Foto arhiva Kim)

Poslanik Samoopredeljenja i bivši ombudsman Kosova, Sami Kurteši kazao je da se ta stranka zalaže i za formiranje stalne parlamentarne komisije koja će se baviti ratnim zločinima i koja bi predstavljala vezu Vlade Kosova i instituta.

"Zalažemo se i za formiranje posebne komore pri Tužilaštvu za ratne zločine, sa dovoljnim brojem tužilaca", kazao je Kurteši i dodao da će Samopredeljenje tražiti i da se usvoje posebna zakonska rešenja za zaštitu identiteta i podataka o žrtvama.

On je naveo da u okviru Policije Kosova treba da postoji posebna jedinica koja će se baviti istragama ratnih zločina.

"Zakonom bi jasno bio definisan mandat ove institucije koja bi imala zagarantovani budžet i u kojoj bi bili zaposleni ’sposobni ljudi’. Predlažemo i posebne treninge za sudije koji će suditi u slučajevima ’genocida’ Srbije", kazao je poslanik Samoopredeljenja.

Pri Ministarstvu pravde Kosova je do pre dve godine postojao Institut za ratne zločine, koji je formirala Vlada Kosova.

Sadašnji ministar pravde Abeljard Tahiri je pre više od godinu dana pretvorio institut u Departman za ratne zločine.

Studenti traže da se crkva pretvori u Muzej genocida

Predsednik studentske organizacije Univerziteta u Prištini "Studentska demokracija", Medžit Ramusa je zatražio da se Muzej genocida koji treba da se formira locira u pravoslavnoj crkvi Hrista spasa koja se nalazi u kampusu Univerziteta u Prištini.

On je za KTV izjavio da je protiv ideje predsednika kosovskog parlamenta da Muzej bude smešten u okviru objekta bivše Crepo ciglane u Prištini.

Najavio je početak potpisivanja peticije za koju, kako je rekao, ima podršku i studentskog parlamenta.

Predstavnici studenata UP su i pre tri godine izašli sa ovim predlogom ali on nije naišao na podršku institucija Kosova i Prištine.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane