Vesti
Ratni zločini

Saljih Mustafa osuđen na 26 godina zatvora

Saljih Mustafa, bivši komandant gerilske jedinice BIA, jedinice unutar operativne zone Lab Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), osuđen je danas u Hagu na 26 godina zatvora za ratne zločine počinjene nad albanskim stanovništvom na Kosovu 1999. godine.

Saljih Mustafa osuđen na 26 godina zatvora
Saljih Mustafa (Foto Sem van der Wal / ANP / AFP)

Mustafa je danas proglašen krivim za tri krivična dela kao ratni zločin – mučenje, proizvoljno lišavanje slobode i protivpravno lišavanje života.

Po jednom krivičnom delu danas mu je izrečena kazna od 22 godine zatvora, po drugom 10 i trećem 25 godina zatvorske kazne.

Porota Specijalizovanih veća odlučila je da mu jedinstvena kazna zatvora bude 26 godina.

„Proglašavam vas krivim za mučenje kao ratni zločin, samovoljno pritvaranje kao ratni zločin i ubistvo kao ratni zločin. Kako ste proglašeni krivim za više krivičnih dela, sud je odredio kaznu od 10 godina zatvora za krivično delo proizvoljnog lišenja slobode, kaznu od 22 godine zatvora za mučenje, 25 godina zatvora za protivpravno lišavanje života. Sud vas jedinstvenom odlukom osuđuje na 26 godina zatvora”.

Izricanje presude u njegovom predmetu počelo je jutros oko 9 časova, a sednica je bila javna na sajtu Specijalizovanih veća i prenošena na albanskom, srpskom i engleskom jeziku.

Predmet protiv Saljiha Mustafe prvi je čiji je pretresni postupak započet pred ovim sudom u Hagu. Samim tim, ovo je i prva presuda za počinjen ratni zločin u ovim Specijalizovanim većima.

Specijalizovani tužilac tereti Saljiha Mustafu po osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti pretpostavljenog za zločine koje su počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih u selu Zlaš na području Goljaka na Kosovu.

Mustafa se, prema optužnici, tereti da je od približno 1. aprila 1999. godine, do pred kraj istog meseca, zajedno sa drugim pripadnicima OVK saslušavao i zlostavljao zatvorenike na imanju u Zlašu.

Saljih Mustafa, prema ranijoj optužnici, optužen je po četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Uhapšen je i prebačen u pritvor 24. septembra 2020. godine.

Prvo postupanje sudu održano je samo četiri dana kasnije, 28. septembra 2020, pred sudijom za prethodni postupak Nikolom Gijuom. Tokom ponovnog postupanja tačno mesec dana kasnije, Mustafa se po svim tačkama optužnice izjasnio da nije kriv.

Suđenje je počelo 15. septembra 2021. sa uvodnim izlaganjima specijalizovanog tužioca i zastupnika žrtava. Tužilaštvo je pozvalo 14 svedoka, a izvođenje dokaza okončano je 4. februara 2022.

Zastupnik žrtava svoje dokaze predočio je 21. marta ove godine, a izvođenje dokaznog postupka odbrane započelo je dan kasnije. Odbrana je 26. maja završila izvođenje svojih dokaza u predmetu.

Dokazni postupak u ovom predmetu okončan je 20. juna 2022. Strane u postupku su 21. odnosno 22. jula 2022. podnele svoje završne podneske.

Iznošenje završnih izlaganja održano je od 13. do 15. septembra 2022.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023