Vesti
Ratni zločini

Saljih Mustafa mora da isplati žrtvama 207.000 evra odštete

Specijalni kosovski sud u Hagu odredio je odštetu koju će svojim žrtvama morati da isplati oficir OVK Saljih Mustafa, nepravosnažno osuđen na 26 godina zatvora zbog zločina na Kosovu 1999.
Saljih Mustafa mora da isplati žrtvama 207.000 evra odštete
Saljih Mustafa (Foto Sem van der Wal /ANP/AFP)

Kako je saopšteno iz Specijalizovanih veća Kosova panel je zaključio da kompenzacija dosuđena svakoj žrtvi individualno predstavlja najadekvatniju vrstu i modalitet reparacija, i odredio različite sume u iznosima od 2.000 do 80.000 evra koje će biti isplaćene u slučaju osam žrtava-učesnika u postupku.  Ti iznosi određeni su u skladu sa zahtevom zastupnice žrtava, koji pretresni panel smatra opravdanim i srazmernim obimu i stepenu štete koju su žrtve pretrpele. Prema odluci suda, 207.000 evra biće podeljeno za osam oštećenih.

Žrtvi broj osam biće isplaćeno 30.000 evra, žrtvi broj devet - 80.000 evra, žrtvi broj 10 - 60.000 evra, a po 10.000 evra žrtvama broj pet, šest i 12, 5.000 evra, žrtvi broj 11 i 2.000 evra žrtvi broj 13, saopšteno je danas, preneo je Tanjug.

Panel je konstatovao da njegova nadležnost u ovom predmetu prestaje donošenjem ovog naloga o reparacijama. Panel je stoga pozvao predsednicu Specijalizovanih veća da odredi sudski organ koji će biti zadužen za praćenje i nadzor nad sprovođenjem i izvršenjem ovog naloga o reparacijama.

Takođe je napomenuo da iako je Mustafa isključivo odgovoran za isplatu naknade, on trenutno ne raspolaže sredstvima da u potpunosti izvrši taj nalog.

"Stoga je panel naglasio da drugi akteri treba da se uključe u izvršenje naloga o reparacijama, i da je to prvenstveno Kosovo. U tom pogledu, panel je naglasio da bi postojeći Program za naknadu štete žrtvama zločina mogao da posluži kao alternativa u izvršenju naloga o reparacijama iako su maksimalne sume koje se mogu dobiti iz programa niže od suma određenih nalogom o reparacijama", stoji u saopštenju.

"Kosovo da uvede nov sistem za reparacije žrtvama"

Panel je pozvao Kosovo da uvede nov sistem za reparacije žrtvama krivičnih dela iz nadležnosti Specijalizovanih veća kako bi se postigao jednak tretman za, s jedne strane, osumnjičene ili optužene pred Specijalizovanim većima, čija se odbrana finansira iz budžeta Kosova, i s druge strane, žrtve krivičnih dela iz nadležnosti Specijalizovanih veća za koje se ne izdvaja ništa.

Panel je isto tako zapazio da se odredbe kosovskih zakona o šteti i povredama pretrpljenim u kontekstu rata na Kosovu 1998-1999. tiču isključivo žrtava neprijateljskih snaga, čime se po mišljenju panela vrši diskriminacija između žrtava tog rata.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023