Vesti
Ratni zločini

Šalja traži kućni pritvor u Belgiji

Žalbeno veće Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu delimično je usvojio žalbu odbrane jednog od komandanata OVK Pjetra Šalje zvanog Ujka i naložilo sudiji da razmotri mogućnosti Belgije za nadzor Šaljinog kretanja i komunikacija, ukoliko bi mu pritvor u Hagu bio zamenjen kućnim pritvorom u Belgiji.
Šalja traži kućni pritvor u Belgiji
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto www.scp-ks.org)

Šalja je belgijski državljanin i iz te države izručen je Hagu u aprilu 2020. godine nakon što je uhapšen po potrenici Specijalizovanog tužilaštva Kosova, koje procesuira ratne zločine počinjene na teritoriji Kosova 1998/1999. godine.

U svojoj žalbi na rešenje o produženju pritvora koje je doneo sudija za prethodni postupak, Šalja je pored ostalog ustvrdio da je sudija pogrešio što je odbio da mu ukine pritvor i zameni kućnim pritvorom u Belgiji uz ograničenje, kretanja i komunikacije.

On je pored ostalog predložio da osobe koje bi mu došle u posetu ostave svoje elektronske uređaje (telefone), kako ih on (Šalja) ne bi koristio, da te osobe budu pretrešene ili da pristanu na naknadni nadzor.

Sa druge strane, tužilaštvo kao i sudija koji je doneo odluku o pritvoru smatra da nikakvi uslovi nisu dovoljni da ublaže rizike od bekstva Šalje, uticanja na zaštićene svedoke, ometanje postupka i činjenje novih krivičnih dela.

Žalbeno veće je odbilo sve navode Šaljine žalbe izuzev ovog koji se odnosi na razmatranje mogućnosti za kućni pritvor u Belgiji.

U tom smislu pozvalo je Šaljinu odbranu da se konsultuje sa belgijskim vlastima njihovoj spremnosti i kapacitetu da sprovedu predložene uslove za kućni pritvor i bilo koje dodatne uslove i da proceni da li takvi uslovi mogu da ublaže identifikovane rizike, te da nakon toga sudija ponovo razmotri ima li mesta kućnom pritvoru.

Žalbeno veće je naglasilo da traženje ovih informacija kako bi se donela odluka ni na koji način ne obavezuje veće da odobri ukidanje pritvora, nego samo pruža čvršći osnov da donese odluku na osnovu dovoljno informacija.

Takođe, ovo veće je drugom odlukom odbilo žalbu Šalje na odluku sudije za prethodni postupak, koji je odbacio i podnesak odbrane kojim se osporava nadležnost tog suda.

Šalja je 15. aprila 2020. godine izručen Hagu iz Belgije, gde je 16. marta uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća i smešten je u pritvorsku jedinicu.

Na prvom pojavljivanju pred sudijom negirao je zločine za koje se tereti, a sada su u toku pripreme za suđenje.

Optužnicom Specijalizovanog Kosova tereti se da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022